Το φθινοπωρινό στολίδι της Ελλάδας με την μοναδική αρχιτεκτονική

Το φθινοπωρινό στολίδι της Ελλάδας με την μοναδική αρχιτεκτονική

Τα ελληνικά χωριά αποτελούν ιδανικό προορισμό για κάποιον που θέλει να αποδράσει μερικές μέρες το φθινόπωρο ή το χειμώνα

Το Τσεπέλοβο, ένα από τα Ζαγοροχώρια, σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό με την αρχοντιά και την αρχιτεκτονική του.

Ένα πραγματικό στολίδι της πέτρας στα 1.000 μέτρα υψόμετρο.

Το Τσεπέλοβο είναι μια όμορφη γωνιά της Ήπειρο και θεωρείται το μεγαλύτερο από άποψη πληθυσμού Ζαγοροχώρι. Απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων και από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς εκεί θα καταλάβεις ότι το αυτοκίνητο μόνο απαραίτητο δε σου είναι. Θα το παρκάρεις πριν μπεις στο πλακόστρωτο του χωριού και σε τρία λεπτά θα φτάνεις στην κεντρική και όμορφη πλατεία του. Εκεί μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου κάτω από τα πλατάνια τα οποία το φθινόπωρο παίρνουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα.

Αυτό που σίγουρα ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά στο Τσεπέλοβο είναι η άκρως παραδοσιακή πετρόκτιστη αρχιτεκτονική αιώνων η οποία είναι έντονα παρούσα και στα σπίτια αλλά και στις εκκλησίες του χωριού. Τα κτήρια τα οποία με σιγουριά ξεχωρίζουν είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου ο οποίος χτίστηκε τον 18ο αιώνα σαν τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και αγιογραφήθηκε το 1786 από τους δεξιοτέχνες αγιογράφους αλλά και άλλοι ναοί. Όπως οι Ναοί Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Κάτω Παναγιάς και διάφορα αρχοντικά ιστορικών οικογενειών του χωριού.

Με μια βόλτα στο χωριό μπορείς να τα θαυμάσεις όλα αυτά. Και επίσης να μιλήσεις με τους κατοίκους για την ενδιαφέρουσα ιστορία του οικισμού.

Το Τσεπέλοβο είναι μόνο ένα μικρό δείγμα του τι θα δεις αν κάνεις μια απόδραση στα Ζαγοροχώρια. Θα σου πούμε ότι σίγουρα δε σου φτάνει ένα τριήμερο για να μην πούμε ούτε καν μία εβδομάδα.

Αυτό σημαίνει ότι θα επιστρέψεις σύντομα εκεί. Μεταξύ άλλων μην χάσεις να επισκεφθείς τις φυσικές κολυμπήθρες του Παπίγκου αλλά και την πέτρινη σκάλα της Ελλάδας που μοιάζει με έργο τέχνης. Αν βρεθείς στα Ζαγοροχώρια, οπωσδήποτε να αναζητήσεις και το μοναδικό πέτρινο δάσος της Ελλάδας που παρόμοιό του δεν θα συναντήσεις αλλού, όπως αναφέρει το exploringgreece.

4
σχόλια
 1. avatar Χριστίνα

  Απλά ΥΠΈΡΟΧΟ. Έχω κάνει τις καλύτερες διακοπές εκεί στο ξενοδοχείο "Καδί". Απολαμβάνεις το χωριό με τους φιλόξενους κατοίκους και έχει και ωραίες διαδρομές για εκδρομές.

 2. avatar ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

  ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ ΜΕΡΗ, ΦΑΝΤΑΣΤΚΑ. ΕΧΩ ΕΠΙΚΕΦΘΕΙ ΤΟ 2005, ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 4Χ4. ΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ. ΓΙΑΥΤΟ ΜΑΣ ΖΗΛΕΥΟΥΝ & ΜΑΣ ΦΘΟΝΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ.-

  1. avatar Αργυρος

   Δεν έχετε προσέξει ότι πλέον δεν τα κατοικούν Ελληνες; εμείς τους ζηλεύουμε.

 3. avatar Anna Lytas

  Πολύ ωραία Τάκη.

Παρακαλούμε περιμένετε ...