Όσα μπορείς να κάνεις μέσα σε μερικές ώρες στο πανέμορφο Ναύπλιο

Όσα μπορείς να κάνεις μέσα σε μερικές ώρες στο πανέμορφο Ναύπλιο

Μία μονοήμερη που αξίζει να κάνεις

Μια μονοήμερη στο Ναύπλιο είναι ό,τι πρέπει για να ξεφύγει κανείς από την καθημερινότητα και τους έντονους ρυθμούς της Αθήνας και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρόνο. Είναι η απόδειξη ότι δεν χρειάζεται να φύγεις πολύ μακριά από την πρωτεύουσα για να απολαύσεις τις ομορφιές της Ελλάδας.

Η μονοήμερη στο Ναύπλιο είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι όταν θες ένα διάλειμμα. Και σου προσφέρει ταυτόχρονα χαλαρές στιγμές σε γραφικά σοκάκια αλλά και ένα ταξίδι στο χρόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Αυτή την αρχοντιά της και τον αριστοκρατικό της χαρακτήρα, έχει κρατήσει ακόμη και σήμερα. Και είναι διάχυτο σε ολόκληρη την πόλη του Ναυπλίου.

Μονοήμερη Ναύπλιο: Όσα μπορείς να κάνεις μέσα σε μερικές ώρες

Μιάμιση μόλις ώρα μακριά από την πρωτεύουσα, το Ναύπλιο ήταν ανέκαθεν ένας αγαπημένος προορισμός για μονοήμερη. Μόλις φτάσεις, θα ξετυλιχθεί μπροστά σου ένα μεγάλο μέρος της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας. Κι αυτό γιατί στην πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της Ελλάδας δόθηκαν πολλές μάχες κατά τη βυζαντινή περίοδο, την Ενετοκρατία, αλλά και την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Το αποκορύφωμα, βέβαια, ήταν κατά την Επανάσταση του 1821 και την προσπάθεια των Ελλήνων να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό. Εκεί συνέβησαν σημαντικά γεγονότα με πρωταγωνιστές σπουδαία πρόσωπα της ελληνικής ιστορίας. Μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι η σημαντικότερη μορφή στην ιστορία του Ναυπλίου υπήρξε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Ένας σπουδαίος ηγέτης στην επανάσταση του 1821 και φυλακίστηκε για δύο χρόνια στο κάστρο του Παλαμηδίου. Αλήθεια, γνωρίζεις πού δείχνει ο Κολοκοτρώνης και το περίεργο με τη στάση του αλόγου του;

Εκτός από τον μεγάλο οπλαρχηγό, ξεχωρίζει επίσης στην ιστορία του Ναυπλίου ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης μετά την Τουρκοκρατία, το 1828. Ο Καποδίστριας μεταξύ άλλων εισήγαγε την πατάτα στην Ελλάδα και ίδρυσε την πρώτη Γεωργική Σχολή. Δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο, στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 έξω από το Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, πριν ολοκληρώσει την θητεία του.

Ναύπλιο: Ταξίδι στο χρόνο

Το Ναύπλιο αποτελεί μια πολύ γραφική πόλη η οποία είναι γεμάτη ιστορικά αξιοθέατα. Και αυτά είναι από τα πρώτα που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σου όταν θα βρεθείς εκεί. Κτήρια και μνημεία τα οποία υποδηλώνουν την ιδιαίτερη ποιότητα της κοινωνικής ζωής όπως αυτή αναπτύχθηκε από την εποχή του Όθωνα. Θα περπατήσεις σε γραφικά ολάνθιστα σοκάκια και θα δεις ένα ιδιαίτερα όμορφο και καλαίσθητο αστικό τοπίο. Στο Ναύπλιο άνοιξε το πρώτο φαρμακείο της Ελλάδας και αυτό είναι το άγνωστο μυστικό του.

Στα αξιοθέατα στα οποία πρέπει οπωσδήποτε να δεις κάνοντας μια μονοήμερη στο Ναύπλιο είναι φυσικά το περίφημο Κάστρο του Παλαμηδίου. Το φρούριο το οποίο προστατεύει το Ναύπλιο σαν άγρυπνος φρουρός του. Το βλέμμα σου και το ενδιαφέρον σου θα τραβήξει και το νησάκι-φρούριο Μπούρτζι που βρίσκεται στον κόλπο του Ναυπλίου. Μην ξεχάσεις να επισκεφθείς το λαξευμένο λιοντάρι στο βράχο, ένα μοναδικό ογκώδες γλυπτό του 19ου αιώνα με ιδιαίτερο συμβολισμό.

Μετά από αυτές τις επισκέψεις, κάνε βόλτα στα δρομάκια και να πιες έναν καφέ σε ένα από τα πολλά παραδοσιακά μαγαζάκια. Και φυσικά μια μονοήμερη στο Ναύπλιο δεν τελειώνει χωρίς καλό φαγητό. Είναι το βασικό συστατικό μιας επιτυχημένης εκδρομής. Και το Ναύπλιο είναι το μέρος που δεν υστερεί σε αυτό, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Tip: Μην κλείσεις τη μονοήμερη στο Ναύπλιο χωρίς παγωτό όποια εποχή κι αν πας! Θυμήσου και επισκέψου το Antica Gelateria di Roma πίσω από την πλατεία Συντάγματος το οποίο είναι και το πιο φημισμένο στην πόλη.

Αν πραγματοποιήσεις το ταξίδι στο Ναύπλιο και γυρίσεις ανανεωμένος, σχεδίασε τις επόμενες εξορμήσεις σου. Μια μονοήμερη εκδρομή κοντά στην Αθήνα, με τέσσερις προτάσεις που θα καλύψουν τα γούστα και των πιο απαιτητικών.