Ποιος είναι ο Καναδάς της Ελλάδας και η ιστορία του

Ποιος είναι ο Καναδάς της Ελλάδας και η ιστορία του

Ένας μικρός οικισμός με ξεχωριστό όνομα

Όταν ακούς τη λέξη Καναδάς τότε σίγουρα ένας είναι αυτός που σου έρχεται πρώτα στο μυαλό. Ήξερες όμως ότι υπάρχει ένας Καναδάς πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι φαντάζεσαι; Ένας Καναδάς που βρίσκεται στην Ελλάδα και μάλιστα στο ένα άκρο της. Ο λόγος για το χωριό Καναδάς της Ελλάδας που βρίσκεται στον Έβρο. Έναν μικρό οικισμό που έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία και βέβαια ακόμη πιο ξεχωριστό όνομα! Το οποίο από μόνο του είναι η αλήθεια μας ταξιδεύει πολύ μακριά! Αποτελεί πάντως έναν πολύ παραδοσιακό οικισμό στη Θράκη ο οποίος μάλιστα φημίζεται και για τις γλυκές του γεύσεις!

Ο Καναδάς της Ελλάδας και η ιστορία του

Το μικρό χωριό Καναδάς βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου και συγκεκριμένα κοντά στη μεθοριακή γραμμή Ελλάδος – Τουρκίας. Στην βόρεια πλευρά του ο Καναδάς συνορεύει με τον ποταμό Έβρο και νότια με τον ποταμό Άρδα. Απέχει από την πόλη της Αλεξανδρούπολης περίπου 150 χιλιόμετρα και έχει λιγότερους από διακόσιους κατοίκους. Ένα μικρό πεδινό χωριό το οποίο όμως έχει μεγάλη παράδοση.

Πριν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωσή του χωριό ονομαζόταν Ιψιλί και με αυτή την ονομασία υπάρχει σε γραπτές αναφορές που έχουν διασωθεί. Δεν είναι γνωστό το πώς κατέληξε τελικά να ονομάζεται πια σήμερα Καναδάς αλλά το σίγουρο είναι ότι έχει αρκετό κρύο… σαν την περιοχή της Αμερικής σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Για να δεις πού ακριβώς βρίσκεται ο Καναδάς, μπορείς να περιηγηθείς μέσω των Google Maps.

Στον Καναδά παράγονται και τυποποιούνται πολλά παραδοσιακά προϊόντα του Έβρου, όπως: Θρακιώτικος κόκκινος τραχανάς, Ιφκάδια (τοπικές χειροποίητες χυλοπίτες), Κους- κους, Ουμάτς (χυλός με γάλα αυγά και αλεύρι), Μπιμπιρίτσα (είδος καρυκεύματος, τρώγεται με ψωμί ή συνοδεύει κρέατα), μαρμελάδες από φρούτα του δάσους (τσάπουρνο και κράνο), ριτσέλι (τοπικό γλυκό με κολοκύθι και μέλι) και πολλά άλλα από τα εδέσματα της περιοχής, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Έβρος, το Δέλτα της ζωής

Το Δέλτα του Έβρου είναι ένας σημαντικός υγρότοπος σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας που μπορείς να επισκεφθείς οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Είναι ένα πάρκο που χαρίζει ζωή σε χιλιάδες πουλιά και ζώα. Ο υγρότοπος του Δέλτα Έβρου φημίζεται για τα αναρίθμητα είδη πανίδας που φιλοξενεί. 40 είδη θηλαστικών ζουν στο Δέλτα. Δεν είναι τυχαίο ότι το αποκαλούν το Δέλτα της ζωής. Οι εικόνες που θα αντικρίσεις θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό σου και θα υποσχεθείς ότι θα επιστρέψεις σίγουρα στο μέλλον…