Η Μακρυνίτσα, το «μπαλκόνι» του Πηλίου κατά τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Η Μακρυνίτσα, το «μπαλκόνι» του Πηλίου κατά τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Το αυτοκίνητο θα πρέπει να το παρκάρετε έξω από το χωριό, καθώς στην κεντρική πλατεία, τα Σαββατοκύριακα υπάρχει μόνιμο μποτιλιάρισμα

Η Μακρυνίτσα βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Πηλίου και είναι από τα τουριστικότερα και ιστορικά ορεινά χωριά της Ελλάδας.

Μάλιστα, μοιάζει να έχει χτιστεί... κατακόρυφα, καθώς τα σπίτια στα δύο άκρα του οικισμού έχουν υψομετρική διαφορά τουλάχιστον 400 μέτρων!

Ανηφορίζοντας από τον Βόλο προς το Πήλιο, λίγο πριν φτάσει κανείς στη Μακρυνίτσα, ο παραδοσιακός οικισμός εμφανίζεται ολόκληρος μπροστά στα μάτια του ταξιδιώτη, με όλη του την ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια.

Είναι ένα από τα πιο τουριστικά ορεινά χωριά της Ελλάδας και ξεχωρίζει από το παραδοσιακό της χρώμα, την κλασική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της αλλά και την υπέροχη θέα προς τον Παγασητικό κόλπο. Χάρη στην τοποθεσία της και τη θέα που κόβει την ανάσα ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την επίσκεψή του το 1934 της «χάρισε» τον χαρακτηρισμό «μπαλκόνι του Πηλίου».

Το λαογραφικό μουσείο της Μακρυνίτσας στεγάζεται στο αρχοντικό Τοπάλη, που χτίστηκε το 1844, με πλήθος λαογραφικών εκθεμάτων από ολόκληρο το Πήλιο, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του Πηλίου.

Στην κεντρική πλατεία του οικισμού -περίπου στο μέσο του, υψομετρικά- κυριαρχούν τα πλατάνια, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και η μαρμάρινη πηγή με τις λεοντοκεφαλές.

Από εκεί τα γραφικά καλντερίμια της Μακρινίτσας οδηγούν τα βήματα του επισκέπτη στις όμορφες γωνιές της, τα χαρακτηριστικά σπιτάκια της και τα επιβλητικά αρχοντικά της.

Που θα μείνετε:

Στη Μακρινίτσα θα βρείτε επίσης παραδοσιακούς ξενώνες σε πηλιορείτικα αρχοντικά, αλλά και μικρά ξενοδοχεία.