Περιπέτεια για… εκλεκτούς στο ψυχρότερο σημείο της Ελλάδας – Έχει εμφανίσει -35 βαθμούς Κελσίου

Περιπέτεια για… εκλεκτούς στο ψυχρότερο σημείο της Ελλάδας – Έχει εμφανίσει -35 βαθμούς Κελσίου

Πού αλλού μπορείς να βρεις πολικές θερμοκρασίες - Δείτε το εκπληκτικό βίντεο

Η Ελλάδα είναι γεμάτη άγνωστους προορισμούς ακόμα κι αν ταξιδεύεις πολύ. Μια τέτοια περίπτωση είναι για παράδειγμα το ψυχρότερο σημείο της Ελλάδας, η Κεχρωτή στην Αρκαδία, στο οποίο μάλιστα έχει καταγραφεί θερμοκρασία -35,3 βαθμών Κελσίου. Και πιθανόν να νομίζεις ότι ξέρεις πού μπορεί να είναι αλλά μάλλον θα πέσεις έξω. Πρόκειται για ένα σημείο στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στο Μαίναλο. Κάπου ανάμεσα στη Βυτίνα και στην κορυφή Τζελάτη, υπάρχει ένα μοναδικό σημείο στο οποίο έχουν καταγραφεί οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες της Ελλάδας σύμφωνα με τον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό της περιοχής, ο οποίος ανήκει στο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Δολίνη: Το ψυχρότερο σημείο της Ελλάδας 

Εκεί, λοιπόν, στο Μαίναλο της Αρκαδίας σημειώθηκε αυτή η πολική αυτή θερμοκρασία στις 17 Ιανουαρίου του 2012 και συγκεκριμένα στη δολίνη στην Κεχρωτή στην Αρκαδία. Ένα σημείο το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1613 μέτρων και περικλείεται από υψηλότερες ράχες 1700-1800 μέτρων. Όπως θα δεις και από τις εικόνες παρακάτω, στο βίντεο του καναλιού Travel Inspiration πρόκειται για ένα άκρως εντυπωσιακό σημείο με παράξενους σχηματισμούς και υψίπεδα.

Αυτοί ακριβώς οι σχηματισμοί είναι υπεύθυνοι και γι’ αυτές τις πολικές θερμοκρασία μιας και απομονώνουν το σημείο από την ευρύτερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Γι’ αυτό το λόγο το σημείο χαρακτηρίζονται από μακρές περιόδους παγετού και ταυτόχρονα από ακραίες τιμές ελαχίστων θερμοκρασιών. Ειδικά σε αυτή τη δολίνη της Κεχρωτής μέσα σε λίγα μόλις χρόνια μέχρι τον Νοέμβρη του 2017, καταγράφηκαν εντυπωσιακές θερμοκρασίες ρεκόρ. Ακόμη και παγετός τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε αυτή τη δολίνη, δε, έχει παρατηρηθεί και κάτι εξίσου εντυπωσιακό όσον αφορά τη θερμοκρασία. Κάποια στιγμή παρατηρήθηκε ότι μέσα σε μόλις 4 ώρες σημειώθηκε πτώση της θερμοκρασίας κατά 20 βαθμούς παρακάτω από τις τιμές των θερμοκρασιών των παρακείμενων μετεωρολογικών σταθμών, περιγράφεται στο exploringgreece.tv.

Οι άλλες άγνωστες Δολίνες της χώρας

Αυτή δεν είναι όμως η μοναδική δολίνη της Ελλάδας. Υπάρχουν κι άλλες, αρκετά εντυπωσιακές και με τη δική τους ιστορία. Όπως οι παράξενοι κρατήρες της Ελλάδας στο νομό Αργολίδας που φαίνονται πιο καθαρά όταν τις κοιτάς από ψηλά. Αυτές οι Δολίνες στην Αργολίδα, σύμφωνα με μελέτες και έρευνες θεωρείται ότι σχηματίστηκαν από τη καθίζηση του εδάφους λόγω των υπόγειων υδάτων του βουνού.

Η μια από τις δύο και συγκεκριμένα η μικρή Δολίνη έχει υποστεί πολλές διαβρώσεις. Αυτό την επηρέασε με τέτοιο τρόπο στο σχήμα της ώστε έδωσε ένα εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα. Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές ενώ στο σημείο μπορεί να φτάσει κανείς αν βρεθεί στο χωριό Δίδυμα της Αργολίδα. Το σίγουρο είναι ότι όσοι λατρεύουν την περιπέτεια και δεν φοβούνται το κρύο πρέπει να δοκιμάσουν μια τέτοι εκδρομή.