Εναλλακτικό city break στο Λονδίνο!

Της Ελένης Κουρή

Το Λονδίνο είναι γνωστό στους περισσότερους από εμάς. Λίγο οι καθημερινές πτήσεις από Ελλάδα προς τη «μητρόπολη» της Ευρώπης, λίγο το ότι οι μισοί μας φίλοι και συγγενείς σπουδάζουν ή δουλεύουν εκεί, ο κάθε ένας έχει πάει τουλάχιστον μία φορά.

Αν δεν έχεις πάει, σίγουρα έχεις ακούσει και δει πολλά. Από τις χαρακτηριστικές εικόνες του Big Ben και του κοινοβουλίου μέχρι την φωταγωγημένη από τις διαφημίσεις πλατεία Piccadilly. Έχεις ακούσει για τα ξακουστά πάρκα, τον μουντό καιρό και ξέρεις περισσότερα για την βασίλισσα Ελισάβετ και την βασιλική οικογένεια από ό,τι για τη δική σου.

Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ όταν πηγαίνω στο Λονδίνο είναι να το ζω σαν να είμαι κάτοικος, local που λένε και οι Άγγλοι και ας μην μένω πια εκεί. Να κάνω αυτά τα μικρά και αγαπημένα πράγματα που έκανα όταν ζούσα εκεί αλλά και κάποια καινούργια μαζί με τους φίλους μου που μένουν ακόμα εδώ. Αυτό έκανα λοιπόν και την τελευταία φορά που βρέθηκα εκεί για ένα Σαββατοκύριακο.

Σάββατο πρωί και ο ήλιος λάμπει (σπάνιο πράγμα). Ξεκινάμε από την περιοχή Marylebone, δίπλα στο σταθμό του μετρό Baker Street. Πρώτη στάση το Cabbages & Frocks, μια υπαίθρια αγορά που φιλοξενείται κάθε Σάββατο πρωί στο παρκάκι έξω από την εκκλησία Marylebone Parish Church. Εκεί κάποιος μπορεί να βρει από πολύχρωμα cupcakes και νόστιμα μπισκότα μέχρι ρούχα και αξεσουάρ γνωστών σχεδιαστών, δεύτερο χέρι και σε πολύ καλές τιμές.

Κατηφορίζοντας την Marylebone High Street μπαίνουμε στο Paddington park. Ένα μικρό πάρκο τόσο πράσινο και γαλήνιο που επιβάλλεται να κάτσεις για λίγο στα σκιερά παγκάκια και να κοιτάς την ομορφιά. Το πάρκο αυτό ήταν στα παλιά χρόνια νεκροταφείο (!) αλλά πλέον κάθε άνοιξη είναι μια όαση από λουλούδια και ένας χώρος όπου μπορείς να κάτσεις και να διαβάζεις με ηρεμία το βιβλίο σου.

Βγαίνοντας από το πάρκο συναντάμε το La Fromagerie. Ένα ντελικατέσεν με όλα τα είδη γαλλικών τυριών που μπορείς να φανταστείς. Πέρα από τυριά μπορείς να αγοράσεις ξεχωριστά γαλλικά κρασιά και άλλα προϊόντα, φρέσκα λαχανικά αλλά και να κάτσεις να πιεις το κρασί σου με συνοδεία τυριών και αλλαντικών στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που υπάρχει στο βάθος του μαγαζιού.

Επόμενη στάση, το πιο ωραίο κατά τη γνώμη μου ταξιδιωτικό βιβλιοπωλείο του Λονδίνου, το Daunt Books. Εκεί μπορείς να βρεις κάθε λογής ταξιδιωτικούς οδηγούς κατηγοριοποιημένους ανά ήπειρο και χώρα. Η εντυπωσιακή γυάλινη οροφή, οι ξύλινες κουπαστές και τα παλιά φθαρμένα πατώματα που τρίζουν στο κάθε βήμα, σου δίνουν την αίσθηση ότι μεταφέρεσαι στον προηγούμενο αιώνα (άλλωστε η ευρύτερη αυτή περιοχή είναι που έζησε και έδρασε ο περίφημος Sherlock Holmes).

Αξίζει κάποιος να συνεχίσει τη βόλτα του κατά μήκος της Marylebone High Street, να χαζέψει τις βιτρίνες των μπουτίκ που φιλοξενεί ο δρόμος αλλά και να κάτσει να φάει σε μικρά γραφικά καφέ και εστιατόρια. Για tapas στο The Providores, για γαλλική κουζίνα στο Orrery Epicerie ή για πιο βρετανικές καταστάσεις στις pub Coco Momo και Prince Regent.

Εμείς ωστόσο προτιμήσαμε να συνεχίσουμε τη βόλτα μας προς Charlotte Street. Στη Charlotte street και στη γύρω περιοχή μπορεί κάποιος να βρει εστιατόρια με κουζίνες από όλες τις χώρες που θα ικανοποιήσουν και τα πιο «απαιτητικά» στομάχια. Για γεύση από Λατινική Αμερική πήγαινε στο μεξικάνικο Wahaca ή στο περουβιανό Lima.

Για πιο οικείες γεύσεις πήγαινε, όπως και εμείς, στο The Riding House Café. Ένας industrial χώρος με τούβλινους τοίχους και γυμνά καλώδια να χάσκουν κατά τόπους, vintage έπιπλα, φθαρμένους καναπέδες, μεγάλα ξύλινα τραπέζια, φωτιστικά της γιαγιάς, ωραίο νεανικό κόσμο, καλό σέρβις και νόστιμο φαγητό. Ό,τι ακριβώς δηλαδή θέλει κάποιος ένα ηλιόλουστο Σαββατιάτικο μεσημεριανό!

Και επειδή ο ήλιος είναι σπάνιο αγαθό στο Λονδίνο, μετά το φαγητό επιβάλλεται μια βόλτα στο πάρκο. Επόμενος προορισμός λοιπόν το Regent’s Park όπου όλοι οι κάτοικοι της αγγλικής πρωτεύουσας έχουν βγει, λιάζονται στο γκαζόν, πίνουν μπίρες στις σεζλόνγκ και σουλατσάρουν μέσα στην ανθισμένη φύση.

Άμα διασχίσεις το πάρκο και βγεις από την βόρεια πλευρά του, πήγαινε οπωσδήποτε στο διπλανό πάρκο του Primrose Hill, ένα από τα λίγα μέρη στο Λονδίνο (δεδομένου ότι το Λονδίνο είναι κατά κύριο λόγο μια επίπεδη πόλη) όπου μπορείς να έχεις μια πανοραμική άποψη της πόλης. Ατενίζοντας τη θέα συνειδητοποιείς πως αυτή η πόλη δεν ησυχάζει ποτέ. Γερανοί δουλεύουν ασταμάτητα και νέα κτίρια ξεπροβάλλουν και αλλάζουν καθημερινά το αστικό τοπίο. Στο βάθος της φωτογραφίας μπορεί κάποιος να διακρίνει το Shard, το πιο ψηλό κτήριο της Ευρώπης, που θυμίζει πυραμίδα και άνοιξε πρόσφατα για το κοινό.

Πολλοί διάσημοι έχουν επιλέξει το Primrose Hill ως τόπο κατοικίας. Κάνοντας μια βόλτα εκεί δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις το γιατί. Πολύχρωμες προσόψεις σπιτιών, ανθισμένα δέντρα, προσεγμένα παρκάκια, ψαγμένα καφέ (όπως το Primrose Bakery) όλα αυτά δίπλα στο πολυπολιτισμικό και εναλλακτικό Camden Town.

Βόλτες στο Regent’s Canal

Κουρασμένοι, με φοβερούς πόνους στα πόδια (άξιζε τον κόπο όμως!), γυρνάμε για λίγο σπίτι, να ετοιμαστούμε και να πάμε «σ’ ένα φοβερό, καινούργιο και με ψαγμένα κοκτέιλς μπαρ» όπως μου είπαν, στην Chinatown. Φτάσαμε μπροστά από μία φθαρμένη μαύρη πόρτα, χωρίς καμία σήμανση, μ’ έναν τύπο να μας κοιτάζει από την κορφή μέχρι τα νύχια. Άμα δεν με έφερναν οι φίλοι μου εδώ δεν υπήρχε περίπτωση να πίστευα ότι εκεί μέσα υπάρχει κάτι που να αξίζει να δεις. Αφού περάσαμε από την Ιερά Εξέταση στην πόρτα μπήκαμε μέσα στο Experimental Cocktail Club, ένα λεγόμενο speakeasy (έτσι έλεγαν τα μέρη που σέρβιραν κρυφά αλκοόλ την εποχή της ποτοαπαγόρευσης).

Χαμηλός φωτισμός, βαριές βελούδινες κουρτίνες, παλιοί άνετοι καναπέδες, ασημένιες σαμπανιέρες, μεγάλη συλλογή από σπάνια bourbon, τζιν και ρούμι, ωραία τζαζ μουσική, σκαλιστά ποτήρια όπου σερβίρουν τα περίφημα κοκτέιλς τους. Όπως ακριβώς πρέπει να είναι ένα σωστό speakeasy. Να πίνεις δηλαδή ένα ωραίο κοκτέιλ αλλά παράλληλα το περιβάλλον να σου δημιουργεί το αίσθημα ότι κάνεις κάτι «απαγορευμένο». Επειδή θα μπερδευτείς με την ποικιλία που σου προσφέρεται καλύτερα να πας στον μπάρμαν να του πεις τι σου αρέσει και εκείνος θα φτιάξει το ιδανικό κοκτέιλ για εσένα. Για εμένα αυτό το κοκτέιλ ήταν το Get buck in here.


1. Cabbages & Frocks Market: Marylebone Parish Church, W1U 5JD
2. Paddington Park: Paddington Street
3. La fromagerie: 2-6 Moxon Street, London W1U 4EW
4. Daunt Books: 83 Marylebone High Street, London W1U 4QW
5. The Providores: 109 Marylebone High Street, London, W1U 4RX
6. Orrery Epicerie: 55 Marylebone High Street, London W1U 5RB
7. Coco Momo: 79 Marylebone High Street, London W1U 5JZ
8. Prince Regent: 71 Marylebone High Street, London W1U 5JN
9. Wahaca: 19 - 23 Charlotte Street, London W1T 1RL
10. Lima: 31 Rathbone Place, Fitzrovia, London, W1T 1JH
11. The Riding House Cafe: 43-51 Great Titchfield Street, London W1W 7PQ

Η Κυριακή στο Λονδίνο (πατήστε εδώ για τη συνέχεια του άρθρου)