H πόλη με τα χίλια πρόσωπα για να την επισκέπτεσαι κάθε εποχή του χρόνου

H πόλη με τα χίλια πρόσωπα για να την επισκέπτεσαι κάθε εποχή του χρόνου

Τι πρέπει να δει ένας Αθηναίος στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη, πόλη με χίλια πρόσωπα, πόλη όμορφη για να την επισκέπτεσαι κάθε εποχή του χρόνου. Με τον Όλυμπο να στέκει περήφανος στο βάθος του ορίζοντα, «κοιτάζοντας» τον επισκέπτη σταθερά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, αρχίζει η είσοδος στη μαγική Θεσσαλονίκη.

Πλούσια ιστορία που πατάει πάνω σε 23 αιώνες και έχει δημιουργήσει σήμερα μια πόλη ζεστή, ζωντανή, φιλόξενη, μια πόλη που χαρίζει στους επισκέπτες της με το «καλημέρα σας» μια αίσθηση οικειότητας.

Τα φαγάδικα της ταιριάζουν σε όλα τα γούστα και τα budgets – ταβέρνες παραδοσιακές, σύγχρονες, εστιατόρια, street food, ψαροταβέρνες στις παραθαλάσσιες περιοχές, μεζεδοπωλεία, στη Θεσσαλονίκη ο γαστρονομικός τουρισμός είναι από μόνος του μια εμπειρία υψηλή. Με δύο λόγια: τιμή και δόξα στις κατσαρόλες της Θεσσαλονίκης.

Η βόλτα εδώ ξεκινάει από τα ανατολικά της πόλης, μέσα από 3,6 χιλιόμετρα παραλιακού μετώπου. Σε αυτή την ευρύτερη περιοχή ο επισκέπτης θα δει τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης: Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ενώ εδώ βρίσκεται και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Χορταστικός πεζόδρομος που σφύζει από ζωή όλες τις ώρες της ημέρας. Εδώ χτυπάει η καρδιά της Θεσσαλονίκης. Το τοπίο περιλαμβάνει από πλανόδιους και ποδηλάτες μέχρι παιδικές χαρές και «δώρο» μια υπέροχη δύση του ηλίου.

Περπατήστε στο μεγάλο πλακόστρωτο και μπείτε στα θεματικά πάρκα που έχουν δημιουργηθεί κατά μήκος της παραλίας, πάρτε ανάσες δροσιάς και σταθείτε έξω από το Μέγαρο Μουσικής, άλλο ένα από τα κτιριακά κοσμήματα της πόλης.

Σε απόσταση βολής από την πολύβουη πλατεία βρίσκεται το ανακτορικό συγκρότημα του Γαλερίου στην πλατεία Ναβαρίνου, γνωστή και ως Καμάρα. Εξίσου κοντά και η πλατεία Άθωνος, μεταξύ Αγίας Σοφίας και Αριστοτέλους, μια από τις πιο ζωντανές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Εδώ θα φάτε εγγυημένα νόστιμα μεζεδάκια σε ένα από τα πολλά μεζεδοπωλεία, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Στη δυτική πλευρά του κέντρου. Κτίρια του παρελθόντος δίπλα σε ανακαινισμένα νεοκλασικά κτήρια τα οποία σήμερα στεγάζουν μερικά από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια, bars και κέντρα διασκέδασης. Τα Λαδάδικα ήταν η αγορά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, που σώθηκε από τη μεγάλη φωτιά του 1917.

Αν δεν ανέβεις στα κάστρα μυρωδιά από Θεσσαλονίκη δεν παίρνεις. Ίσως η πιο ωραία βόλτα στη Σαλονίκη, ένα μικρό ταξίδι στο παρελθόν, (όπως αρέσκονται να λένε κι οι λόκαλς) με τελικό προορισμό το Επταπύργιο και το Γεντί Κουλέ με. Σήμα κατατεθέν της ιστορικής περιοχής, η αρχιτεκτονική των χαμηλών σπιτιών με τις ανθισμένες αυλές αλλά και το πλήθος βυζαντινών ναών και μοναστηριών.

Και πάνω από όλα, η μαγευτικότερα θέα με όλη τη Θεσσαλονίκη στο πιάτο σου.

  • Επίσκεψη στο Ναό της Αγίας Σοφίας, έναν από τους σημαντικότερους ναούς της Ορθοδοξίας.
  • Το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο όμορφο νεοκλασικό κτίριο στην οδού Αγίου Μηνά. Εδώ ο επισκέπτης μαθαίνει την ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της πόλης στο πέρασμα των αιώνων.
  • Βόλτα στα Λουλουδάδικα στην οδό Κομνηνών.
  • Περατζάδα στις σκεπαστές αγορές – Καπάνι, Μοδιάνο και Βλάλη για ένα μικρό ταξίδι μέσα στο χρόνο της Θεσσαλονίκης.
  • Βόλτα στο δάσος του Σέιχ Σου για να απολαύσετε τη φύση αλλά και τη θέα.
  • Δύο φωτογραφικά κλικ που πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε στην βαλίτσα πριν φύγετε: στο άγαλμα του Μέγα Αλεξάνδρου (κοντά στον Λευκό Πύργο) και στην εικαστική εγκατάσταση Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου (κοντά στο Μακεδονία Παλλάς) και τα δύο στην Νέα Παραλία.
  • Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της πόλης επί της ομώνυμης οδού αν θέλετε να πάρετε λίγη από τη συγκίνηση που νιώθουν πολλοί Θεσσαλονικείς σε αυτή την εκκλησία, σύμβολο της πόλης. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη εκκλησία σε όλη την Ελλάδα.
  • Καφές στο Μουσείο Φωτογραφίας, χαζεύοντας τα καράβια να μπαινοβγαίνουν στο λιμάνι
  • Ξενύχτι με hangover στη Θεσσαλονίκη. Ο μεγάλος όγκος των φοιτητών στην πόλη την κάνουν να ξενυχτάει τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας.
  • Και παρότι κάθε γωνιά και περιοχή της πόλης έχει να προσφέρει και ένα bar – πολλά από αυτά με εναλλακτική ταυτότητα και τα περισσότερα με διακόσμηση πρωτότυπη και φροντισμένη- οι δύο περιοχές από τις οποίες πρέπει να περάσετε αν θέλετε να δείτε και αυτό το «κεφάλαιο» της πόλης είναι η Βαλαωρίτου με το βιομηχανικό της σκηνικό και η Ικτίνου σε ένα πεζόδρομο στο κέντρο της πόλης.
  • Τα κρυμμένα παραδοσιακά ταβερνάκια της Άνω Πόλης για να δοκιμάσετε νόστιμους μεζέδες ανατολίτικης κουζίνας.
  • Καφές στην Περαία, αγναντεύοντας τον μακρινό ορίζοντας της πόλης.
  • Υπέροχα σουτζουκάκια στη λαδόκολα στη στοά Μοδιάνο.
  • Οι Κήποι του Πασσά στην περιοχή του Λευκού Πύργου. Μια δροσερή όαση πρασίνου που ξεκινά πάνω από τα Πανεπιστήμια της πόλης.