Η ευρωπαϊκή πόλη που αγαπά τους ξένους

Η ευρωπαϊκή πόλη που αγαπά τους ξένους

Ωδή του BBC για την Αθήνα

«Λίγες πόλεις του κόσμου ανταγωνίζονται την ιστορία της Αθήνας, όπου οι άνθρωποι ζουν εδώ αδιάκοπα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι Αθηναίοι δημιούργησαν τις πρώτες μορφές δημοκρατίας, τα θεατρικά έργα και τη φιλοσοφία που διαμόρφωσαν τον δυτικό πολιτισμό και τα κλασικά κτίρια που ακουμπούν την Ακρόπολη...». Λόγια δημοσιογραφικού λυρισμού από το BBC για την Αθήνα που σύμφωνα με τον τίτλο του αφιερώματος είναι η «ευρωπαϊκή πόλη που αγαπά τους ξένους».

Μέσα στα αρχαία ερείπια, ένας άλλος επιζών μέσα στους αιώνες είναι και η ελληνική έννοια της φιλοξενίας - ένας όρος που μεταφράζεται άμεσα ως «αγάπη για τους ξένους», αλλά που οι ντόπιοι ορίζουν περισσότερο ως ζεστασιά που κάνει τους ξένους να αισθάνονται αμέσως ευπρόσδεκτοι όταν έρχονται στην πρωτεύουσα της Ελλάδας. «Οι άνθρωποι μπορούν να είναι πολύ φιλόξενοι και φιλικοί», συμφωνεί η Julian Williams, που μετακόμισε από το Λονδίνο το 2009.

Παρόλο που περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται την πόλη κάθε χρόνο για να βυθιστούν στο παρελθόν της, η Αθήνα έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει στο παρόν της, που αξίζει να επιμηκύνετε τη παραμονή σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η ατμόσφαιρα της Αθήνας πάντα προσελκύει τους Έλληνες και τους ομογενείς. «Η Αθήνα είναι μια πολυσύχναστη πόλη», δηλώνει η Chrissy Manika, ντόπια και blogger του Traveling Passionate. «Όποια ώρα και να βγείτε έξω, θα δείτε τα καφέ και τα μπαρ γεμάτα με ανθρώπους να περνούν καλά» λέει συμπληρώνοντας ότι της αρέσει ιδιαίτερα να περιπλανιέται στη Πλάκα, στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης. «Με όλους τους τουρίστες γύρω, αισθάνεσαι σαν να είσαι σε διακοπές σε ένα νησί, ειδικά το καλοκαίρι».

Με περισσότερες από 250 μέρες ηλιοφάνεια ετησίως, το καλοκαίρι μοιάζει ατελείωτο. «Σύμφωνα με τα αμερικανικά πρότυπα, το "καλοκαίρι "στην Αθήνα διαρκεί από τα τέλη Απριλίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου», λέει στο βρετανικό μέσο η Mina Agnos, η οποία διευθύνει το τουριστικό γραφείο Travelive από το 2008.

Φυσικά το άρθρο δεν περιορίζεται στα χαρούμενα και τα τουριστικά κλισέ. Μια χώρα που μαστίζεται από την κρίση είναι ένα γεγονός που δε μπορεί να παρακαμφθεί. Στο κείμενο τονίζεται πως είναι δύσκολη η εύρεση εργασίας και ο δείκτης ανεργίας κινείται σε υψηλά επίπεδα. «Οι ντόπιοι θρηνούν την χρονοβόρα και αναποτελεσματική κρατική γραφειοκρατία...», σημειώνεται αλλά το άρθρο κλείνει αισιόδοξα: Παρά τις προκλήσεις, οι ντόπιοι δε χάνουν το δέος που νιώθουν για την Αθήνα.