Ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής δικτυώνεται με το Δήμο του Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας

Ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής δικτυώνεται με το Δήμο του Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας

Με επίκεντρο τον περιηγητικό τουρισμό, τον οινοτουρισμό και τα γαστροπολιτισμικά αφηγήματα

Πρόταση συνεργασίας σε συγκεκριμένες τουριστικές και πολιτιστικές ενότητες απηύθυνε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Στέλιος Βαλιάνος, στο Δήμαρχο του Donostia Saint Sebastian, Eneco Goia Laso, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης αυτοδιοικητικής αποστολής στη Χώρα των Βάσκων.

Η επίσκεψη, η οποία δρομολογήθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μαδρίτη, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου Αριστοτέλη για την προσέγγιση της ισπανικής και ισπανόφωνης τουριστικής αγοράς με κέντρα βάρους τον περιηγητικό τουρισμό, τον οινοτουρισμό και τα γαστροπολιτισμικά αφηγήματα.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης, προβλήθηκαν οι οινογαστρονομικές προτάσεις της Ανατολικής Χαλκιδικής ως κοινά σημεία σύγκλισής της με το Saint Sebastian, που αποτελεί γαστρονομικό σημείο αναφοράς παγκοσμίως. Προωθήθηκε επίσης η πολιτιστική διάσταση του Δήμου Αριστοτέλη, όπως αυτός ορίζεται από τις οικουμενικότητες της αριστοτελικής και αθωνικής ιστορικής σύνθεσης. Επικεφαλής της αποστολής ήταν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μαρία Ενεχηλίδου.

Η θερμή και άμεση αποδοχή της πρότασης του Δήμου Αριστοτέλη από την Ισπανή ομόλογό της δημιούργησε προσδοκίες αμφίδρομης και αποδοτικής συνεργασίας. Η δικτύωση συμφωνήθηκε να ολοκληρωθεί τον επόμενο Οκτώβριο στα Αρχαία Στάγειρα, παρουσία αυτοδιοικητικής αποστολής του Δήμου Donostia Saint Sebastian, η οποία θα συνοδεύεται από Βάσκους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Επιπρόσθετα, η αποστολή του Δήμου πραγματοποίησε σειρά D2D επαγγελματικών συναντήσεων στο Μπιλμπάο, το οποίο προσεγγίζεται ως οικονομικά εύρωστος και τουριστικά ώριμος ισπανικός προορισμός, αλλά και ως ανεξάντλητη δεξαμενή θεματικών ταξιδευτών και πολιτιστικών περιηγητών.

Στις συναντήσεις με τους travel agents παρουσιάσθηκαν προτάσεις περιπατητικού, καταδυτικού και sailing τουρισμού, καθώς επίσης και πολιτιστικά αλλά και οινο-γαστρονομικά πακέτα διακοπών. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες αντιλήφθηκαν άμεσα την πολυμορφία του προορισμού, καθώς και την ετερόκλητη σύνθεση των εικόνων και των μύθων του, καταλήγοντας: «οι Βάσκοι περιηγητές δεν αγαπούν τα τουριστικά στερεότυπα, αλλά λειτουργούν ως εξερευνητές πολυπρόσωπων προορισμών με άποψη και ταυτότητα». Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δεσμεύθηκαν να πραγματοποιήσουν ταξίδι εξοικείωσης με την περιοχή.

«Είναι μία ιστορική συμφωνία», λέει ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος. «Η Ιβηρική χερσόνησος, καθώς και όλες οι ανά τον κόσμο ισπανόφωνες τουριστικές αγορές, αποτελούν κεφαλαιώδη στόχο του Δήμου στην προσπάθεια διείσδυσής του στην Ευρώπη. Η Χώρα των Βάσκων διοχετεύει τον κόσμο με επισκέπτες, που πραγματοποιούν εμπειρικά ταξίδια σε γαστρονομικούς, οινικούς και πολιτιστικούς προορισμούς – κυρίως ανεξερεύνητους. Οι Βάσκοι, έντονα επηρεασμένοι από την ιστορία τους, αλλά και από τη γαλλική γειτνίαση, μετακινούνται όλες τις εποχές του χρόνου ανεξαρτήτως πτητικών συνδέσεων, που στην προκειμένη περίπτωση είναι εξαιρετικά επαρκείς. Η επίτευξη της οινο-γαστρονομικής δικτύωσης του Δήμου Αριστοτέλη με τον ισπανικό Δήμο του Saint Sebastian δεν αποτελεί μόνο εξαιρετική τιμή για την τοπική τουριστική κοινότητα, αλλά συγκροτεί ένα από τα ποιοτικότερα και σημαντικότερα σημεία της αναπτυξιακής παρακαταθήκης προς τον τόπο. Ο προορισμός πραγματοποιεί πλέον τολμηρά και οραματικά προωθητικά βήματα κι εμείς - χρόνο με το χρόνο - τοποθετούμε τις βάσεις δημιουργίας ενός στιβαρού τουριστικού οικοδομήματος, που αναδιαμορφώνει σταθερά την εικόνα, τη δυναμική και την έκφρασή του».