Catari, ένα εστιατόριο βγαλμένο απ’ τον ιταλικό Νότο

Γράφει η Νάντια Μασσαχού

To Catari μπήκε στη ζωή της Μυκόνου (και τη δική μας) το καλοκαίρι του 2011 και έφερε τότε, στο προσκήνιο μια τίμια και «καθαρή» βερσιόν κουζίνας της Νότιας Ιταλίας. Όλοι οι λάτρεις των συγκεκριμένων γεύσεων ενθουσιάστηκαν, όμως το βασικότερο όλων είναι πώς έως σήμερα, το εστιατόριο συνεχίζει να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα κάθε επισκέπτη του νησιού που ξέρει να εκτιμά τις ποιοτικές γεύσεις. Κι όχι άδικα.

Ας ξεκινήσουμε με τους «ανθρώπους» του Catari. Οι Νίκος Νάνου, EgidioGuerreri και OscarGibertoni βρίσκονται στα ηνία αυτού του γευστικού θησαυρού, με  την καταγωγή τους ή/και  τη λατρεία τους για την ιταλική κουλτούρα να εξηγούν την αυθεντικότητα που έχουν κατορθώσει να αποδώσουν μέσα από την επιχείρησή τους. Ιδίως στην ιταλική κουζίνα, που ανθεί στο Νησί των Ανέμων, αυτό δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο.

Εδώ, ωστόσο, από την κίτρινη χαρακτηριστική πόρτα που συναντά κανείς λίγο μετά την είσοδο της Χώρας, το μωσαϊκό-πλακάκι που δίχως να «κλωτσάει» της κυκλαδίτικης αισθητικής κατορθώνει να θυμίζει ναπολιτάνικη βίλα και τις φιγούρες ιταλικού κινηματογράφου που πρωταγωνιστούν στον κατάλογο, έως τις μυρωδιές, τη μουσική και τις γεύσεις, όλα συνθέτουν μια γνήσια και συγκεκριμένη γαστρονομική πρόταση Νότου.  

Ακόμα και το όνομα του εστιατορίου, για όσους ξέρουν, παραπέμπει στη ναπολετάνικη διάλεκτο και σημαίνει "Κατερινάκι", ενώ παράλληλα έτσι λεγόταν και το προϊόν που ανακάλυψαν οι Ιταλοί για να φουσκώνει η πίτσα σε ελάχιστο χρόνο.

Προχωρώντας στην κουζίνα και τον κατάλογο, συναντάμε απλές προτάσεις που διακρίνονται για την αυθεντικότητα της γεύσης (όσοι έχετε επισκεφτεί ιταλικές τρατορίες θα το καταλάβετε από την πρώτη στιγμή), την προσεγμένη παρουσίαση και την ποιότητα της πρώτης ύλης. Στο Catari λοιπόν θα βρείτε την καλύτερη πίτσα του νησιού (ξεχωρίζουν εκείνη με μαύρη τρούφα και μοσχαρίσιο καρπάτσο ή την all time classic Μαργαρίτα), φοβερές μακαρονάδες και άλλες δελεαστικές προτάσεις,ενώ πραγματικά αξίζει να συνοδεύσετε το γεύμα σας με ένα από τα υπέροχα και πρωτότυπα cocktails του. 

Από τα φετινά πιάτα του καταλόγου συνιστούμε ανεπιφύλακτα τα, φιλέτο τσιπούρας στη λαδόκολλα με φινόκιο, κολοκυθάκια, ντοματίνια, λεμόνι και θυμάρι, το χταποδάκι μαριναρισμένο με πορτοκάλι, κάπαρη, ελιές καλαμών και βαλεριάνα, ενώ από επιδόρπια μην παραλείψετε το άπαιχτο κρέμα από cannoli siciliani με σταγόνες σοκολάτας, ξύσμα πορτοκαλιού και κουλί από κόκκινα φρούτα. 

Tip: Το Catari είναι το μοναδικό εστιατόριο της Μυκόνου και ένα από τα ελάχιστα της Ελλάδας, που έχει πιστοποιηθεί από το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών ως αυθεντικό ιταλικό εστιατόριο.

Info:

Καθημερινά: 19.00-02.30

Από €20 (χωρίς κρασί), €11 (cocktails)

Αγία Άννα, Χώρα, Μύκονος, 22890 78571, www.catari.gr, www.facebook.com/CatariRistoranteItalianoMykonos?fref=ts