Τα νοστιμότερα ταβερνάκια της Λευκάδας

Δέκα προτάσεις που πρέπει να δοκιμάσετε κατά τη διαμονή σας στο πανέμορφο νησί του Ιονίου

Αν και οι περισσότεροι την έχετε συνδυάσει με τις εκπληκτικές παραλίες της, πρέπει να γνωρίζετε ότι η Λευκάδα διαθέτει εξαιρετικές προτάσεις για φαγητό που θα σας παρασύρουν σε ένα αξέχαστο και άκρως απολαυστικό γευστικό ταξίδι. Παραδοσιακά ταβερνάκια σε γραφικά χωριά, δίπλα στη θάλασσα ή στο χείλος του... γκρεμού σας καλούν σε μια γαστριμαργική εμπειρία που θα σας μείνει πραγματικά αξέχαστη.  

Το Αλώνι

Στο δυτικό τμήμα του νησιού, στο καταπράσινο χωριό Χορτάτα, Τ' Αλώνι είναι ένα εστιατόριο με ιδιαίτερα προσεγμένο χώρο, που δίνει έμφαση στις γεύσεις της ελληνικής κουζίνας. Ό,τι παρασκευάζεται στην κουζίνα, δημιουργείται με επιλεγμένες πρώτες ύλες, όπως λαχανικά από τον κήπο των ιδιοκτητών, φέτα και λάδι παρασκευής τους καθώς και ντόπιο, λευκαδίτικο δικό τους κρασί.
Από τα σπιτικά ορεκτικά δοκιμάστε ρεβίθια φούρνου, φακές Εγκλουβής, φρυγαδέλι (συκωτάκια αρνίσια, μαντήλι, σκόρδο), παραδοσιακή χειροποίητη Λευκαδίτικη τυρόπιτα, ενώ από τα κυρίως σουτζουκάκια, κόκορα (παραγωγής των ιδιοκτητών) παστιτσάδα, αρνάκι λεμονάτο με πατάτες.

Πληροφορίες 

Χορτάτα, τηλ. 26450 33240, site,  fb page: Τ ' Αλώνι - T' Aloni  

Πορτόνι

Εξαιρετικό ταβερνάκι στον πεζόδρομο του Αγίου Νικήτα, ιδανική επιλογή για φαγητό μετά το μπάνιο. Το Πορτόνι, είναι μια από τις πιο παλιές ταβέρνες του νησιού που φημίζεται για τις τίμιες μερίδες και τα σπιτικά μαγειρεμένα πιάτα του. Επιλέξτε, λοιπόν, κάποιο από τα τραπέζια στην αυλή και μαζί με την φιλική ατμόσφαιρα απολαύστε χειροποίητες πίτες, ζουμερά κρεατικά και ψάρια στη σχάρα, φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες και μουσακά. Στα συν η value for money φιλοσοφία, το εξυπηρετικό και χαμογελαστό προσωπικό και η φιλική ατμόσφαιρα.

Πληροφορίες

Άγιος Νικήτας, τηλ. 26450 97120

Ο Ζόλιθρος

Στην παραλία του Μικρού Γιαλού, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, εντοπίζεται η παραδοσιακή ταβέρνα Ο Ζόλιθρος. Η οικογενειακή επιχείρηση λειτουργεί από το 1972 και φημίζεται για τα φρέσκα ψάρια, που προέρχονται από την ψαρόβαρκα του ιδιοκτήτη, για περισσότερο από 35 χρόνια! Δοκιμάστε γαριδομακαρονάδα και ποικιλία θαλασσινών. Καθίστε σε κάποιο από τα εξωτερικά τραπέζια της βεράντας για να απολαύσετε ταυτόχρονα την εκπληκτική θέα στο Ιόνιο.

Πληροφορίες 

Μικρός Γιαλός, τηλ. 26450 95111, site

H Ράχη

Στο ορεινό χωριό της Εξάνθειας, 20 χλμ. από το κέντρο της πόλης της Λευκάδας, θα συναντήσετε το μεζεδοπωλείο Η Ράχη. Με δυνατό ατού την απρόσκοπτη και μαγευτική θέα του –τα νερά του Ιονίου και το ηλιοβασίλεμα απλώνονται μπροστά σας– σας υποδέχεται στο φανταστικό μπαλκόνι του, για να σας σερβίρει γευστικούς μεζέδες, που θα σας μείνουν αξέχαστοι. Σπιτικές γεύσεις μαγειρεμένες στον ξυλόφουρνο, φρεσκοκομμένα λαχανικά από τον κήπο των ιδιοκτητών και εκλεκτά ντόπια κρέατα πρωταγωνιστούν στον κατάλογό του, από τον οποίο δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε. Μαγειρευτά ημέρας και πιάτα με βάση τα θαλασσινά ή το κρέας κυριαρχούν στις επιλογές των θαμώνων του. Μπορείτε να το επιλέξετε και για καφέ ή cocktail την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Τα τραπέζια του είναι περιζήτητα, γι αυτό για να μην περιμένετε φροντίστε να το επισκεφτείτε γύρω στις 19.00.

Πληροφορίες 

Εξάνθεια, τηλ. 26450 99439, site, fb page: Rachi 

Ταβέρνα Σταύρος

Στον ειδυλλιακό κόλπο των Συβότων, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, θα συναντήσετε την Ταβέρνα Σταύρος, που λειτουργεί από το 1976 και ξεχωρίζει για την έμφαση στις ποιοτικές προτάσεις της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Με θέα στο λιμανάκι της περιοχής και τα νερά του Ιονίου, η οικογενειακή επιχείρηση συνεχίζει την ιστορία και την παράδοση του Καπετάν Σταύρου και της κυρίας Βασιλικής σερβίροντάς σας καλομαγειρεμένο, σπιτικό φαγητό.

Πληροφορίες 

Σύβοτα, τηλ. 26450 31181, site, fb page: Stavros Tavern Sivota

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com