Ταξίδι στη μαγεία του Βοσπόρου

Η εντυπωσιακή πόλη των τριών θαλασσών και των δυο ηπείρων είναι ένας άκρως δημοφιλής προορισμός όλο το χρόνο.

Η παλιά πρωτεύουσα της Βυζαντινής και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας θα σας γοητεύσει από την πρώτη στιγμή. Έχει χαρακτηριστεί η πόλη των αντιθέσων αφού τα μεγαλοπρεπή τεμένη είναι χτισμένα δίπλα σε υπερσύγχρονα κτίρια ξενοδοχείων και τα παραδοσιακά παζάρια συναγωνίζονται επάξια τους πεζοδρόμους με τα πολυτελή εμπορικά καταστήματα. Ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι ποτέ αρκετό για να ανακαλύψει κανείς τη μεγαλοπρέπεια και την ιστορικότητα του τόπου. Ο ταξιδιώτης κάθε φορά θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει και μια νέα πτυχή αυτής της σαγηνευτικής πόλης, που αποτελεί το σταυροδρόμι της Ανατολής με τη Δύση.

Σπουδαία μνημεία

Επισκεφθείτε το Φανάρι και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να παρακολουθήσετε κάποια λειτουργεία στη Βασιλική του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται από το 1720.

Μέσα στην εκκλησία θα δείτε παλιά κειμήλια και έπιπλα. Η κεντρική πόρτα του Πατριαρχείου παραμένει κλειστή από τότε που απαγχονίστηκε στο σημείο αυτό ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’. Τη Μεγάλη Παρασκευή θα παρακολουθήσετε την ακολουθία του Επιταφίου και θα συναναστραφείτε τους λιγοστούς πλέον Έλληνες της Κωνσταντινούπολης.

 

Επισκεφτείτε και τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, που βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Θα μπορέσετε έτσι να μεταφερθείτε νοερά στην εποχή που ανθούσε ο Ελληνισμός της Πόλης στο κοσμοπολίτικο Πέραν.

Βόσπορος

Ο καλύτερος ίσως τρόπος για να αντιληφθεί κάποιος το μεγαλείο της Κωνσταντινούπολης είναι μια κρουαζιέρα στο Βόσπορο. Η γεωγραφική θέση – κλειδί που κατέχει η πόλη και τα θαυμάσια τοπία που θα αντικρίσετε θα σας εντυπωσιάσουν. Κατεβείτε στο λιμάνι Εμινονού και επιλέξτε την βαρκάδα που σας ταιριαζει με ένα από τα πολλά τουριστικά καραβάκια που θα βρείτε εκεί. Οι επιλογές πολλές. Η ξενάγηση σας στο Βόσπορο θα διαρκέσει το λιγότερο τέσσερις ώρες, αλλά σίγουρα είναι μια εμπειρία που αξίζει να τη ζήσετε.

Η μαγευτική πόλη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων απλώνεται μπροστά στα μάτια σας. Αναρίθμητοι μιναρέδες ξεπροβάλλουν σε κάθε ύψωμα, εντυπωσιακά παλάτια και μοντέρνες βίλλες θα μαγνητίσουν το βλέμμα σας. Εντυπωσιακές κρεμαστές γέφυρες ενώνουν τις δύο πλευρές της πόλης δίνοντας μια νότα εκμοντερνισμού στο συντηρητικό της προφίλ.

Το παλάτι του Ντολμάμπαχτσέ είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα. Θα θαυμάσετε το μέγεθος και την πολυτέλεια του περνώντας από δίπλα του. Από μακρυα θα δείτε και τους ουρανοξύστες της πλατείας Ταξίμ, μιας πιο εξευρωπαϊσμένης περιοχής της Πόλης, αλλά και τον Πύργο του Γαλατά. Ο πύργος αυτός χτίστηκε το 1348 από τους γενοβέζους στα πλαίσια των οχυρωματικών τους έργων. Με ύψος 62 μέτρα προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη και αποτελεί δημοφιλή προορισμό για νυχτερινή διασκέδαση, αφού στους τελευταίους του ορόφους λειτουργούν ένα νυχτερινό κέντρο, αλλά και ένα εστιατόριο.

Η ασιατική και η ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου, ο Πύργος του Λεάνδρου και τα παραθαλάσσια εξοχικά με τα καραβάκια να περνούν από τον Εύξεινο Πόντο ολοκληρώνουν το παραμυθένιο σκηνικό. Κάτω από τη γέφυρα του Γαλατά θα βρείτε πολλά εστιατόρια με φρέσκο ψάρι που κυριολεκτικά βρέχονται από τη θάλασσα, αλλά και παραδοσιακά καφενεία για να πιείτε τούρκικο καφέ ή τσάι.

Αξιοθέατα

Το Μπλέ τζαμί (Sultanahmet Camii) είναι ένα τεράστιο και εντυπωσιακό κτίσμα. Οι έξι πανύψηλοι μιναρέδες, η αυλή με την Κρήνη των Καθαρμών, το εσωτερικό του θόλου με τα βιτρό είναι μερικά από τα στοιχεία που θα σας γοητεύσουν. Το σύμβολο του χριστιανισμού και ένα από τα μεγαλύτερα και διασημότερα αρχιτεκτονήματα παγκοσμίως είναι η Αγία Σοφία.

Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και είναι από τα μέρη που αξίζει πραγματικά να επισκεφθείτε.Ο επιβλητικός της τρούλος που αντανακλά το φως, οι κιονοστοιχίες με τα σκαλιστά κιονόκρανα και οι λεπτομέρειες από πράσινο, λευκό και ροζ μάρμαρο προκαλούν δέος. Είναι ένα μνημείο με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τους Έλληνες επισκέπτες.

Το παλάτι Topkapi χτίστηκε από τον Μωάμεθ Β΄ λίγο μετά την άλωση της πόλης. Μια περιήγηση στους κήπους του θα σας ταξιδέψει στο μέρος που έμεναν οι παλλακίδες του σουλτάνου μέχρι το 1909. Αξίζει να δείτε το θησαυροφυλάκιο του σουλτάνου με τα πανάκριβα κοσμήματα.