Γιατί, ό,τι γίνεται “in Greece”, δε μένει “in Greece”

Του Γιώργου Λαμπίρη

Κατά πόσο φαινόμενα, όπως αυτό των Μαλίων, αποτελούν έκπληξη ; Κατά πόσο θα μπορούσε κανείς να τα χαρακτηρίσει ως μεμονωμένα περιστατικά; Αυτή τη φορά, το περιστατικό σημειώθηκε μεταξύ Βρετανών, οι οποίοι μαχαίρωσαν ο ένας τον άλλο. Αποτέλεσμα ; Ο ένας από τους δύο νεκρός και ο άλλος ενώπιον της δικαιοσύνης. Άλλες φορές, βέβαια, σε ανάλογα περιστατικά, υπήρξε εμπλοκή και των ντόπιων.

Τον Ιούλιο του 2011, μάλιστα, ένας νεαρός Άγγλος τουρίστας έπεφτε νεκρός από μαχαιριά οδηγού ταξί στο Λαγανά Ζακύνθου. Ένα χρόνο αργότερα – και πάλι στο Λαγανά –, ένας ακόμα Βρετανός βρέθηκε νεκρός, ενώ οι πληροφορίες ανέφεραν τότε, ότι έκανε βουτιά στο κενό από τον 4ο όροφο του ξενοδοχείου, στο οποίο διέμενε. Στον Κάβο της Κέρκυρας, το φετινό Ιούλιο, ένας ντόπιος τραυμάτισε σοβαρά μετά από καυγά ένα Βρετανό με σπασμένο ποτήρι.

Και, αφού αναφέραμε το όνομα Κάβος, ποιος δεν θυμάται το θάνατο διάσημου Βρετανού jokey, στην ίδια περιοχή, τον Ιούλιο του 2012, γεγονός που έπαιζε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Αλβιώνας για περίπου μία εβδομάδα ;

Βέβαια, τα...κρούσματα είναι πολλά και συνεχόμενα. Αυτό, που διαφέρει ίσως, είναι ο τρόπος. Κι αυτό, γιατί όταν το Channel 4 της Μεγάλης Βρετανίας έβγαλε στον αέρα το ριάλιτι με τίτλο “What happens in Cavos”, με πολλά εκατομμύρια τηλεθεατές να καθηλώνονται για να το παρακολουθήσουν, έδινε με τον καλύτερο τρόπο την εικόνα που κάποιοι, εν προκειμένω οι Βρετανοί, θέλουν να έχουν για τη χώρα μας. Ή, όπως λέει ο δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, την εικόνα, που οι τουριστικοί πράκτορες προσπαθούν να...πουλήσουν στους αλλοδαπούς επισκέπτες για να τους δελεάσουν να επισκεφθούν το...Ελληνικό Όνειρο.

(Φωτογραφία από τη Daily Mail)

“Σαν τοπική αρχή έχουμε υπερβεί εαυτούς με απειλές της ζωής μας, σφραγίζοντας καταστήματα. Έχουμε δώσει νομοθετικές πράξεις με όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων, που με κάθε τρόπο τα μεγάλα συμφέροντα δεν αφήνουν να εφαρμοστούν”, αποκαλύπτει ο κύριος Δοξαστάκης. Ο ίδιος, πάντως, αντιμετωπίζει το πρόσφατο περιστατικό στα Μάλια ως μεμονωμένο γεγονός, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την τοπική κοινωνία. Και συνεχίζει, επιρρίπτοντας μεγάλο μερίδιο ευθυνών στους τουριστικούς πράκτορες, λέγοντας ότι “Θα πρέπει επιτέλους αυτοί, οι οποίοι διακινούν αυτούς τους ανθρώπους, να βάλουν κάποια όρια”.

“Δεν τους θέλουμε, όταν δημιουργούν τέτοια περιστατικά. Πρέπει να αποφασίσουν αυτοί, που δραστηριοποιούνται στο χώρο, να ελέγξουν την κατάσταση. Έχουμε 200.000 κρεβάτια και ποιοτικές μονάδες. Με αυτές τις συνθήκες χώρας όμως, δεν μπορεί να υπάρξει κάτι καλύτερο σε επίπεδο τοπικού ελέγχου”.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, “έχουμε σφραγίσει καταστήματα, αλλά μόλις το κάνουμε, η ατιμωρησία των δικαστηρίων ωθεί τον επιχειρηματία να αφαιρέσει παράνομα τη σφραγίδα. Αρκεί να σας πω ότι με έχουν απειλήσει προσωπικά με ανώνυμα σημειώματα. Καλούμαι, στα πλαίσια της ανυπαρξίας του κράτους, να εφαρμόσω αυτά, που πρέπει να εφαρμόσω. Το 1998 σφράγισα 30 μπαρ στη Χερσόνησο και με φρουρούσε για ένα μήνα η αστυνομία - εμένα και την οικογένεια μου”, τονίζει ο δήμαρχος Χερσονήσου.

Από τη δική του πλευρά, ο πρώην πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων της Κρήτης, ιδιοκτήτης τουριστικού πρακτορείου στο νησί, Μανώλης Παπακαλιάτης, επισημαίνει ότι “η κατάσταση στα Μάλια είναι...αλαλούμ και παραμένει ανεξέλεγκτη”. Όπως υποστηρίζει, η ελλιπής αστυνόμευση δεν επαρκεί για τον έλεγχο της παραβατικότητας. “Δεν υπάρχει αρκετή αστυνόμευση, έως και καθόλου, από τη μεριά της πολιτείας. Ένας θεός ξέρει τι τους ποτίζουν, τη στιγμή που οι περισσότεροι είναι μικροί σε ηλικία και δεν υπολογίζουν τίποτα. Σας θυμίζω ότι οι Άγγλοι ξεκίνησαν από τις Μπενίτσες τις Κέρκυρας,, πήγαν στη συνέχεια στο Φαληράκι της Ρόδου, και τα τελευταία χρόνια στα Μάλια. Είναι ένα πολύ γνωστό μέρος στην αγγλική αγορά. Βέβαια, οι περισσότεροι, μετά από την ασύδοτη κατανάλωση αλκοόλ της προηγούμενης νύχτας, την επόμενη δεν θυμούνται τίποτα από αυτά, που έκαναν σε κατάσταση μέθης”.

Όπως λέει, ο τουρισμός αυτός προσφέρει στο νησί, γιατί υπάρχουν πάρα πολλές κλίνες, που μένουν οι Βρετανοί, και - αν φύγουν - το πρόβλημα θα είναι μεγάλο. “Όλοι τους θέλουν τους πελάτες, αλλά όχι έτσι όπως είναι. Υπάρχει ένα αστυνομικό τμήμα, που καλύπτει από τις Γούρνες μέχρι το Σίσι. Τι να πρωτοπρολάβουν οι αστυνομικοί ; Θα πρέπει να κάνουν περιπολίες όλη τη νύχτα”, σημειώνει ο κύριος Παπακαλιάτης. 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, υποστηρίζει ότι τα φαινόμενα αυτά αποτελούν μέρος του χουλιγκανισμού των νέων Άγγλων, ο οποίος είναι υπαρκτός σε όλες τις χώρες, τις οποίες επισκέπτεται. “Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία. Προφανώς είναι κάτι, το οποίο δεν μας αρέσει και δεν το θέλουμε. Ο μόνος, που έχει ευθύνη όμως, είναι οι αστυνομικοί. Ακόμα και στην Αγγλία, όπου το φαινόμενο του χουλιγκανισμού είχε μεγάλες διαστάσεις, αντιμετωπίστηκε επιτυχώς και είναι ένα φαινόμενο, που μπορεί να περιοριστεί σημαντικά με πολύ αυστηρή αστυνόμευση", σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Όπως λέει, τα καταστήματα, στα οποία αγοράζουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι φθηνό αλκοόλ και όλο το σύστημα γύρω από αυτά – όχι μόνο στην Ελλάδα - είναι μία ακόμα από τις πηγές του κακού.

Ερωτώμενος για το αν θα έπρεπε να υπάρχει επιλεκτικότερη εισροή τουριστών στη χώρα μας, απαντάει ότι δεν μπορεί όταν γίνεται μία κράτηση στην Ελλάδα, να κρίνει κανείς το ποιόν του τουρίστα και με βάση αυτό να τον αποκλείει. “Έρχονται χωρίς να γνωρίζει κανείς από πριν ποιοι είναι. Πηγαίνουν να πιουν και να διασκεδάσουν σε πολύ συγκεκριμένα σημεία της χώρας. Υπάρχει έλεγχος στο Φαληράκι, όπου πάνε πολύ καλύτερα τα πράγματα, αλλά με καλύτερη αστυνόμευση μπορούμε να το αποκλείσουμε πλήρως και σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς”.

Όπως χαρακτηριστικά λέει, η χώρα μας δεν περιμένει έσοδα από τη συγκεκριμένη πελατεία. “Οι τουρίστες αυτοί αφήνουν στην Ελλάδα μόλις 20 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, σε σχέση με τα συνολικά 11 δισ., που μένουν στον τουρισμό από τους επισκέπτες σε όλη την επικράτεια, καθώς είναι άτομα χαμηλού οικονομικού επιπέδου. Δεν είναι νούμερα, που τα έχει ανάγκη η Ελλάδα, από την άλλη όμως δεν υπάρχει τρόπος επιλεκτικής αντιμετώπισης επισκεπτών”, συμπληρώνει ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε.

"Οι Αγγλοσάξονες πίνουν πολύ περισσότερο από τους Έλληνες και εκδηλώνονται πιο έντονα"

Πάντως, εξετάζοντας με τη βοήθεια του ψυχιάτρου – ψυχοθεραπευτή, Δημήτρη Παπαδημητριάδη, τα συγκεκριμένα φαινόμενα, αναφέρει ότι “Οι Έλληνες έχουν πολιτισμικά το αίσθημα της ευφορίας στη μέθη, σε αντίθεση με τους Αγγλοσάξονες, οι οποίοι πίνουν αρκετά και εκδηλώνονται πολύ πιο έντονα. Όπως αναφέρει, το φαινόμενο της μέθης εμφανίζεται επιδημιολογικά πολύ πιο έντονα στη Βρετανία.

Οι συγκεκριμένες συμπεριφορές, σύμφωνα με τον κύριο Παπαδημητριάδη, είναι αποτέλεσμα τοξίκωσης με αλκοόλ, και, όπως εξηγεί, όλα τα αποτελέσματα είναι πιθανά. “Η άρση της αναστολής είναι ένα δεδομένο, που φέρνει η τοξίκωση με αλκοόλ, και ο άνθρωπος μπορεί τότε να γίνει παραβατικός. Αν σκεφτεί κανείς – αναφερόμενος στους Βρετανούς – ότι μιλάμε για προσωπικότητες, που εκφράζονται με μεγαλύτερη δυσκολία, όντας λιγότερο εξωστρεφείς, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι το αλκοόλ απελευθερώνει τις αναστολές και το αποτέλεσμα έρχεται με μεγαλύτερη ένταση”.

Όπως σημειώνει, όμως, “είναι άδικο να κρίνεις τους τουρίστες, ως άγριους λαούς που έρχονται να βγάλουν την αγριότητά τους εδώ. Πρόκειται για μία συνήθεια, που εμείς δεν την έχουμε τόσο, να πίνουμε και να τα σπάμε, ενώ η δική τους διασκέδαση είναι πολύ πιο ταυτισμένη με την κατάσταση της μέθης και η ανάγκη μεγαλύτερης εξωστρέφειας εμφανίζεται σχεδόν επιτακτική. Αν επισκεφθεί κανείς κέντρα διασκέδασης θα δει ότι οι Έλληνες στέκονται σχεδόν ακίνητοι με το ποτό τους. Στην Αγγλία οι άνθρωποι είναι πολύ πιο έντονοι στη διασκέδασή τους. Εκεί εντοπίζουν οι επιστήμονες τη διαφορά”, συμπληρώνει ο ψυχίατρος.

Daily Μail: 5.400 συλλήψεις Βρετανών σε ένα χρόνο, σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς

Πάντως, και αυτό που είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό, είναι ότι και οι ίδιοι οι Βρετανοί, στα μέσα ενημέρωσης, κάνουν λόγο για εξαιρετικά υψηλό ποσοστό παραβατικότητας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε αρκετές από τις χώρες της Μεσογείου. Δημοσίευμα της Daily Mail καταγράφει 5.400 συλλήψεις Άγγλων τουριστών μέσα σε ένα χρόνο, οι οποίοι καλούνται να εκτίσουν ποινές σε ξένα σωφρονιστικά καταστήματα. Το ίδιο δημοσίευμα δείχνει αύξηση των συλλήψεων για ναρκωτικά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις ΗΠΑ, την Πορτογαλία, την Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα ίδια στοιχεία μιλούν για 19.200 Βρετανούς, οι οποίοι χρειάστηκαν άμεση βοήθεια – παρέμβαση από τις πρεσβείες του Ηνωμένου Βασιλείου σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς, στο διάστημα 2012 – 2013, ενώ σημειώνει πως 3.600 άτομα νοσηλεύτηκαν για διάφορους λόγους σε νοσοκομεία, με μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στην Ταϊλάνδη. Επίσης, οι Βρετανοί - θύματα βιασμού ήταν κατά 9% περισσότεροι το 2011 – 2012 σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, ενώ για το διάστημα 2010 – 2011 σημειώθηκαν 20% περισσότερα κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.

Πάντως, είτε κάποιοι μιλούν για μεμονωμένα περιστατικά, είτε για παγιωμένη κατάσταση στους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, δεν παύει να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα φαινόμενα παραβατικότητας εμφανίζονται αρκετά συχνά από άτομα της ίδιας εθνικότητας και ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι ευθύνες σίγουρα υπάρχουν και πρέπει να αναζητηθούν στους αρμόδιους φορείς, είτε αυτοί ονομάζονται τουριστικοί πράκτορες, είτε ξενοδόχοι, είτε ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης, Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, Αστυνομία, είτε τοπικοί άρχοντες. Η ουσία, όμως, είναι ότι - για μία ακόμα φορά - ο ελληνικός τουρισμός και ταυτόχρονα βαριά βιομηχανία της χώρας μας, σε περιόδους ισχνών αγελάδων για τη χώρα μας, δεν παύει να γίνεται και πάλι βορά στα άπληστα χέρια όσων προσβλέπουν στο εύκολο κέρδος, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών, που προσφέρονται.