Γιατί ο Σνόουντεν επέλεξε ως “ορμητήριο” το Χονγκ Κονγκ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή της πόλης του Χονγκ Κονγκ για τον Εντουαρντ Σνόουντεν, αφού αποτελεί την καλύτερη πύλη διαφυγής στον κόσμο.

Δεν είναι παράξενο άλλωστε που πολλές εταιρείες των ΗΠΑ έχουν επιλέξει την πόλη ως βάση για τις περιφερειακές τους δραστηριότητες. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην τεχνικός της CIA που αποκάλυψε το ομοσπονδιακό πρόγραμμα παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ, έχει εξαφανισθεί από το ξενοδοχείο του στο Χονγκ Κονγκ από χθες το μεσημέρι.

Μάλιστα οι αξιωματούχοι του Χονγκ Κονγκ θεωρούν ότι ο Σνόουντεν έχει μεγάλο συμφέρον να αποχωρήσει από το Χονγκ Κονγκ. Άλλωστε αυτό είναι εύκολο, αφού η πόλη συνδέεται με 180 πόλεις σε όλο τον κόσμο με περίπου 850 πτήσεις την ημέρα, ενώ πολλές από αυτές τις χώρες έχουν πολύ χαλαρές απαιτήσεις εισόδου από Αμερικανούς. Ίσως η ευκολότερη επιλογή για τον Σνόουντεν θα είναι οι Φιλιππίνες, με περισσότερες από 25 πτήσεις την ημέρα σε διάφορα αεροδρόμια.

Πρόκειται για μια οικονομική επιλογή θα μπορούσε να επιλέξει να κατευθυνθεί σε κάποιο από τα περίπου 2.000 νησιά. Οι επιλογές πληθαίνουν με την Ταϊλάνδη, την Καμπότζη, την Ινδονησία, το Βιετνάμ, τη Μαλαισία, τη Μογγολία και τη Βιρμανία να συνδέονται με απευθείας πτήσεις από το Χονγκ Κονγκ.

Ο Σνόουντεν θα μπορούσε επίσης να κατευθυνθεί προς την ηπειρωτική Κίνα. Η visa του θα κοστίζε όσο ένα αεροπορικό εισιτήριο για το Ταϊπέι ή τη Μανίλα, αλλά θα μπορούσε να αποφύγει το αεροπλάνο και να ταξιδέψει με με λεωφορείο, τρένο ή πλοίο.

Τέλος, θα μπορούσε να κατευθυνθεί βόρεια, προς τη Ρωσία, η οποία επίσης, συνδέται με το Χονγκ Κονγκ, ενώ πάντα υπάρχει η πιθανότητα να έχει παραμείνει στην πόλη.