Σε μαύρη λίστα οι Κινέζοι τουρίστες που κάνουν έκτροπα

Μια μαύρη λίστα ετοιμάζουν οι αρχές της Κίνας όπου θα βάζουν όλους τους τουρίστες που συμπεριφέρονται με αγένεια και κάνουν έκτροπα κατά τις διακοπές τους στο εξωτερικό.

Η Εθνική Διοίκηση Τουρισμού της Κίνας (ΑΝΤ) θα φτιάξει μια βάση δεδομένων όπου θα καταχωρούνται τα ονόματα των Κινέζων εκείνων που προκάλεσαν προβλήματα κατά τα ταξίδια τους. Κάθε ένας που γράφεται στη μαύρη λίστα θα παραμένει εκεί για διάστημα 2 ετών και θα σβήνεται εφόσον δεν υποτροπιάσει...

Μάλιστα, η λίστα αυτή θα μοιράζεται στην αστυνομία, στα τελωνεία, ακόμη και στις τράπεζες, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Οι αναφορές για Κινέζους τουρίστες που προκαλούν έκτροπα στο εξωτερικό δεν είναι λίγες. Πριν από λίγους μήνες, Κινέζοι τουρίστες προκάλεσαν σκάνδαλο πρόσφατα στην Ταϊλάνδη καθώς στέγνωναν τα ρούχα τους εντός του αεροδρομίου και αφόδευαν δημοσίως. Ενώ σε αρκετές άλλες περιπτώσεις είχαν προκαλέσει προβλήματα μέσα σε αεροπλάνα, ανοίγοντας τις εξόδους κινδύνου αλλά και πετώντας νουντλς στις αεροσυνοδούς! Το 2013, η είδηση ενός Κινέζου τουρίστα που χάραξε το όνομα του σε ένα αιγυπτιακό άγαλμα είχε κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Η ΑΝΤ εκδώσει έναν οδηγό καλής συμπεριφοράς για τους Κινέζους τουρίστες, ζητώντας τους ιδίως να αποφεύγουν να ξύνουν τη μύτη τους, να ουρούν μέσα στις πισίνες ή να κλέβουν τα ατομικά σωσίβια από τα αεροπλάνα.

Οι Κινέζοι είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμός τουριστών παγκοσμίως ενώ δαπανούν ετησίως περίπου 96 δισ. ευρώ για ταξίδια στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.