Ο κατασκευαστής πιάτων που έδωσε το όνομά του σε ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας

Ο κατασκευαστής πιάτων που έδωσε το όνομά του σε ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας

Μια γραφική γωνιά της χώρας

Ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας βρίσκεται στο Πήλιο. Μιλάμε για τους Πινακάτες που αποτελούν έναν ιδανικό προορισμό για μια φθινοπωρινή ή και χειμερινή απόδραση.

Μια γραφική γωνιά της Ελλάδας που το φθινόπωρο ντύνεται με τα πιο όμορφα χρώματα και σε περιμένει να την εξερευνήσεις μαζί με όλη την υπόλοιπη περιοχή. Το Πήλιο είναι εξάλλου μαγικό όλες τις εποχές του χρόνου.

Οι Πινακάτες, λοιπόν, είναι ένας παραδοσιακός οικισμός του Πηλίου στη νότια πλευρά, με θέα τον Παγασητικό Κόλπο. Πρόκειται για ένα μικρό χωριό με λίγους κατοίκους αλλά μεγάλη ομορφιά. Από πού πήρε, όμως, το όνομά του ο οικισμός; Η μία και βασική εκδοχή, λοιπόν, αναφέρει το εξής: Ότι η ονομασία Πινακάτες προέρχεται από κάποιον από τους πρώτους κατοίκους του χωριού ο οποίος ονομάζονταν πινακάς, δηλαδή κατασκευαστής πήλινων ή ξύλινων πιάτων που στην πηλιορείτικη διάλεκτο αποκαλούνταν «πινάκια». Μάλιστα αυτή η κατάληξη -άτες θεωρείται πως είναι τοπωνυμικός σχηματισμός της αρβανίτικης γλώσσας.

Ένα χωριό πνιγμένο στο πράσινο το οποίο όμως συνδυάζεται και με την μοναδική αρχιτεκτονική της πέτρας. Οι Πινακάτες είναι ένα αληθινό ησυχαστήριο στο οποίο θα συναντήσεις πετρόχτιστα ξωκλήσια και εκκλησίες αλλά και πλατείες γεμάτες όμορφες γωνιές. Θα απολαύσεις τις βόλτες σου σε πλακόστρωτα καλντερίμια και θα βγάλεις φωτογραφίες με φόντο αρχοντικά και σπίτια με παλιά παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Το Πήλιο είναι το μέρος που δεν χρειάζεται να διαλέξεις συγκεκριμένη εποχή για να το επισκεφθείς. Αρχικά υπάρχουν κάποια χωριά που σίγουρα πρέπει να μπουν στο πρόγραμμά σου και εμείς σου τα προτείνουμε. Φτάνοντας στο Πήλιο μπορείς το καλοκαίρι και το φθινόπωρο να απολαύσεις και τη θάλασσά του αλλά και το βουνό του με τα χωριά που έχουν πλατάνια και τρεχούμενα νερά, όπως αναφέρει το exploringgreece.