Πόλος έλξης διεθνών επισκεπτών οι ορεινοί αγώνες στα Ζαγοροχώρια

Πόλος έλξης διεθνών επισκεπτών οι ορεινοί αγώνες στα Ζαγοροχώρια

Θα διεξαχθεί από τις 21 ως τις 23 Ιουλίου

Ο μεγαλύτερος αγώνας ορεινού τρεξίματος κλείνει φέτος 12 χρόνια και επιστρέφει στις 21-23 Ιουλίου 2023. Οι ορεινοί αγώνες του Ζαγορίου ξεκίνησαν το 2011 και κάθε χρόνο συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκέπτες και τους κορυφαίους αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα 46 χωριά γνωστά για την αρχιτεκτονική τους και την ανυπέρβλητη ομορφιά τους, τα πετρόκτιστα γεφύρια των ξακουστών μαστόρων της Ηπείρου, η χαράδρα του Βίκου, η Σκάλα Βραδέτου, ο ποταμός Βοϊδομάτης, οι εκκλησίες, τα αρχοντικά, η πλούσια βιοποικιλότητα μαγνητίζουν τον επισκέπτη και ταυτόχρονα προσφέρουν στον αθλητή τη συγκίνηση και τη δύναμη που χρειάζεται για τον αγώνα.

Νέες ώρες στους αγώνες στον «τόπο πίσω από το βουνό»

Το Ζαγόρι είναι μια ορεινή περιοχή προικισμένη με σπάνιο φυσικό κάλλος και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ηπείρου, κοντά στα Ιωάννινα. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να βρουν τον αγώνα που τους ταιριάζει ή ακόμη και να δοκιμάσουν νέες προκλήσεις αφού οι 4 κατηγορίες αγώνων καλύπτουν αποστάσεις από 10 έως 60 χιλιόμετρα. Πιο συγκεκριμένα, ο αγώνας-σταθμός στην ιστορία των ορεινών Ultra, ο TeRA θα διεξαχθεί με κάποιες τροποποιήσεις λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατούν, το Σάββατο 22 Ιουλίου με έναρξη στις 04:30 το πρωί. Η ανάπτυξη του εκτείνεται σε 60 χιλιόμετρα και η θετική του υψομετρική διαφορά υπερβαίνει τα 4.250 μέτρα. Ο Μαραθώνιος, Marathon+ 44km θα διεξαχθεί το Σάββατο 22 Ιουλίου με έναρξη στις 06:00 το πρωί, στο ορεινό σύμπλεγμα της Τύμφης. Πρόκειται για έναν ανανεωμένο αγώνα σε μια χορταστική διαδρομή 44km, κυκλική, με 2.600 μέτρα θετικής υψομετρικής, που προκαλεί τους αθλητές να ανεβάσουν τους προσωπικούς τους στόχους και να δουν το ορεινό τρέξιμο από άλλη οπτική γωνία. Ο Ημιμαραθώνιος, Half Marathon 21km θα διεξαχθεί στο ορεινό σύμπλεγμα της Τύμφης, την Κυριακή 23 Ιουλίου με έναρξη στις 07:30 το πρωί, με 1.170 μέτρα θετικής υψομετρικής. Ο αγώνας 10 χιλιομέτρων, Entry Race 10km, είναι ιδανικός για τη γνωριμία με το ορεινό τρέξιμο και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Ιουλίου στις 08:45 το πρωί, με 430 μέτρα θετικής υψομετρικής. Χτισμένο στο επιβλητικό υψόμετρο των 1.080 μέτρων, στις πλαγιές της Καζάρμας (κορυφή) το πολυπληθές, παραδοσιακό και πανέμορφο Τσεπέλοβο, δεσπόζει μέσα στην άγρια βουνίσια φύση της Τύμφης και είναι το σημείο εκκίνησης και τερματισμού όλων των αγώνων.

Ο παιδικός αγώνας ΖΑΓΟΡΑΚΙ, από το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ, δίνει την ευκαιρία στις οικογένειες να συνδυάσουν ένα εναλλακτικό τριήμερο διακοπών στα Ζαγοροχώρια. Το Zagoraki M.R. είναι ένας αγώνας τρεξίματος απόστασης 1 χλμ., με τη συμμετοχή παιδιών 3 έως 12 ετών που θα γίνει στο χωριό Τσεπέλοβο, το Σάββατο 22 Ιουλίου, στις 18:00 το απόγευμα.

Δείτε ΕΔΩ το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης.