Πού βρίσκεται το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο δάσος της Ελλάδας

Πού βρίσκεται το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο δάσος της Ελλάδας

Απόδραση στην Πελοπόννησο για χαλάρωση στη φύση

Ένα από τα δάση της Ελλάδας που πρέπει να κάποια στιγμή να επισκεφθείς από κοντά βρίσκεται στην Πελοπόννησο και πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά φυσικά αξιοθέατα της χώρας. Κι αυτό γιατί πρόκειται για το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο δάσος της Ελλάδας. Ο λόγος για το δάσος της Στροφυλιάς το οποίο είναι άκρως εντυπωσιακό και αποτελεί έναν οικολογικό παράδεισο στη χώρα μας. Ένα μοναδικό οικοσύστημα που τον αποκαλούν συχνά – και όχι άδικα- ως την πιο εξωτική γωνιά της Ελλάδας. Το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο δάσος της Ελλάδας είναι σπάνιας οικολογικής σημασίας και έχει μια απαράμιλλη αισθητική η οποία θα φαινόταν ακόμη περισσότερο σε κάποιον αν μπορούσε να το δει πετώντας από ψηλά, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv.

Δάσος Στροφυλιάς: Το εντυπωσιακό και μεγαλύτερο παραθάλασσιο δάσος της Ελλάδας

Το Δάσος Στροφυλιάς αποτελεί μια μοναδική λωρίδα ζωής όχι μόνο για την Πελοπόννησο αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου και χαρακτηρίζεται κυρίως από κουκουναριές και βελανιδιές. Βρίσκεται σε τέτοιο σημείο ώστε στην πραγματικότητα χωρίζει τη λίμνη του Πρόκοπου από το Ιόνιο πέλαγος. Έτσι, μαζί με την περιοχή της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου συνθέτουν ένα μοναδικό μωσαϊκό βιοτόπων ακριβώς δίπλα από τη θάλασσα. Μαγευτικές εικόνες και τοπία γεμάτα ζωή χλωρίδας και πανίδας που συναντάς σπάνια.

Η λίμνη του Προκόπου η οποία βρίσκεται εκεί δίπλα όπως επίσης και η λιμνοθάλασσα είναι αποτέλεσμα των διεργασιών της φύσης και της θάλασσας με το πέρασμα των ετών. Αυτά, μαζί με το δάσος της Στροφυλιάς δημιουργούν ένα εξωτικό περιβάλλον αλλά και ένα εθνικό πάρκο 22.000 στρεμμάτων το οποίο προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ και το Δίκτυο Natura. Ένα σπάνιο οικοσύστημα σπουδαίας οικολογικής σημασίας. Εκεί που ενώνονται τα πεύκα του δάσους με την άμμο και τα κύματα της θάλασσας. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.

Πώς θα πας στο δάσος της Στροφυλιάς

Η διαδρομή είναι εύκολη και απλή. Καθώς πας στην Πάτρα με κατεύθυνση προς Κυλλήνη, θα στρίψεις με κατεύθυνση προς Άραξο. Στη συνέχεια θα κινηθείς προς Στροφυλιά και παραλία Καλογριάς. Το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο δάσος της Ελλάδας είναι λιγότερο από 50 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Πάτρας.

Tip: Το δάσος της Στροφυλιάς ενδείκνυται για παρατήρηση πουλιών καθώς το Κοτύχι αποτελεί ένα σημαντικό και γνωστό σημείο ξεκούρασης για πολλά αποδημητικά πουλιά. Κι αυτό καθώς βρίσκεται ακριβώς επάνω στο δυτικό διάδρομο της αποδημίας των πουλιών. Με τον κατάλληλο εξοπλισμό, υπομονή και διάθεση μπορείς να συναντήσεις Ερωδιούς, Χαλκόκοτες, Χελιδόνια, Τσαλαπετεινούς, Γεράκια, Τρυγόνια, Γλαρόνια κ.ά.

Δες εντυπωσιακές εικόνες από τον υδροβιότοπο μέσα από τα πλάνα του καναλιού Άγγελος Αρναουτέλης στο Youtube. Οι εικόνες είναι μαγικές…

Απόδραση στην Πελοπόννησο για χαλάρωση στη φύση

Η Αχαΐα και γενικά η Πελοπόννησος αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για να κανονίσεις ένα σαββατοκύριακο χαλάρωσης δίπλα στη φύση. Έχοντας σαν αφορμή το δάσος της Στροφυλιάς μπορείς να οργανώσεις ένα σαββατοκύριακο με βάση ένα χωριό της Αχαΐας και να εξερευνήσεις την γύρω περιοχή. Υπάρχουν μικρά και μεγαλύτερα χωριά με ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια για να οργανωθείς και να κάνεις ένα μίνι road trip στην δυτική πλευρά της Πελοποννήσου.
Και μπορεί ένα από τα ομορφότερα δάση της Ελλάδας να είναι στο επίκεντρο της εκδρομής σου αλλά το σίγουρο είναι ότι θα δεις εξίσου ενδιαφέροντα αξιοθέατα της φύσης και του ανθρώπου εκεί.