Σαμαράς: Στήριγμα ο τουρισμός σε συνθήκες κρίσης

"Όταν μία χώρα δίνει μία μάχη επίπονη για να σταθεί στα πόδια της και να φτιάξει το μέλλον της μέσα σε δύσκολες συνθήκες κρίσης χρειάζεται κάπου να στηριχθεί και να έχει νίκες, ο τουρισμός είναι ένα τέτοιο στήριγμα", τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, στέλνοντας για μία ακόμα φορά μήνυμα αισιοδοξίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των τουριστικών αφίξεων που αναμένεται το καλοκαίρι.

“Ο τουρισμός και η ναυτιλία είναι οι πρωταθλητές της οικονομίας μας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι, όπως φαίνεται, πρόκειται να χαρίσει στην οικονομία μία σημαντική νίκη. "Οι αφίξεις στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο και θα φθάσουν σε επίπεδο ρεκόρ. Και το εισόδημα που θα αφήσουν οι τουρίστες δείχνει ότι θα είναι επίσης σε επίπεδα ρεκόρ. Θα είναι μία νίκη για τον τουριστικό κλάδο που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και δημιουργεί εισόδημα που διαχέεται σε όλη την κοινωνία. Οι επιδόσεις του τουρισμού θα είναι μία νίκη αλλά και ελπίδα ότι μπορούμε να βγούμε από το τούνελ, ότι βγαίνουμε από το τούνελ. Είναι επιπλέον μία ένδειξη μίας σειράς διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που ανεβάζουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων αλλά και ένδειξη αλλαγής νοοτροπίας", ανέφερε.

Εκτεταμένη αναφορά έκανε όμως και στο ρόλο του κράτους, σημειώνοντας: "Το κράτος δεν μπορεί να είναι τροχοπέδη. Θα είναι σταθερός αρωγός της επιχειρηματικότητας. Είναι οι επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και εισόδημα, πλούτο και υγιή ανάπτυξη. Το κράτος πρέπει να δημιουργεί ευκαιρίες για τον επιχειρηματία στο εξωτερικό. Το κράτος διευκολύνει την επιχειρηματικότητα μέσα στην χώρα, εξαλείφει εμπόδια όπως η διαφθορά, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η γραφειοκρατία. Επίσης το κράτος επιβάλλει κανόνες και τους εγγυάται, κανόνες που ευνοούν την επιχειρηματικότητα. Δεν έχουμε νικήσει ολοκληρωτικά την γραφειοκρατία αλλά την έχουμε περιορίσει. Αποκαταστήσαμε την σταθερότητα και την εμπιστοσύνη. Σκεφτείτε που ήταν η χώρα πριν από ένα χρόνο και που είναι σήμερα. Αποκαθιστούμε την ρευστότητα στην οικονομία ολοκληρώνουμε την ανακεφαλαιοποίηση και ανοίγουμε δρόμους στο εξωτερικό".

Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους του τουρισμού είπε: "Είσαστε οι πρωτονίκες, θα μας φέρετε μία πρώτη νίκη μετά από χρόνια κρίσης".