Το μυστικό νησί που είναι παθιασμένο με το φαγητό

Το μυστικό νησί που είναι παθιασμένο με το φαγητό

Από ένα βαρετό θέρετρο για συνταξιούχους, έχει εξελιχθεί σε παράδεισο της γαστρονομίας

Κορυφαίοι σεφ φτιάχνουν βαλίτσες για το Bornholm, ένα γοητευτικό νησί της Δανίας στη Βαλτική Θάλασσα, όπου το καλό φαγητό, ο καθαρός αέρας και μια γαλήνια joie de vivre αίσθηση αποδεικνύονται ένα τέλειο μείγμα.

Πριν από μια δεκαετία, το Bornholm - περίπου 30 λεπτά αεροπορικώς από την Κοπεγχάγη - μαγνήτιζε κυρίως επισκέπτες από τη Δανία με τη μορφή σχολικών εκδρομών και αποδράσεων για συνταξιούχους που αναζητούσαν χαρά και ηρεμία δίπλα στη θάλασσα. Σήμερα, όμως, το γραφικό αυτό νησί μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς σε ένα από τα πιο hot spot της Σκανδιναβίας για τη γαστρονομία με μερικούς από τους κορυφαίους σεφ της χώρας να την επιλέγουν: εδώ έχει βρει τον παράδεισό του ο δανός σεφ René Redzepi, κάτοχος του εστιατορίου Noma, έχει βραβευτεί με δυο αστέρια Michelin, ο οποίος λανσάρει και μια εφαρμογή (app) από κοινού με τον φυσιολάτρη του Bohnholm, Thomas Guldbæk. Άλλος διάσημος σεφ της κοπεγχάγης, ο Nicolai Nørregaard, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Bornholm, επέστρεψε στις ρίζες του και τώρα «τρέχει» εδώ δύο εστιατόρια.

Για τον Nørregaard, όλα ξεκίνησαν το 2007, όταν μαζί με τους συνεργάτες του Rasmus και Magnus Koefoed αγόρασαν ένα παραλιακό οίκημα στη νότια πλευρά του νησιού με θέα στη Βαλτική Θάλασσα όπου και άνοιξαν το Kadeau Bornholm με την ελπίδα να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες των άφθονων φυσικών προϊόντων του νησιού. Πράγματι, έδωσαν έμφαση στα τοπικά προϊόντα επιλέγοντας ένα μενού οργανικό και απλό, μια φιλοσοφία που αντικατοπτρίζει εκείνη του Redzepi, το Noma του οποίου σύντομα θα γινόταν το νούμερο ένα εστιατόριο στον κόσμο.

Το Kadeau Bornholm, κέρδισε το πρώτο αστέρι Michelin το 2013, συνεργάζεται με περίπου 50 ντόπιους προμηθευτές και σχεδιάζει να προσθέσει περισσότερα στο... ρόστερ της. Ο Nørregaard επίσης διαθέτει δικό του κήπο από όπου προμηθεύεται τις πρώτες ύλες για τις δημιουργίες του. Το νησί άλλωστε προσφέρει απλόχερα τα γευστικά του διαμαντάκια -μανιτάρια, λαχανικά, βότανα τα οποία έχουν έντονες γεύσεις λόγω του αλμυρού αέρα του Bornholm και της έντονης ηλιοφάνειας.