Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια ανοίγουν οι τελευταίες κερκίδες του Κολοσσαίου

Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια ανοίγουν οι τελευταίες κερκίδες του Κολοσσαίου

Το εντυπωσιακό ρωμαϊκό μνημείο όπου πάλευαν οι μονομάχοι το 80 μ.Χ αποτελεί το κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο στην Ιταλία

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η τέταρτη και πέμπτη κερκίδα του Κολοσσαίου της Ρώμης θα είναι προσβάσιμες για το κοινό, ώστε να απολαύσουν οι επισκέπτες την απίστευτη θέα από την κορυφή.

Το πλεονέκτημα των καθισμάτων είναι η εκπληκτική θέα στην πόλη, πιο συγκεκριμένα στον λόφο Palatine, το Ρωμαϊκό Φόρουμ και τις γύρω περιοχές.

Το ιστορικό αμφιθέατρο και σύμβολο της αρχαίας ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, είναι το κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο στην Ιταλία, και από την 1η Νοεμβρίου οι τουρίστες θα έχουν τη δυνατότητα να ανέβουν στο υψηλότερο επίπεδο, 42 μέτρα πάνω από το έδαφος.

Στους ρωμαϊκούς χρόνους η τελευταία κερκίδα στην κορυφή θεωρούνταν από τις χειρότερες θέσεις στην αρένα επειδή ήταν η πιο μακρινή από τη δράση αλλά και η πιο κουραστική για να ανέβεις μέχρι εκεί. Η πρώτη κερκίδα προοριζόταν για τον αυτοκράτορα και τους γερουσιαστές, οι οποίοι έφερναν τις δικές τους καρέκλες στις οποίες κάθονταν. Το δεύτερο και τρίτο επίπεδο ήταν για τις ανώτερες τάξεις και τους πλούσιους πολίτες, οι οποίοι κάθονταν σε μαξιλάρια πάνω στους μαρμάρινους πάγκους. Η τέταρτη βαθμίδα ήταν για της χαμηλότερης κατηγορίας πολίτες, όπως οι έμποροι και οι καταστηματάρχες και τέλος στην κορυφή, η πέμπτη κερκίδα χτίστηκε αργότερα για τους φτωχούς, τους δούλους και τις γυναίκες, οι οποίοι καθόταν σε ξύλινα παγκάκια.

Η διευθύντρια του Κολοσσαίου, Rossella Rea, ανέφερε ότι από τα πάνω επίπεδα του Κολοσσαίου «ο θόρυβος και η μυρωδιά θα ήταν σκέτη κόλαση».

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε οργανωμένη ξενάγηση στον τέταρτο και πέμπτο επίπεδο του αμφιθεάτρου πληρώνοντας επιπλέον 9 ευρώ περισσότερα από την κανονική τιμή του εισιτηρίου, το οποίο κοστίζει 12 ευρώ.

Έξι εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το Κολοσσαίο κάθε χρόνο και σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την ασύλληπτη θέα από ψηλά, τόσο του ίδιου του σταδίου όσο και ολόκληρης της Ρώμης.