Οι μαγευτικές Δρακόλιμνες της Ελλάδας και οι θρύλοι που τις συνοδεύουν

Οι μαγευτικές Δρακόλιμνες της Ελλάδας και οι θρύλοι που τις συνοδεύουν

Μέρη βγαλμένα από παραμύθι που αποζημιώνουν όσους καταφέρουν να φτάσουν ως εκεί

Δέος προκαλούν οι περίφημες Δρακόλιμνες της χώρας, οι οποίες βρίσκονται στα ελληνικά βουνά και ανταμείβουν με υπέροχες εικόνες όσους καταφέρνουν να φτάσουν ως εκεί για να τις θαυμάσουν. Οι εικόνες είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές όταν έρχεται ο χειμώνας και καλύπτονται από χιόνια ή όταν αρχίζουν να λιώνουν τα πρώτα χιόνια την άνοιξη και μένουν μερικώς ακάλυπτες. Το σίγουρο είναι ότι μαγεύουν και όσους καταφέρνουν να βρεθούν εκεί αλλά και όσους τις θαυμάζουν μέσα από φωτογραφίες.

Δρακόλιμνες: Τύμφη και Σμόλικας

Σύμφωνα με το μύθο το όνομα αυτών των δύο Δρακόλιμνων λέγεται πως προέρχεται από τους δράκους. Ο θρύλος, λοιπόν, λέει ότι η Δρακόλιμνη της Τύμφης αλλά και η Δρακολίμνη του Σμόλικα κατοικούσαν δύο δράκοι. Επειδή όμως οι δύο δράκοι είχαν αντιπαλότητα μεταξύ τους, όταν αγρίευαν εκτόξευαν πέτρες ο ένας στον άλλο. Αυτός, λοιπόν, ο μύθος εξηγεί και το εξής παράξενο. Οι όχθες της Δρακόλιμνης της Τύμφης έχουν μαύρο χρώμα με διάσπαρτες άσπρες πέτρες. Από την άλλη, οι όχθες της Δρακόλιμνης του Σμόλικα έχουν άσπρο χρώμα με διάσπαρτες μαύρες πέτρες. Η μεγαλύτερη Δρακόλιμνη της Ελλάδας, αυτή της Τύμφης βρίσκεται στα 2.050 μέτρα υψόμετρο.

Η Δρακόλιμνη του Σμόλικα είναι στα 2.200 μέτρα υψόμετρο και όσοι τυχεροί έχουν τη φυσική κατάσταση να φτάσουν εκεί απολαμβάνουν ένα μοναδικό θέαμα. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη δρακόλιμνη της Ελλάδας έχοντας έκταση 3 με 4 στρέμματα, και περίμετρο περίπου 375 ανθρώπινα βήματα. Ωστόσο ξεχωρίζει για το βάθος της αλλά και το σχήμα καρδιάς της, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv.

Δρακόλιμνη της Τύμφης

Η Δρακόλιμνη της Τύμφης είναι από τα πιο μαγικά μέρη της Ελλάδας που μπορεί να επισκεφθεί κανείς ενώ το χειμώνα το σκηνικό είναι παραμυθένιο. Θα ακούσεις να την αποκαλούν και Δρακόλιμνη της Γκαμήλας. Η διαδρομή για να φτάσει κανείς εκεί απαιτεί πολύ καλή φυσική κατάσταση ενώ λόγω της υψομετρικής διαφοράς είναι αρκετά κουραστική. Η δρακόλιμνη της Τύμφης οφείλει την ύπαρξη της στους παγετώνες που υπήρχαν στη περιοχή πριν από 10.000 χρόνια.

Δρακόλιμνες: Στη λίμνη Καράβα

Ακόμη μια δρακόλιμνη που προσφέρει μαγικές εικόνες το χειμώνα είναι η Δρακόλιμνη της Καράβας. Εκεί στην ψηλότερη κορυφή των Αγράφων το αλπικό σκηνικό μαγεύει και τον πιο απαιτητικό. Αν βρεθεί κανείς εκεί άνοιξη θα ατενίσει τα καταπράσινα λιβάδια και μια αλπική χλωρίδα που μένει ανεξίτηλη στη μνήμη. Ωστόσο οι εικόνες από το χειμώνα πάντα συναρπάζουν.