Το μέρος που είναι ο απόλυτος προορισμός για βουνό, θάλασσα και καλό φαγητό

Το μέρος που είναι ο απόλυτος προορισμός για βουνό, θάλασσα και καλό φαγητό

Τα χίλια πρόσωπα του βουνού των Κενταύρων

Το πιο καλοκαιρινό- Πήλιο είναι η… Χαλκιδική της Κεντρικής Ελλάδας.

Είτε παραθερίσετε στο Αιγαίο είτε στον Παγασητικό, η αίσθηση θα είναι ίδια, αφού βρίσκεστε στα πόδια ενός μαγευτικού βουνού.

Ζαγορά. Μεγάλο χωριό, στο ανατολικό Πήλιο, αμφιθεατρικά χτισμένο και με κλασική «συνταγή» Πηλίου. Εκκλησιές, πέτρινα γεφύρια και πηγές με τρεχούμενα νερά αλλά και όμορφα αρχοντικά, «μάρτυρες» της ιστορίας της περιοχής. Κάποτε, τα ζαγοριανά καράβια έφευγαν από το λιμανάκι του Χορευτού για να μεταφέρουν τα προϊόντα της περιοχής σε όλο τον κόσμο. Σήμα κατατεθέν του χωριού τα μήλα που παράγει τα οποία είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα χωριό ιδανικό για διαμονή. Ειδικά αν προτιμάτε την πιο ήπια τουριστική ανάπτυξη και τους ήρεμους ρυθμούς διακοπών. Η Ζαγορά είναι ιδανική επίσης για όσους αγαπούν το παραδοσιακό χρώμα και τους περιπάτους. Η πιο δημοφιλής και επίσης εύκολη διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από την πλατεία του Αγίου Γεωργίου. Μέσα από ένα καταπράσινο μονοπάτι καταλήγει στην παραλία του Χορευτού.

Άγιος Ιωάννης. Στο Ανατολικό Πήλιο είναι το μεγαλύτερο παραθεριστικό κέντρο της περιοχής με πεντακάθαρα νερά και ξακουστή παραλία. Απέχει 55 χλμ από το Βόλο και τα τσιπουράδικά του. «Κοιτάζει» ίσια ευθεία το Αιγαίο και κάθε χρόνο προσελκύει μεγάλο πλήθος τουριστών στα κρυστάλλινα αιγαιοπελαγίτικα νερά του. Η μεγάλη σαν κορδέλα παραλία του έχει ψιλό, λευκό βότσαλο. Σε απόσταση βολής από αυτήν βρίσκονται παραδοσιακά ταβερνάκια, ουζερί και καφέ. Στα βόρεια, η πανέμορφη αυτή παραλία συναντά την παράλια της Πλάκας και στα νότια τη μαγευτική παραλία του Παπά Νερό.

Νταμούχαρη. Μια είναι η σωστή λέξη για αυτόν τον παραθαλάσσιο οικισμό στο νοτιοανατολικό Πήλιο. Πανέμορφος. Αλλά και παραδοσιακός, γραφικός. Μια χρυσή στιγμή συνάντησης του βουνού και της θάλασσας. Σε μόλις πέντε λεπτά οδήγησης, το υψόμετρο φεύγει πάνω από τα 420 μέτρα. Από εδώ ξεκινούν ωραίες και εύκολες διαδρομές για το Μούρεσι, την Τσαγκαράδα.Την Φακίστρα, τις Πλάκες αλλά και άλλους κοντινούς ή πιο μακρινούς προορισμούς.

Η Νταμούχαρη είναι το μοναδικό φυσικό λιμάνι της νότιας πλευράς του Πηλίου. Εδώ πραγματοποιήθηκαν και τα γυρίσματα για το πρώτο Mamma Mia. Και ένας από τους λόγους είναι και τα σμαραγδένια νερά της θάλασσάς της, ίσως η πιο όμορφη απόχρωση που θα δείτε σε όλο το Πήλιο.

Αργαλαστή. Το ιστορικό κεφαλοχώρι είναι η «πόρτα» στο Νότιο Πήλιο. Είναι χτισμένη σε εύφορο οροπέδιο. Στην ουσία είναι ο σταθμός και το πέρασμα για τα παράλια του Παγασητικού και του Αιγαίου. Έχει όμορφη πλατεία, περιτριγυρισμένη από πηλιορείτικα αρχοντικά και σπίτια με ολάνθιστες αυλές. Στην κεντρική πλατεία της Αργαλαστής, ξεχωρίζουν τα πανέμορφα νεοκλασικά αρχοντικά. Εκεί βρίσκεται και το κτίριο του Παρθεναγωγείου, το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα. Διευθυντής του στις αρχές του 20 ου αιώνα, ήταν ο φιλόλογος και ποιητής Κώστας Βάρναλης. Στην πλατεία βρίσκεται και ο Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, τρίκλιτη βασιλική του 1886. Αναμφίβολα, αυτό που ξεχωρίζει στο χωριό είναι το μαρμάρινο νεοκλασικό κωδωνοστάσιο, χτισμένο το 1913.

Το κτίσμα έχει δύο ρώσικες καμπάνες ενώ το ελβετικό ρολόι είναι απομίμηση του κωδωνοστασίου της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη. Στην Αργαλαστή θα δείτε και όμορφα παραδοσιακά γεφύρια. Στο Κατσιλοχώρι (εντός της Αργαλαστής, στην είσοδο του χωριού), στο Ρέμα Ροδιάς (θα το συναντήσετε στη διαδρομή Αργαλαστή – Λεφόκαστρο), στο Καρύδι (στη διαδρομή Αργαλαστή – Ξινόβρυση) και στην Αμμουρτσιά (στη διαδρομή Αργαλαστή – Κάλαμος). Κρατήστε και την επικρατούσα εκδοχή για την προέλευση του ονόματος της Αργαλαστής: από τις λέξεις «Αργώ» και «ελαύνω» αφού κατά την παράδοση, η περιοχή αποτέλεσε το πέρασμα των Αργοναυτών στο Αιγαίο Πέλαγος ώστε να ξεκινήσουν την εκστρατεία.

Μηλίνα. Παραθαλάσσια, κοντά στον Παγασητικό κόλπο, σε απόσταση 49 χιλιομέτρων από τον Βόλο. Η Μηλίνα είναι κι αυτή γνωστό παραθεριστικό κέντρο. Ιδανικό για όσους αναζητούν να βρεθούν κοντά σε ήρεμους, γραφικούς κόλπους και μια παντακάθαρη θάλασσα σε όλο το μήκος της ακτής. Λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό και επάνω σε ένα λόφο υπάρχουν ερείπια από την αρχαία πόλη Ολιζών (στην ουσία στη θέση τους είναι χτισμένη η σύγχρονη Μηλίνα). Αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι των Αγίων Σαράντα στο νησάκι Αλατάς και το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής στο μικρό νησάκι της Πρασσούδας.

Λαύκος. Το ωραιότερο, ίσως, ορεινό χωριό του Νότιου Πηλίου, με προνομιακή θέα στον Παγασητικό. Όμορφη πλακόστρωτη πλατεία, θεόρατα πλατάνια και κυπαρίσσια. Σε αυτό το χωριό βρίσκεται και μια τρίκλιτη βασιλική αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου. Στο παλιό δημοτικό σχολείο στεγάζεται το Μουσείο Ραδιοφώνου. Στο Λαύκο βρίσκεται το παλαιότερο καφενείο της Ελλάδας που μετρά δύο αιώνες.

Τρίκερι. Το «ακρόπρωρο του Πηλίου», αγκιστρωμένο σε μια ράχη του Τισσαίου όρους. Ήταν ένα σπουδαίο ναυτικό κέντρο στη διάρκεια του 18ου αιώνα. Έβγαλε και πολλές φουρνιές διάσημων σφουγγαράδων. Ακόμα στέκουν στη θέση τους υπερήφανα αρχοντικά καπετανόσπιτα. Το επίνειο του Τρικερίου είναι η Αγία Κυριακή, ψαροχώρι με έντονα αιγαιοπελαγίτικο χρώμα. Από τον Αλογόπορο, με θαλάσσιο ταξί μπορείτε να πάτε στο νησάκι Παλιό Τρίκερι,. Εκεί, θα θαυμάσετε τη μονή της Παναγιάς Ευαγγελίστριας με τα 100 κελιά, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Κατηγιώργης – Πλατανιάς. Πολύ γνωστά ψαροχώρια με φανταστικές ταβέρνες (εδώ θα δοκιμάσετε την καλύτερη ασταμακορανάδα στο Πήλιο), αμφότερα επίνεια του χωριού Προμύρι. Το Προμύρι, είναι ένα ορεινό, ενδιαφέρον χωριό με πέτρινα σπίτια χτισμένα αμφιθεατρικά και πλακόστρωτα καλντερίμια. Εδώ βρίσκεται και ένα διατηρητέο μνημείο, η στεγασμένη Τρανή Βρύση κατασκευασμένη το 1796. Όσο για τα δύο ψαροχώρια, είναι η κατάλληλη βάση για εξορμήσεις στις γύρω παραλίες και στα νησιά των Σποράδων. Από τον Πλατανιά μάλιστα, αναχωρούν εκδρομικά σκάφη για την Σκιάθο και τη Σκόπελο. Στο γειτονικό παραθεριστικό οικισμό Καστρί, λειτουργούν οργανωμένα κάμπινγκ.

Κι άλλες παραλίες που αξίζει αν επισκεφτείτε στο Νότιο Πήλιο. Τα Ποτιστικά είναι μια πολύ γνωστή παραλία του Νοτίου Πηλίου μέσα στην μπλε αγκαλιά του Αιγαίου. Η Μελάνη, επίσης στην πλευρά του Αιγαίου, βρίσκεται ανάμεσα στα Ποτιστικά και την Πάλτση.

Τα ηλιοβασιλέματα στο Νότιο Πήλιο είναι από τα πιο μαγευτικά στη χώρα. Στο Χόρτο, την Άφυσσο και το Τρίκερι το ηλιοβασίλεμα είναι μαγευτικό αλλά το κορυφαίο θεωρείται αυτό στον Λαύκο, που αγναντεύει τον Παγασητικό από ψηλά.

Μια ωραία εμπειρία είναι η ιππασία στις ακρογιαλιές της Μελανής και της Λαμπινούς. Αφετηρία για αυτές τις ωραίες διαδρομές είναι η Αργαλαστή.

Στο νότιο Πήλιο υπάρχει ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας. Οι Πινακάτες, όπου ένας κατασκευαστής πιάτων έδωσε το… όνομά του.

Κλικ για τη μνήμη σας, για το… Instagram και μετά ωραίο μπάνιο. Η παραλία του Μουρτιά με τα κάθετα βράχια.

Προτάσεις για πεζοπορία. Διαδρομές: Αφέτες – Συκή – Νεοχώρι, Αργαλαστή – Μετόχι – Μηλίνα – Χόρτο – Τρίκερι, Λαύκος – Μηλίνα, Αγία Κυριακή – Τρίκερι.

Πληθωρική, πεντανόστιμη και με εξαίσια υλικά, αυτή είναι η πηλιορείτικη κουζίνα. Πρωταγωνιστούν τα υλικά από τη φύση του Πηλίου. Μανιτάρια, κάστανα, καρύδια, χόρτα, μήλα και φυσικά τα μυρωδικά του βουνού των Κενταύρων. Το πιο διάσημο πιάτο είναι χωρίς δεύτερη συζήτηση το σπεντζοφάι. Γίνεται με ντόπιο λουκάνικο (από γίδινο, πρόβειο και λίγο χοιρινό κρέας), πράσινες πιπεριές, σάλτσα ντομάτας και τουλάχιστον μια σπέντζα (καυτερή πιπεριά).

Η ταπεινή αλλά πάντα αγαπημένη ζεστή φασολάδα, με καυτερές πιπεριές και ντόπιο λουκάνικο είναι ένα πιάτο που σερβίρεται πολύ εδώ τον χειμώνα. Την τιμητική τους έχουν και τα πιάτα: αρνάκι λαδολέμονο, αρνί με πατάτες σιγομαγειρεμένο στο φούρνο με ξύλα, χοιρινό με πράσα ή γλυκόξινο με κυδώνια, αγριογούρουνο σε ουκ ολίγες συνταγές, όπως στιφάδο, πρασοτηγανιά κ.α. Ακόμα, γίδα κοκκινιστή, κόκκορας κρασάτος ή κοκκινιστός με παραδοσιακά ζυμαρικά, μπουλμπάρι (φρέσκο λουκάνικο γεμιστό με συκωταριά και κιμά). Αλλά και όλων των ειδών οι πίτες με φύλλο ή χωρίς. Αφού βρισκόμαστε στο… κεφάλαιο «φαγητό», δείτε γιατί πρέπει να φάτε στην ταβέρνα «Τα 5Φ» στο Πήλιο.

ο καλοκαίρι στα μενού των εστιατορίων «φιγουράρουν» οι κολοκυθοανθοί γεμιστοί με τυρί ή ρύζι, οι γεμιστές μελιτζάνες, χόρτα τσιγαριστά και οι ριγανοκεφτέδες. Οι τσιπουροκατανύξεις συνοδεύονται με τσιτσίραυλα (οι κορυφές της αγριοφυστικιάς που συλλέγονται την Άνοιξη και γίνονται είτε τουρσί είτε σαλάτα) αλλά και κρίταμα και σπαράγγια. Και φυσικά, ψάρια και καραβιδομακαρονάδες, στα χωριά του Νότιου Πηλίου. Όσο για τα μανιτάρια, τόσο τα αγαπούν οι ντόπιοι που τα μαγειρεύουν με όλους τους τρόπους. Στο τηγάνι, με πατάτες στο φούρνο, ψητά, πλακί κλπ.