Τα άγνωστα Παντιερονήσια και ο μυστικός υποθαλάσσιος «Τρούλος»

Τα άγνωστα Παντιερονήσια και ο μυστικός υποθαλάσσιος «Τρούλος»

Απόκοσμη ομορφιά και ιδιαίτερη ιστορία...

Εξερευνώντας την Ελλάδα, ανακαλύπτεις πάντα καινούρια μυστικά μέρη που μπορεί καν να μην είχες ακούσει την ύπαρξή τους. Μήπως αυτό συμβαίνει και με τα Παντιερονήσια; Ενδεχομένως τα ακούς για πρώτη φορά; Πιθανόν ναι και μαζί με αυτά και τον υποθαλάσσιο «Τρούλο». Πρόκειται για ένα ξεχωριστό μέρος της Ελλάδας με ένα σπήλαιο που δεν μοιάζει με τα συνηθισμένα. Είναι στην ουσία ένα υποθαλάσσιο σπήλαιο που κρύβει μυστικά και εντυπωσιακές εικόνες. Τα Παντιερονήσια είναι ουσιαστικά ένα σύμπλεγμα από μικρά ακατοίκητα νησάκια τα οποία βρίσκονται στα νοτιοδυτικά της Πάρου.

Τα άγνωστα Παντιερονήσια και ο μυστικός υποθαλάσσιος «Τρούλος»

Μπορεί να είναι ένας καλοκαιρινός προορισμός αλλά οι εικόνες συγκινούν και σε ταξιδεύουν όλες τις εποχές του χρόνου. Επιπλέον τα Παντιερονήσια κρύβουν και ένα μυστικό υποθαλάσσιο. Εκεί κάτω από τη βραχώδη ακτογραμμή του κεντρικού νησιού υπάρχει ένα εντυπωσιακό υποθαλάσσιο σπήλαιο, ο «Τρούλος». Εκτός από την εντυπωσιακή του όψη, αποτελεί και σπίτι για δεκάδες οργανισμούς. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω των συνθηκών που επικρατούν εκεί. Αυτές οι ειδικές συνθήκες διαβίωσης ευνοούν τη δημιουργία μιας παλέτας εντυπωσιακής.

Το σπήλαιο Τρούλος στις Κυκλάδες έχει τρεις εισόδους και το σχήμα του μαρτυρά πολλά για το όνομά του. Με το που μπεις θα καταλάβεις το γιατί. Μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο η οποία είναι ημικυκλική, αντανακλάται στην επιφάνεια του νερού ένα σχέδιο που μοιάζει με δύο τρούλους που συναντιούνται. Ταυτόχρονα αντικρίζεις ένα μοναδικό τοπίο με σταλακτίτες στη μεγάλη αίθουσα ενώ οι τοίχοι είναι γεμάτοι σπόγγους, αναφέρει το Exploring Greece TV.

Το πιο εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι κάτι άλλο. Η παρουσία πολλών κερίανθων δηλαδή ανεμώνων. Δεν είναι τυχαίο ότι το αποκαλούν σπήλαιο των Ανεμώνων. Συνήθως τις συναντάς μόνες τους αλλά στο συγκεκριμένο σημείο δημιουργούν πυκνές συστάδες δημιουργώντας μια απόκοσμη εικόνα.

Δείτε βίντεο με κατάδυση από το κανάλι naxosdiving του Youtube…

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το σπήλαιο

Το σπήλαιο Τρούλος ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα και συγκεκριμένα τον χειμώνα του 1998 από τους δύτες Γιώργο Φωτόπουλο και Γιώργο Προύντζο. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για ένα Καρστικό σπήλαιο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δημιούργημα της χημικής αποσάθρωσης των πετρωμάτων από την κυκλοφορία του νερού μέσα σ’ αυτά. Για να καταλάβεις πόσο σημαντική δουλειά κάνει η φύση, αρκεί να σκεφτείς ότι θεωρείται πως 10 χιλιάδες χρόνια πριν, το σπήλαιο ήταν κατοικήσιμο!

Τα επισκέψιμα σπήλαια της Ελλάδας είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσεις έναν διαφορετικό κόσμο που ίσως δεν είχες ποτέ φανταστεί. Στη γη ή υποθαλάσσια, αποτελούν έργα τέχνης της φύσης που μπορεί να έκανε και εκατομμύρια χρόνια να τα ολοκληρώσει. Κάποια από αυτά όπως το σπήλαιο Τρούλος, ξεχωρίζουν.

Ιδιαίτερο και ξεχωριστό είναι και το σπήλαιο των Ελεφάντων για το οποίο μπορείς να διαβάσεις περισσότερα και ενδιαφέροντα στοιχεία ΕΔΩ.