Τop προορισμοί για τους λάτρεις του βουνού μία ανάσα από την Αθήνα

Τop προορισμοί για τους λάτρεις του βουνού μία ανάσα από την Αθήνα

Αρκετοί ψάχνουν τη δροσιά σε κοντινούς προορισμούς

Το καλοκαίρι έφθασε στη χώρα μας και αρκετοί ήδη ψάχνουν τη δροσιά και για μερικές ημέρες χαλάρωσης μακριά από την πολύβουη πρωτεύουσα.

Ποιοι είναι όμως οι προορισμοί κοντά στην Αθήνα που όταν πας θα απολαύσεις τη φύση, θα κάνεις βόλτες στα δρομάκια τους και θα γευτείς τοπικές λιχουδιές; Φυσικά η  must Αράχωβα και τα Τρίκαλα Κορινθίας.

Βόλτα στη γραφική Αράχωβα

Πολλοί την αποκαλούν Μύκονο του χειμώνα. Όσοι όμως ξέρουν πραγματικά την Αράχωβα, έχουν πάει αρκετές φορές ή έχουν ζήσει εκεί λένε πως οι καλύτερες εποχές για να την επισκεφτείς είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι.

Η Αράχωβα απέχει από την Αθήνα 167 χιλιόμετρα, περίπου δηλαδή δύο ώρες εάν ταξιδεύεις με αυτοκίνητο.

Η πλατεία Λάκκα της Αράχωβας, αποτελεί το κεντρικό σημείο συνάντησης κατοίκων αλλά και τουριστών.

Φτάνοντας στην Αράχωβα δεν γίνεται να μην δεις το Ρολόι που αποκαλείται και Πύργος της Ώρας, σήμα κατατεθέν της πόλης.

Χτίστηκε το 1860 και δεσπόζει στον βράχο Τυριά που χρησίμευε ως φυσικό ψυγείο για τη φύλαξη τυριών.

Δεν γίνεται να πας στην Αράχωβα και να μην κάνεις μία βόλτα στους Δελφούς, τον ομφαλό της Γης. Ο αρχαιολογικός τους χώρος είναι χτισμένος στις πλαγιές του Παρνασσού με θέα στον Κορινθιακό Κόλπο, ενώ έχει ανακηρυχθεί ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Unesco.

Τα «μαγικά» Τρίκαλα Κορινθίας

Αποτελούν έναν από τους πιο αγαπημένους χειμερινούς, αλλά και ήρεμους την άνοιξη και το καλοκαίρι, προορισμούς. Τα Τρίκαλα Κορινθίας απέχουν από την Αθήνα περίπου 140 χιλιόμετρα αλλά επειδή ο δρόμος έχει αρκετές στροφές θα χρειαστείς για να τον διανύσεις δύο σχεδόν ώρες.

Αποτελούνται ουσιαστικά από τρεις συνοικίες, τα Κάτω, τα Μεσαία και τα Άνω Τρίκαλα. Βρίσκονται σε υψόμετρο 900μ., 1.000μ. και 1.100μ. αντίστοιχα, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Την ονομασία τους άλλωστε λέγεται πως την πήραν από τα τρία καλά που προσφέρουν: καθαρό αέρα, καλό κρασί και πηγαία νερά.

Μπαίνοντας στα Τρίκαλα Κορινθίας θα συναντήσεις πρώτα τον κάτω συνοικισμό με τη μεγάλη πέτρινη πλατεία. Εκεί βρίσκονται δύο αιωνόβια πλατάνια τα οποία μοιάζουν να την «προστατεύουν». Επίσης θα βρεις πολλές παραδοσιακές ταβέρνες. Θα δεις τον ναό του Αγίου Δημητρίου που χτίστηκε το 1697 και διαθέτει τοιχογραφίες εξπρεσιονιστικού τύπου.

Ανεβαίνοντας στα Μεσαία Τρίκαλα θα απολαύσεις την καταπληκτική θέα προς τα βουνά της Κορινθίας. Αξίζει να κάνεις μια επίσκεψη στη Μονή της Παναγίας και να ξεκινήσεις τις περιηγήσεις σου στη Ζήρεια, είτε οδικώς είτε ακολουθώντας πεζός τα ειδικά ορειβατικά και περιπατητικά μονοπάτια.

Τελευταία στη σειρά θα συναντήσεις τα Άνω Τρίκαλα ή αλλιώς «αρχοντομαχαλά».