Για Κουφονήσι άνοιξε πανιά το Ράλλυ Αιγαίου

Ανταπόκριση από Πάτμο: Μάνος Ρούδας

Με τις καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο να είναι ιδανικές για ιστιοπλοΐα, τα σκάφη του στόλου πήραν εκκίνηση στις 10.00 το πρωί από τη Σκάλα Πάτμου.

Προορισμός τους το Μεγάλο Κουφονήσι, 63 ναυτικά μίλια μακριά. Τα σκάφη ξεκίνησαν όρτσα μέσα στον κόλπο, ταξιδεύοντας περίπου ένα μίλι μέχρι το πρώτο σημείο στροφής και από εκεί γύρισαν πρύμα κατεβαίνοντας μέχρι το νότιο άκρο της Πάτμου. Μετά η πλεύση ήταν πιο κλειστή κι έτσι τα μπαλόνια κατέβηκαν, αλλά τα σκάφη ταξίδευαν πολύ γρήγορα. Ο καιρός ήταν βόρειος-βορειοδυτικός με ένταση που κυμαινόταν στους 15 κόμβους και ενίοτε έφτανε τους 20.

Αργότερα προβλεπόταν μία μικρή αύξηση στην ένταση, λίγο μετά το Ικάριο, αλλά χωρίς κάτι ανησυχητικό. Οι ομάδες είχαν ανασυνταχθεί πλήρως και οι ιστιοπλόοι ξεκούραστοι ξαναρίχτηκαν στη μάχη με πολύ πιο φιλικό καιρό. Από εδώ και πέρα οι ιστιοδρομίες είναι κρίσιμες, διότι οι βαθμοί πλέον δεν θα είναι αρκετοί να ανατρέψουν τη γενική κατάταξη. Το επίπεδο του συναγωνισμού είναι εξαιρετικά υψηλό και οι ομάδες δεν συγχωρούν λάθη των αντιπάλων τους. Έτσι, μία μέτρια τακτική ή ένας κακός χειρισμός στοιχίζει πολλές θέσεις στην ιστιοδρομία και κατ’ επέκταση στη γενική βαθμολογία. Γι αυτό η προσπάθεια είναι συνεχής, είτε με τον καιρό σύμμαχο, είτε εχθρό.

Μια μεγάλη γιορτή οργανώθηκε στην Πάτμο

Εχθές το βράδυ, ο δήμος Πάτμου επεφύλαξε μία ευχάριστη έκπληξη στους αγωνιζόμενους. Είχε διοργανώσει μουσικοχορευτική βραδιά με τοπική κουζίνα η οποία είχε μεγάλη ζωντάνια και κέφι. Η μουσική κράτησε το κέφι ψηλά μέχρι αργά, ενώ ο χορός δεν σταμάτησε λεπτό. Ξένοι τουρίστες μάλιστα που βρίσκονταν στο νησί, εντυπωσιάστηκαν από την ελληνική φιλοξενία και το παραδοσιακό γλέντι, ενώ άκουγαν τις ιστορίες των ιστιοπλόων που μόλις λίγες ώρες πριν μάχονταν με τα κύματα του Αιγαίου, εκστασιασμένοι.

Το Ράλλυ Αιγαίου θα παραμείνει στο Κουφονήσι μέχρι το Σάββατο 27 Ιουλίου όπου θα αναχωρήσει για το τελευταίο σκέλος που τερματίζει στο Σούνιο. Την Πέμπτη θα διεξαχθεί τοπική παράκτια ιστιοδρομία στα Κουφονήσια.

* Ο Μάνος Ρούδας ακολουθεί το Ράλλυ Αιγαίου σε όλη του τη διαδρομή, μεταδίδοντας για το news.gr ζωντανά στιγμιότυπα και αποτελέσματα.