Πρωτονίκης ο τουρισμός στην ελληνική οικονομία

Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας, τόσο για τη φετινή τουριστική περίοδο, όσο και για το μέλλον πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του Συνδέσμου των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

«Η πρώτη νίκη της ελληνικής οικονομίας, είναι η φετινή τουριστική περίοδος που αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ σε αριθμούς επισκεπτών και έσοδα», ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που αποκάλεσε τους έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού, πρωτονίκες και πρωτεργάτες της μεταστροφής της εσωστρέφειας που περνά η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης. Όπως τόνισε ο τουρισμός και η ναυτιλία είναι οι πρωταθλητές της ανάπτυξης και οι φετινές επιδόσεις του κλάδου αποτελούν την πρώτη χειροπιαστή ελπίδα, ότι η χώρα βγαίνει από το τούνελ.

Επεσήμανε ότι το κράτος πρέπει να είναι ένας σταθερός αρωγός της επιχειρηματικότητας και να παρέχει κάθε είδους διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις μέσα και έξω από τη χώρα. Μιλώντας για το πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο τουρισμός ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης και σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές τα επόμενα 7 χρόνια, πάνω από 400 εκατομμύρια κινέζοι τουρίστες θα πάνε διακοπές στο εξωτερικό. Σε αυτή τη μεγάλη αγορά τόνισε, η Ελλάδα θα πρέπει να αποτελεί τον πρώτο σταθμό όταν επισκέπτονται την Ευρώπη.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι οι βασικοί στόχοι είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ώστε η Ελλάδα να γίνει προορισμός και τους 12 μήνες το χρόνο, οι επαναλαμβανόμενοι τουρίστες, καθώς και η εξειδίκευση της χώρας σε διάφορες μορφές τουρισμού. Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τουρίστες που προέρχονται από χώρες εκτός Σέγκεν, με το θέμα της βίζας, είπε ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες τόσο στις διαδικασίες στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα των απευθείας αεροπορικών συνδέσεων και την αναγκαιότητα τους, αλλά και στην διευκόλυνση των μετακινήσεων μέσα στην χώρα. Επίσης αναφέρθηκε στα θέματα της παραθεριστικής κατοικίας, τις μαρίνες, αλλά και στην ακτοπλοΐα.

Είχε προηγηθεί η ομιλία της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία στην ομιλία της εξέφρασε την αισιοδοξία της για την πολύ καλή πορεία της φετινής σεζόν. Κατά την κλειστή συνεδρίαση του ΣΕΤΕ είχε κάνει ένα απολογισμό του έργου που έγινε στο υπουργείο Τουρισμού, εστιάζοντας στο νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή, λέγοντας ότι στοχεύει να απαντήσει με τρόπο αποφασιστικό σε όλες τις ανάγκες του τουριστικού κλάδου.

Ειδικότερα επισήμανε κωδικοποιημένα επτά κεντρικά σημεία που δίνουν το στίγμα του. Συγκεκριμένα την εισαγωγή της έννοιας των οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων, την προώθηση της λειτουργικής ενοποίησης καταλυμάτων, την θεσμοθέτηση συντονιστικών επιτροπών θεμάτων Τουρισμού και ελέγχου παραβατικότητας σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας. Επιπλέον την εισαγωγή νέων τουριστικών προϊόντων ξενώνες φιλοξενίας νέων, την αναβάθμιση διαδικασίας χωροθέτησης και αδειοδότησης τουριστικών λιμένων, την λειτουργική τακτοποίηση τουριστικών λιμένων και χιονοδρομικών κέντρων και την καθιέρωση του θεσμού των τουριστικών εντεταλμένων (Πρεσβείες – Προξενεία).

Η υπουργός Τουρισμού παρουσίασε το νέο σχεδιασμό του υπουργείου, που όπως ανέφερε έχει ορίζοντα δεκαετίας. Ένα σχέδιο που οι βασικές αρχές του είναι: Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με διευκόλυνση των επενδύσεων, ο διαρκής εμπλουτισμός και η ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου για τον τουρισμό και τις ειδικές μορφές του, η διασφάλιση της ποιότητας των υποδομών και των υπηρεσιών τουρισμού και η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης στην ομιλία του μίλησε για την αναστροφή των περσινών δεδομένων και πορεία εξόδου της χώρας μας από την κρίση, υπό την προϋπόθεση έντασης της προσπάθειας και ενότητας δυνάμεων, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ο κ. Ανδρεάδης τόνισε πως με τις τουριστικές αφίξεις του 2013 να στοχεύουν σε νέο ρεκόρ με 17 εκατ., με τα άμεσα έσοδα σε επίπεδα σημαντικά άνω των 11 δισ. Ευρώ, βασικός στόχος για κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, επιχειρηματίες και εργαζόμενους, είναι να ανταποκριθούμε στα αναγκαία επίπεδα ασφάλειας, καθαριότητας και υπηρεσιών. Έτσι τόνισε θα τεθούν οι βάσεις για μία σταθερά ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού, ώστε να γίνει πράξη η πολυπόθητη ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Σε ότι αφορά το στρατηγικό πλάνο για το 2021, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, δήλωσε ότι ο τουρισμός μπορεί να ξεπεράσει τα 24 εκατ. ετήσιες αφίξεις, με κατά κεφαλήν δαπάνη περίπου 800 Ευρώ. Δηλαδή, να παράγει ετήσια άμεσα έσοδα 18 - 19 δισ. Ευρώ και συνολικά 48 - 50 δισ. Ευρώ, έναντι 32 δισ. Ευρώ το 2012 - επιπλέον 9 μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας. Τότε, συνολικά 1 εκατ. εργαζόμενοι θα εργάζονται άμεσα και έμμεσα στον τουρισμό, έναντι 780.000 σήμερα. Σε ότι αφορά στον σχεδιασμό για την ενίσχυση της ζήτησης και με στόχο την αποτελεσματική προβολή του ελληνικού τουρισμού, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, αναφέρθηκε στη λειτουργία της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Marketing Greece ΑΕ. Στόχος της Marketing Greece ΑΕ, είναι να υποστηρίξει το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ στη δημιουργία της νέας τουριστικής ταυτότητας της Ελλάδας και των προορισμών της, αλλά και να προωθήσει αποτελεσματικά τα τουριστικά μας προϊόντα.

Σχετικά με την προσφορά, ο κ. Ανδρεάδης αναφέρθηκε στο σχέδιο - χάρτη προτεραιοτήτων των απαιτούμενων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων που σχεδιάζει ο Σύνδεσμος με τα Υπουργεία Τουρισμού και Ανάπτυξης, με στόχο να επιτευχθούν ετήσιες επενδύσεις στον τουρισμό ύψους τουλάχιστον 2,5 δισ. Ευρώ. Τέλος, αναφέρθηκε στις αξιοσημείωτες νομοθετικές προσπάθειες που γίνονται σχετικά με τον νέο επενδυτικό νόμο, την μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων, την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για την τουριστική κατοικία, τον θαλάσσιο τουρισμό και μία σειρά άλλων θετικών νομοθετικών ρυθμίσεων που εμπεριέχονται στα προς ψήφιση νομοσχέδια των Υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας.