H λίμνη Πλαστήρα ξεδιπλώνει τα κάλλη της στη σκιά των Αγράφων

H λίμνη Πλαστήρα ξεδιπλώνει τα κάλλη της στη σκιά των Αγράφων

Ο καλύτερος προορισμός όλες τις εποχές του χρόνου

Στη λίμνη Πλαστήρα η ανθρώπινη παρέμβαση κατάφερε κάτι μοναδικό, να παντρέψει το τεχνητό με το φυσικό στοιχείο.

Μάλιστα, θεωρείται η πιο περιζήτητη λίμνη της Ελλάδας, αφού εδώ και χρόνια την επισκέπτονται ζευγάρια, παρέες, λάτρεις της φύσης, οικογένειες, όλοι αυτοί που θέλουν να αράξουν ή που θέλουν να είναι δραστήριοι, με εναλλακτικά αθλήματα, ιππασία, σπορ στο νερό και διαδρομές μέσα στο δάσος.

Η λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται 25 χλμ. περίπου δυτικά της Καρδίτσας, σε υψόμετρο 800 μ. Απέχει 325 χλμ. από την Αθήνα και 250 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζοντας τη έναν από τους πλέον εύκολα προσβάσιμους προορισμούς στην Ελλάδα.

Η ιστορία της λίμνης

Η λίμνη Πλαστήρα δημιουργήθηκε εκεί όπου υπήρχε παλιότερα ο ποταμός «Ταυρωπός» και η περιοχή ονομαζόταν «Νεβρόπολη».

Περίπου το 1928 ο Στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας συνέλαβε την ιδέα για την κατασκευή ενός φράγματος που θα έδινε λύση στο πρόβλημα της άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου, της ύδρευσης της Καρδίτσας και άλλων κοινοτήτων, αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, με την εκμετάλλευση της δύναμης του νερού.

Έτσι προέκυψε η λίμνη Ταυρωπού, που αργότερα μετονομάστηκε σε λίμνη Πλαστήρα, σε υψόμετρο 800 μ. καταλαμβάνοντας έκταση περίπου 25.000 στρεμμάτων, με μήκος 12 χλμ., πλάτος 4 χλμ. και βάθος περίπου 60 μ. Το φράγμα έχει μήκος 220 μ. και ύψος 83 μ.

Έτσι, με τη βοήθεια της φύσης, η τεχνητή λίμνη έχει αφομοιωθεί πλήρως από το φυσικό περιβάλλον.

Τα αξιοθέατα της περιοχής

Στο ορεινό χωριό Καρίτσα, βρίσκεται η Μονή Παναγίας Πελεκητής, ένα ιστορικό μοναστήρι των Αγράφων, χτισμένο στην άκρη ενός βράχου ύψους 1.400 μέτρων. Το μοναστήρι «πελεκήθηκε» το 1529 από τον πνευματικό Πορφύριο και το κτίσιμό του ολοκληρώθηκε το 1529 από τον Άγιο Δαμιανό. Διαθέτει δύο ναούς –της Αναλήψεως του Σωτήρος του 1654 και της Παναγίας του 1666, με το περίτεχνο επίχρυσο τέμπλο.

Στο φράγμα της λίμνης, συναθροίζονται πάγκοι με τουριστικά προϊόντα και κόσμος διαλέγει τα «βρώσιμα» αναμνηστικά από την περιοχή.

Το εκπαιδευτικό δάσος Μπελοκομύτη, με οικολογικά μονοπάτια ανεκτίμητης φυσικής αξίας.

Στη δυτική πλευρά της Λίμνης, κοντά στο Νεοχώρι, ένας πρωτότυπος βοτανικός κήπος. Στα δέκα στρέμματά του θα αποκτήσετε χιλιάδες πληροφορίες για τη χλωρίδα της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.