Το χωριό της Ελλάδας με το πιο ξινό νερό

Το χωριό της Ελλάδας με το πιο ξινό νερό

Μόνο τυχαίο δεν είναι το όνομά του

Είναι σίγουρο ότι στην Ελλάδα υπάρχουν χωριά με πολλές ιδιαιτερότητες και ομορφιές. Κάποια από αυτά ξεχωρίζουν λίγο περισσότερο. Ενα από αυτά είναι και το «Ξινό Νερό».

Το Ξινό Νερό βρίσκεται στο νομό Φλώρινας, σε μια καταπράσινη έκταση στα 550 μέτρα υψόμετρο. Η φυσική ομορφιά του είναι αδιαμφισβήτητη. Είναι λογικό εξάλλου αν σκεφτεί κανείς ότι βρίσκεται ανάμεσα στις οροσειρές Βερμίου και Βιτσίου. Αν βρεθείς στη Φλώρινα θα χρειαστείς λιγότερη από μισή ώρα για να βρεθείς στο γραφικό αυτό χωριό.

Αυτό που σου κεντρίζει το ενδιαφέρον μόλις πατήσεις το πόδι σου είναι ένα επιβλητικό κτήριο στην κεντρική πλατεία. Το συγκεκριμένο κτίσμα του 1910 είχε χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο από τα συμμαχικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα στεγάζει το Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Το πιο ξινό νερό της Ελλάδας

Οπως είναι λογικό, το όνομα του χωριού δεν είναι τυχαίο. Σε υψόμετρο 650 μέτρων αναβρύζει το ξινό νερό του. Το πιο ξινό στην Ελλάδα. Παλιότερα θεωρούσαν, μάλιστα, ότι έχει και ιαματικές ιδιότητες. Πολλοί επισκέπτες με στομαχικά προβλήματα έφταναν εκεί για να θεραπευτούν. Λέγεται ότι κατά την Βυζαντινή εποχή άνθρωποι που έπασχαν από παρόμοια προβλήματα, νεφρίτιδες και άλλες ασθένειες επισκέπτονταν την πηγή. Η παράδοση, μάλιστα, θέλει τον Μέγα Αλέξανδρο να ξεδιψά από το νερό των πηγών της περιοχής. Ενίσχυε με αυτό τον τρόπο λένε τον οργανισμό του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Γάλλος αρχιστράτηγος των συμμαχικών στρατευμάτων στη Μακεδονία εντυπωσιάζεται από τις ιδιότητες του νερού. Θεωρεί το νερό εφάμιλλο των μεταλλικών νερών της Γαλλίας. Δίνει τότε εντολή να εγκατασταθεί μονάδα εμφιάλωσης για την αποδοτικότερη χρησιμοποίηση του ξινού νερού από τα στρατεύματα του.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1957 λήφθηκε η απόφαση εκμετάλλευσης του ξινού νερού. Μετά από δημοπρασία εκμισθώθηκε το εργοστάσιο εμφιάλωσης ώστε να γίνεται με σύγχρονες μεθόδους.

Τι άλλο θα δεις στο χωριό

Πέρα από την εντυπωσιακή φυσική ομορφιά, υπάρχουν κι άλλα ενδιαφέροντα πράγματα να δεις στο Ξινό Νερό. Οι ντόπιοι καμαρώνουν για τις βρύσες τους. Ιδιαίτερα γνωστή είναι η βρύση «Γκλάντενιτς». Η συγκεκριμένη μάλιστα πηγή θεωρείται ότι βγάζει και το πιο ξινό νερό! Μια επίσκεψη θα σε πείσει, όπως αναφέρει το exploringgreece.