Ιδανική επιλογή για μονοήμερη εκδρομή ο Μαραθώνας

Ιδανική επιλογή για μονοήμερη εκδρομή ο Μαραθώνας

Τι δεν πρέπει να χάσεις

Οι κοντινές αποδράσεις ενδείκνυνται τα Σαββατοκύριακα, καθώς θέλουμε να μην κουραστούμε πολύ από ένα μακρινό ταξίδι, αλλά και να μπορέσουμε να γεμίσουμε ευχάριστα τις ώρες μας εκεί που θα πάμε. Γι’ αυτό και η μονοήμερη εκδρομή στον Μαραθώνα είναι από τις ιδανικές επιλογές για το Σαββατοκύριακό μας. Γιατί είναι κοντά στην Αθήνα, έχει αύρα θαλασσινή και πολλές επιλογές για να περάσεις καλά με φίλους και οικογένεια. Η Λίμνη του Μαραθώνα αποτελεί, εξάλλου, από μόνη της έναν καλό λόγο για να βρεθείς εκεί για την βόλτα σου.

Η ιστορία της λίμνης του Μαραθώνα

Για πολλά χρόνια ολόκληρη Αττική αντιμετώπιζε πολύ πρόβλημα λειψυδρίας. Ένα πρόβλημα το οποίο οι Αθηναίοι προσπαθούσαν να λύσουν κατά διαστήματα με διάφορους τρόπους. Βασικά εργαλεία για την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος ήταν φυσικά τα υδραγωγεία, τα πηγάδια ακόμη και οι περίφημοι τότε νερουλάδες. Πρόκειται για τον άνθρωπο ο οποίο τα πιο παλιά χρόνια (ίσως κάποιοι τον θυμούνται) γυρνούσε από σπίτι σε σπίτι φωνάζοντας «ο νερουλάς» και μοίραζε νερό.

Όλα αυτά συνέβαιναν μέχρι να δημιουργηθεί η γνωστή πλέον σε όλους τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα. Το φράγμα του Μαραθώνα δημιουργήθηκε μεταξύ των ετών 1926 και 1929. Αυτό, λοιπόν, το φράγμα δημιούργησε αντίστοιχα και την ομώνυμη τεχνητή λίμνη στη συμβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα. Ένα φράγμα με ύψος 54 μέτρα και μήκος 285 μέτρα, επενδεδυμένο με ολόλευκο πεντελικό μάρμαρο όπως ακριβώς ο Παρθενώνας, περιγράφει το exploringgreece.tv.

Από το 1931 και μετά, η Λίμνη του Μαραθώνα αποτελούσε το κυριότερο απόθεμα νερού για την ύδρευση της Αθήνας μέχρι και το 1959. Κι αυτό γιατί το επόμενο διάστημα σταδιακά προστέθηκαν αρκετές επιπλέον πηγές ύδρευσης για να καλυφθούν οι ανάγκες της πρωτεύουσας. Δε θα μπορούσε εξάλλου να γίνει διαφορετικά. Γιατί ο πληθυσμός της Αθήνας είχε αυξηθεί τόσο ώστε όλο το νερό της Λίμνης Μαραθώνα δεν θα επαρκούσε για την υδροδότησή της παρά μόνο για λίγες ημέρες. Κάνοντας μια μονοήμερη εκδρομή στο Μαραθώνα και παρατηρώντας τη λίμνη, μπορεί να σου έρθουν στο μυαλό τα στάδια από τα οποία πέρασε η περιοχή έως σήμερα.

Τι δεν πρέπει να χάσεις - Η καλύτερη διαδρομή

Η διαδρομή προς τη λίμνη του Μαραθώνα και γενικώς την περιοχή είναι εύκολη. Να θυμάσαι ότι για να αποφύγεις την κίνηση της πόλης κάνοντας την μονοήμερη εκδρομή στον Μαραθώνα, μπορείς να πας από την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Από το κέντρο προς τα εκεί είναι σαν να λέμε μια ευθεία. Στο ύψος του Αγίου Στεφάνου θα πρέπει να κάνεις δεξιά και να ακολουθήσεις τις σχετικές πινακίδες. Περνάς την κεντρική πλατεία και συνεχίζεις για την λίμνη από τον κεντρικό ασφαλτόδρομο απολαμβάνοντας την διαδρομή και την ήρεμη φύση.

Αν κάνεις μια μονοήμερη εκδρομή στον Μαραθώνα, σε συμβουλεύουμε να μην χάσεις μεταξύ άλλων να κάνεις μια επίσκεψη στο Μουσείο Νερού της λίμνης Μαραθώνα. Σε αυτό το ιδιαίτερο μουσείο, θα δεις από κοντά την ιστορία της δημιουργίας του φράγματος. Στις προθήκες του μουσείου θα δεις να φυλάσσονται εργαλεία και εξοπλισμοί. Όχι ενδεικτικοί αλλά αυτοί που χρησιμοποιήθηκαν κατά την κατασκευή του φράγματος. Στον εξωτερικό χώρο του μουσείου θα δεις βαγονέτα μεταφοράς υλικών, τεράστια καλούπια αγωγού ύδρευσης και έναν εντυπωσιακό κατανεμητή νερού.

Ο μικρός μαρμάρινος ναός

Αν βρεθείς στη λίμνη του Μαραθώνα, δε γίνεται να μην δεις τον μαρμάρινο αρχαιοελληνικό ναό στη βάση του φράγματος. Θεωρείται το πιο θαυμαστό αξιοθέατο, πιστό αντίγραφο του θησαυρού των Αθηναίων. Του ναού που είχαν κατασκευάσει οι αρχαίοι πρόγονοι στους Δελφούς. σε ανάμνηση της νίκης εναντίον την Περσών στη Μάχη του Μαραθώνα. Ο συγκεκριμένος ναός φτιάχτηκε για να θυμίζει τη νίκη των ανθρώπων κατά της λειψυδρίας.

Υπάρχουν πολλές επιλογές στον Μαραθώνα και φυσικά η λίμνη και η θέα που απολαμβάνεις από εκεί είναι ότι πρέπει για να απολαύσεις ένα γεύμα ή να πιεις τον καφέ σου.