Μαγευτικό ταξίδι στη φύση της Λακωνικής γης

Μαγευτικό ταξίδι στη φύση της Λακωνικής γης

Το εντυπωσιακό θέαμα εκατοντάδων χιλιάδων ετών στα Σπήλαια Διρού

Η ομορφιά των ελληνικών σπηλαίων είναι χαρακτηριστική με κάποια από αυτά να ξεχωρίζουν. Το Σπήλαια Διρού ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Πρόκειται για τα δύο σπήλαια, της Βλυχάδας και της Αλεπότρυπας τα οποία είναι αρκετά φημισμένα. Κάτω από το λιτό αλλά επιβλητικό τοπίο της Μάνης, στη Λακωνία η φύση έξανε το θαύμα της. Με μια τέχνη που δεν μπορεί να συγκριθεί και αρκετή… υπομονή σμίλεψε ένα θαύμα πέρα από κάθε φαντασία.

Η ιστορία των σπηλαίων

Το σπήλαιο, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Αν και η ύπαρξη του σπηλαίου Βλυχάδας ήταν γνωστή στους ντόπιους από το 1900, κανείς δε φανταζόταν τι κρυβόταν στο εσωτερικό του. Το 1949, όταν οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας, Γιάννης και Άννα Πετροχείλου, άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά τότε αποκαλύφθηκε το θαύμα. Έως το 1960 είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί 1.600 μέτρα.

Από το 1987 άρχισε και η λεπτομερής μελέτη του Σπηλαίου, η εξερεύνηση και η χαρτογράφησή του. Μέχρι σήμερα έχουν χαρτογραφεί 14.700 μέτρα διαδρομών. Το μεγαλύτερο τμήμα του Σπηλαίου βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια των υδάτων.

Τι θα δεις στα Σπήλαια Διρού

Δεν είναι εύκολο να περιγράψει κανείς τις εικόνες σε σπήλαια σαν αυτά. Σε σπήλαια που έχουν βρεθεί σταλακτίτες ακόμη και σε βάθος 71 μέτρων. Το μέγιστο βάθος του Σπηλαίου έχει εντοπιστεί εκτός της τουριστικής διαδρομής και φτάνει τα 80 μέτρα. Το σκηνικό συνθέτουν κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κουρτίνες και αστραφτεροί κρύσταλλοι. Πρόκειται για ένα θέαμα που δεν μπορεί καν να απαθανατιστεί όπως πραγματικά είναι με τη βοήθεια φωτογραφικής μηχανής. Εξάλλου η θερμοκρασία περιβάλλοντος, οι ήχοι και τα ερεθίσματα που θα πάρεις είναι ξεχωριστά.

Μπαίνοντας στη διαδρομή παρατηρείς ότι το νερό που εισχωρεί στις ρωγμές του ασβεστολιθικού πετρώματος και το διαλύει, δημιουργεί κυριολεκτικά σταγόνα σταγόνα, τον διάκοσμο του σπηλαίου.
Η φυσική είσοδος για το σπήλαιο έχει διάμετρο μόλις μισού μέτρου και βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Σε παλαιότερες εποχές το σπήλαιο είχε και άλλες εισόδους οι οποίες σταδιακά έκλεισαν. Η διαδρομή που θα δυανήσεις αν το επισκεφθείς είναι περίπου 1.500 μέτρα. Από αυτά τα πρώτα 1.200 είναι λιμναία και η περιήγησή τους διαρκεί περίπου 25 λεπτά

Πώς θα πας

Η διαδρομή δεν είναι δύσκολη. Μέσω Σπάρτης περνώντας από το Γύθειο, φτάνεις στην Αρεόπολη και από εκεί κατευθύνεσαι προς το Σπήλαιο ή μέσω Καλαμάτας περνώντας από το Οίτυλο.

Μην ξεχάσεις να καλέσεις νωρίτερα για να ελέγξεις το ωράριο λειτουργίας το οποίο αλλάζει ανά εποχή.

Τα εισιτήρια διαμορφώνονται αναλόγως του τμήματος που θα επισκεφθείς ενώ ισχύουν και εκπτώσεις.