Κεφαλονιά: Η αρχόντισσα του Ιονίου

Κεφαλονιά: Η αρχόντισσα του Ιονίου

Το παραδεισένιο νησί με τα γαλαζοπράσινα νερά υπόσχεται μοναδικές εμπειρίες γεμάτες αντιθέσεις και εναλλαγές

Το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου Πελάγους είναι τυλιγμένο σε μια κοσμοπολίτικη αύρα και γεμάτο από εξωτικές παραλίες, γραφικούς ορμίσκους, πολυτελή θέρετρα και κρυστάλλινα νερά.

Λατρεμένη των Ελλήνων αλλά και των «γειτόνων» Ιταλών, πολύ πριν «το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι», η Κεφαλονιά στέκει σωστή αρχόντισσα συνδυάζοντας τη φυσική ομορφιά με την πλούσια ιστορία της. Η μεγάλη της έκταση, δε, επιτρέπει στον επισκέπτη να ζήσει πλούσιες εμπειρίες γεμάτες αντιθέσεις και εναλλαγές. Είναι, επομένως, ιδανική επιλογή για εκείνους που τους αρέσει και το βουνό και η θάλασσα, και η ησυχία και η νυχτερινή ζωή, και το πλούσιο πράσινο και οι άγονες βραχώδεις εκτάσεις, και οι ατέλειωτες παραλίες και τα γραφικά χωριά. Οι πρόσχαροι κάτοικοί της είναι γνωστοί για τα γλέντια τους, τις γαστριμαργικές τους ικανότητες και τη μεγάλη τους καρδιά.

Πρώτη στάση στην Κεφαλονιά, το Αργοστόλι. Χτισμένο κατά μήκος των δυτικών ακτών του ομώνυμου γραφικού όρμου, η πρωτεύουσα του νησιού αναμένεται να σας γοητεύσει με τις ευρύχωρες πλατείες, τους πλακόστρωτους πεζόδρομους, τις επιβλητικές εκκλησίες και την υπέροχη παραδοσιακή αρχιτεκτονική της. Μην παραλείψετε μια βόλτα στο Φανάρι πριν να καταλήξετε σε δύο από τις πιο διάσημες παραλίες του νησιού, τον Μακρύ και τον Πλατύ Γιαλό. Εκεί θα γίνετε μάρτυρες του παράξενου φαινομένου των καταβοθρών όπου τα νερά της θάλασσας μπαίνουν σε «μυστηριώδεις» σχισμές και χάνονται κάτω από το λιμάνι.

Ακόμα, μια βόλτα από την υπέροχη Άσσο επιβάλλεται αφού θεωρείται (και ίσως είναι) ο πιο όμορφος οικισμός του νησιού. Χτισμένη σε μια στενή λωρίδα γης, η Άσσος διατηρεί το παραδοσιακό της χρώμα με τα βενετσιάνικα αρχοντικά χτισμένα δίπλα σε πλατάνια, φοίνικες, λεύκες και μια μεγάλη γέρικη ελιά στην πλατεία Παρισίων. Τελευταίος σταθμός για το ηλιοβασίλεμα; Το Ενετικό Κάστρο του 16ου αιώνα, ένα από τα πιο σημαντικά και όμορφα αξιοθέατα της Κεφαλονιάς. Κι αν αγαπάτε τις βόλτες στα χωριά τότε δεν θα παραλείψετε να περάσετε ένα απόγευμα στον κοσμικό Φισκάρδο, πατρίδα του Νίκου Καββαδία και αγαπημένο προορισμών διασημοτήτων από ολόκληρο τον κόσμο.

Όσο για τις παραλίες; Η Κεφαλονιά διαθέτει άφθονες επιλογές για όλα τα γούστα. Απολαύστε τη θέα από πανύψηλα βράχια και τη λευκή άμμο του Μύρτου, τη Σκάλα με την απέραντη αμμουδιά της αλλά και την παράξενη Ξι με την κόκκινη ψιλή άμμο και τα πράσινα διάφανα νερά. Αγαπημένη παραλία αποτελούν και οι Πετανοί με την άμμο να ανακατεύεται με πολύ ψιλό βοτσαλάκι, ο Πόρος που μοιάζει με βουνό που υποκλίνεται στη θάλασσα αλλά και ο κοσμοπολίτικος Μακρύς Γιαλός για όσους θέλουν να διασκεδάσουν στα beach bars.

Είπαμε ωστόσο, πως η Κεφαλονιά είναι ιδανική επιλογή και για τους λάτρεις του βουνού. Μιλάμε, φυσικά, για τον περήφανο Αίνο που από το 1962 αποτελεί και εθνικό δρυμό αφού διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Μια πεζοπορία είναι αρκετή για να σας αποκαλύψει τα υπέροχα «μυστικά» του.

Για τους πιο περιπετειώδης, μια εκδρομή στο σπήλαιο της Μελισσάνης αλλά και μια βόλτα με σκάφος στις αμέτρητες ιδιωτικές παραλίες του νησιού είναι επιβεβλημένες. Επιπλέον, σχεδόν σε όλες τις οργανωμένες παραλίες θα βρείτε υποδομές για να απολαύσετε πολυάριθμα θαλάσσια σπορ. Και για τους foodies, ωστόσο, η Κεφαλονιά είναι γεμάτη απολαύσεις. Δοκίμασε την λαχταριστή παραδοσιακή κρεατόπιτα αλλά και εξαιρετικά πιάτα με θαλασσινά. Συνόδευστέ τα με ντόπιο κρασί και κλείσε το γεύμα με μάντολα και μαντολάτο.

Τα καλύτερα νέα τα κρατάμε για το τέλος. Πλέον, η Κεφαλονιά είναι πιο εύκολα και γρήγορα προσβάσιμη από ποτέ, αφού διαθέτει ένα ολοκαίνουργιο αεροδρόμιο. Με 12 σημεία check in, τέσσερα σημεία ελέγχου και μοντέρνο σύστημα ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών, το «Άννα Πολλάτου» είναι έτοιμο να σας καλωσορίσει στο νησί. Τι περιμένετε; Σχεδιάστε τις διακοπές σας στην όμορφη Κεφαλονιά σήμερα κιόλας!