Η αφρόκρεμα της παγκόσμιας ναυτιλίας στην Αθήνα

Περισσότεροι από 200 Έλληνες και διεθνείς σύνεδροι και εκθέτες, από 25 χώρες, καθώς και ανώτατα στελέχη των βιομηχανιών κρουαζιέρας και yachting θα παρευρεθούν στην Αθήνα στα τέλη αυτού του μήνα, για να συμμετάσχουν στο Posidonia Sea Tourism Forum.

Πρόκειται για μια σειρά συζητήσεων σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης και τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει ο θαλάσσιος τουρισμός στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Η εκδήλωση θα πραγματοπιηθεί στις 28 και 29 Μαϊου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συμμετοχή πολυπρόσωπης αντιπροσωπείας της Ελληνικής κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, που δόθηκε στο κρουαζιερόπλοιο “Thomson Majesty”, στην ακτή Ξαβερίου, οι ομιλητές αναφέρθηκαν εκτενώς σ τον κλάδο της κρουαζιέρας και του yachting στην ανατολική Μεσόγειο και τις τρέχουσες εξελίξεις γύρω από το θέμα. Συγκεκριμένα, ο κ. Βώκος, Project Director των Εκθέσεων Ποσειδώνια, αναφέρθηκε στη σημασία της κρουαζιέρας στην περιοχή που περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κροατία, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και όλες τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας. Τόνισε ότι αυτές οι περιοχές προσελκύουν επί του παρόντος το ένα τρίτο του συνολικού όγκου κρουαζιέρων που πραγματοποιούνται στη Μεσόγειο, με τουλάχιστον 2 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως ή 9,2 εκατομμύρια επισκέψεις σε λιμάνια.

Ο κ. Λιάσκος, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού, ανέφερε ότι η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας, βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ενώ μίλησε για τη συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ του υπουργείου τουρισμού και άλλων υπουργείων για την εκπόνηση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου όπου θα έχει ως άξονες την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη διευκόλυνση των επενδύσεων, την προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού και ιδιαίτερα της κρουαζιέρας. Καταλήγοντας, ανέφερε τα μέτρα που λαμβάνονται για την ενίσχυση του τουρισμού όπως “η απλοποίηση των διαδικασιών θεώρησης βίζας, η αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και χωροθέτησής τους, η επιδίωξη για μείωση του ΦΠΑ στον τομέα της εστίασης και η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία”.

Ευχάριστα νέα για τον κλάδο έφερε στη συνέντευξη τύπου ο κ. Ανωμερίτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, ο οποίος ανέφερε ότι βάσει των στοιχείων του πρώτου τριμήνου παρατηρείται αύξηση στην κρουαζιέρα στο λιμένα του Πειραιά της τάξης του 24,69%. Ακόμη ένα ευχάριστο γεγονός είναι τα εγκαίνια του Δεύτερου Διεθνή Επιβατικού Σταθμού Κρουαζιέρας, στο λιμένα του Πειραιά, έκτασης 5.600 τμ, τη Δεύτερα 27 Μαΐου (ο σταθμός βρίσκεται ήδη σε χρήση από τη Δευτέρα 13 Μαΐου) ο οποίος θα μπορεί να εξυπηρετεί καθημερινά μέχρι και 25.000 επιβάτες, ενώ σύμφωνα με τον κύριο Ανωμερίτη ακόμη ένας σταθμός έκτασης 3.500 τμ ετοιμάζεται. Τέλος,αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά, για τη λειτουργία τριών μουσείων.

Ο κ. Γράτσος, πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μίλησε για τη δυνατότητα ανάπτυξης, η οποία υπάρχει για τον κλάδο της κρουαζιέρας, ενώ τόνισε την ανάγκη να αναπτυχθεί το home porting στον Πειραιά, αλλιώς την ευκαιρία θα εκμεταλλευτούν οι γειτονικές χώρες. Προβλήματα με τη γραφειοκρατία ανέφερε ότι έχουν ορισμένοι ελληνικοί λιμένες μέλη της Medcruise, ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσογειακών Λιμένων Κρουαζιέρας, κ. Χατζάκος. Η Medcruise έχει 100 λιμένες μέλη, από τους οποίους οι 8 είναι ελληνικοί. Προβλήματα διαπίστωσε και ο κ. Κοντές, πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων & Φορέων Ναυτιλίας, στις λιμενικές υποδομές οι οποίες χρειάζονται βελτίωση. Προς αυτήν την κατεύθυνση πολλά νησιά προχωρούν στη βελτίωση της υποδομής τους, ενώ άλλα νησιά ακόμα παρουσιάζουν ελλείψεις και δυσκολίες.

Δύσκολη χρονιά για τα σκάφη αναψυχής και την κρουαζιέρα, προέβλεψε ο κ. Κατσικάδης, πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος, αναφερόμενος στην άστοχη ενέργεια του Υπουργείου, να προωθήσει νομοσχέδιο το οποίο επιβάλει τέλος πλοών και παραμονής για πλοία αναψυχής.

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν σημαντικοί φορείς από τους τομείς της κρουαζιέρας και του yachting, μεταξύ αυτών οι Royal Caribbean Cruise Line, Carnival Corporation, TUI Cruises, Costa Cruises, Celebrity Cruises, Silversea Cruises, Seabourn Cruise Line, Paul Gauguin Cruises, Louis Cruises, MYBA - The Worldwide Yachting Association, ICOMIA Marinas Group, Fraser Yachts Worldwide, D-Marin Marinas Group, MDL Marinas Group, The Superyacht Cup, ο Οργανισμός Λιμένων της Γαλλικής Ριβιέρας κ.α.

Στην έκθεση θα συμμετάσχουν 30 προορισμοί και πάροχοι υπηρεσιών, που έχουν ήδη κλείσει περίπτερα για να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε φορείς από τους κλάδους της κρουαζιέρας και του yachting από ολόκληρο τον κόσμο.

Το Posidonia Sea Tourism Forum έχει λάβει την επίσημη υποστήριξη της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας CLIA Europe (πρώην Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κρουαζιέρας ECC). Επίσης, διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του ελληνικού Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, της CLIA Europe, του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, της Ένωσης Μεσογειακών Λιμένων Κρουαζιέρας (Medcruise), της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας (ΕΛΙΜΕ), της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, της Ένωσης Μαρίνων Ελλάδας, της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA) και του Ελληνικού Συνδέσμου Μεσιτών και Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών (HYBA).

Κατά τη διάρκεια των Ποσειδωνίων θα λάβουν χώρα συνολικά 9 συνεδρίες με θεματικές ενότητες όπως:
• Η Πρόκληση για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα
• Επενδύσεις σε Λιμένες με στόχο την Ανάπτυξη της Βιομηχανίας Κρουαζιέρας
• Δημιουργώντας Νέες Αγορές – Εγγύηση για Μελλοντική Ανάπτυξη • Δρομολόγια και Εκδρομές: οι παράμετροι για μια Επιτυχημένη Κρουαζιέρα
• Το επαγγελματικό Yachting στην Ανατολική Μεσόγειο
• Ανακαλύπτοντας τη Μαύρη Θάλασσα: Συναρπαστικοί Προορισμοί Κρουαζιέρας (παράλληλη συνεδρία)
• Επενδύοντας στην Ανάπτυξη Yachting
• Μαρίνες και Καταφύγια Yachting
• Επιβατηγός Ναυτιλία

Χορηγός επικοινωνίας του Posidonia Sea Tourism Forum είναι το news.gr