Με ζημιές 6 στα 10 ξενοδοχεία το 2011

Πάνω από 60% είναι το ποσοστό των ζημιογόνων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας το 2011.

Αυτό προκύπτει από μεγάλη πανελλαδική έρευνα της Stat Bank σύμφωνα με την οποία το 2011 από τις 778 μεγαλύτερες εταιρείες οι 457 εμφάνισαν ζημιές. Οι συνολικές ζημιές των μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας υπερέβησαν τα 240 εκατομμύρια ευρώ. Τα παραπάνω οικονομικά αποτελέσματα επιδεινώθηκαν περαιτέρω το 2012 αφού τα τουριστικά έσοδα κινήθηκαν σε πτωτική τροχιά. Με αυτές τις επιδόσεις στις αποσκευές τους οι εκπρόσωποι των ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων θα επιχειρήσουν να αντιστρέψουν το κλίμα στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Stat Bank, το ποσοστό των ζημιογόνων επιχειρήσεων κατά το 2011 ήταν 58,5% ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2012 κάνουν λόγο για πολύ πάνω από 60%, γεγονός που αναδεικνύει τον συγκεκριμένο κλάδο επιχειρηματικής δραστηριότητας σε έναν από τους πλέον ζημιογόνους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που έγινε μεταξύ των 778 μεγαλύτερων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας: Οι εταιρείες αυτές αύξησαν τον τζίρο τους περίπου κατά 10% για να διαχειριστούν το 2011 πωλήσεις της τάξεως των 2,2 δισεκατομμυρίων δραχμών. Αυτό, δεν τους επέτρεψε να βελτιώσουν τα αποτελέσματά τους: έτσι οι ζημιές τους αυξήθηκαν από 228,6 εκατομμύρια ευρώ το 2010 σε 247,4 εκατομμύρια ευρώ το 2011. Έτσι, στο σύνολό της η μεγάλη ξενοδοχία λειτούργησε με αρνητικό περιθώριο κέρδους 11,2%.

Αυτό που δημιουργεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό είναι ότι από τις 778 επιχειρήσεις του δείγματος οι 457 (ποσοστό 58,7%) παρουσίασαν ζημιές και μόλις οι 321 (ποσοστό 41,3%) εμφάνισε κέρδη. Μάλιστα στο σύνολό τους όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις – συμπεριλαμβανομένων και των κερδοφόρων – παρουσίασαν συνολικές ζημιές 247,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα, οι 321 κερδοφόρες επιχειρήσεις του δείγματος αύξησαν τον συνολικό κύκλο εργασιών τους κατά 11% για να προσεγγίσουν τα 777 εκατομμύρια ευρώ. Αντιστοίχως, αύξησαν τα κέρδη τους κατά 189% για να φτάσουν τα 88 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ των πλέον κερδοφόρων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας είναι και οι: ΓΕΚΕ ΑΕ, Sani ΑΕ, Σανγουινγκ Hotels Hellas ΑΕ, Ατλάντικα Hellas ΑΕ, Χατζηλαζάρου Ι. ΑΕ, Αστέρας ΑΕ, Δημητροκάλης Κ. ΑΕ, Ξενοδοχειακή Εταιρεία Αεροδρομίου Αθηνών ΑΕ ( Sofitel), Διακοφτής ΑΕ, Ηλέκτρα ΑΞ&ΤΕ, Γιαννικάκης Σ. ΑΕ, Αγάπη Μπητς ΑΕ, Ελληνική Κατασκευαστική, Τουριστική Εμπορική Επιχείρηση ΑΕ, Κατοικίες ΑΕ και Κλεόβουλος ΑΕ.

Αντιστοίχως, οι 457 ζημιογόνες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις διαχειρίστηκαν και το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου των μεγάλων καταλυμάτων: οι συνολικές τους πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9,1% για να φτάσουν τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι επιχειρήσεις, όμως, αυτές παρουσίασαν μία μεγάλη αύξηση (23,4%) των ζημιών τους, που διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 335 εκατομμυρίων ευρώ.

Μεταξύ των πλέον ζημιογόνων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας είναι και οι: Πόρτο Καρράς ΑΕ, ΤΕΜΕΣ ΑΕ, Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης, Καψή Τουριστικό Συγκρότημα, Μήτσης Company Ξενοδοχεία Ελλάδος, Λάμψα ΑΕ, Ακτή Αριάδνη ΑΕΞ&ΤΕ, Ήλιος ΑΕ, Αθήναιον ΑΕ, Χανδρή Ελλάς Ξενοδοχεία ΑΕ, Αργολικός ‘Ηλιος, ΤΕΑΒ ΑΕ, Σουλούνιας Ν. ΑΕ. AKS Ξενοδοχεία ΑΞΤΕ και ΕΠΤΕΑ ΑΕ. Εκεί όμως που τα πράγματα είναι ακόμη πιο δυσάρεστα είναι στην χρηματο-οικονομική εξάρτηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες καθώς η εικόνα εμφανίζει σοβαρή επιδείνωση. Οι παραπάνω επιδόσεις δεν αντιστράφηκαν το 2012. Αντιθέτως επιδεινώθηκαν αφού κατά γενική ομολογία τα έσοδα από την τουριστική δραστηριότητα ήταν χαμηλότερα σε σχέση με το 2011.

Οι επιπτώσεις αυτών των αποτελεσμάτων στην ελληνική οικονομία είναι μεγάλες. Κι αυτό διότι η συνολική επίδραση της τουριστικής δαπάνης στην ελληνική οικονομία υπολογίζεται περίπου στα 35 δισεκατομμύρια ευρώ κάτι που αναλογεί στο 15% του εθνικού προϊόντος.

Δείτε τους ισολογισμούς 778 μεγαλύτερων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Ελλάδας