Η δεύτερη «Μάχη του Μαραθώνα» όπου οι Έλληνες κατατρόπωσαν τους Τούρκους

Η δεύτερη «Μάχη του Μαραθώνα» όπου οι Έλληνες κατατρόπωσαν τους Τούρκους

Η νίκη των Ελλήνων έπαιξε μετέπειτα καθοριστικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα

Η Μάχη του Μαραθώνα είναι μια ιστορική φυσικά μάχη και γνωστή σε όλους. Στο ίδιο σημείο όμως, στον Μαραθώνα δόθηκε και μια δεύτερη πολύ σημαντική μάχη, πολλά χρόνια αργότερα. Μια μάχη που δόθηκε κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η νίκη των Ελλήνων έπαιξε μετέπειτα καθοριστικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα. Πρόκειται για μια μάχη που δόθηκε το 1824 και ήταν μια πραγματικά σκληρή σύγκρουση με τους Τούρκους να υπερισχύουν πολύ αριθμητικά. Το αποτέλεσμα ωστόσο δεν ήταν με το μέρος τους.

Η μάχη του Μαραθώνα της Ελληνικής Επανάστασης ήταν μια πολεμική αναμέτρηση ανάμεσα σε 3.000 Τούρκους και μόλις 600 Έλληνες. Έλαβε χώρα στην πεδιάδα του Μαραθώνα, εκεί ακριβώς όπου ο Μιλτιάδης είχε νικήσει τον στρατό των Περσών το 490 π.Χ. Εκεί συγκεντρώθηκαν και τα παλικάρια του Γιάννη Γκούρα και σημείωσαν μία από τις πιο σημαντικές νίκες του αγώνα, αν και υστερούσαν αριθμητικά. Η μάχη του Μαραθώνα με την θετική έκβαση υπέρ των Ελλήνων έγινε στις 5 Ιουλίου όπως αναφέρει το exploringgreece.tv.

Τον Ιούνιο του ίδιου έτους ο Ομέρ Πασάς της Καρύστου στράφηκε κατά της Αθήνας ενώ στις αρχές Ιουλίου αποβιβάστηκε στον Ωρωπό με 3.000 άνδρες. Μόλις το έμαθε ο Γκούρας, συγκέντρωσε 600 Έλληνες και με σκοπό να αναχαιτίσουν τους Οθωμανούς κινήθηκαν προς την πεδιάδα του Μαραθώνα.

Στις 5 Ιουλίου ξεκίνησαν επίσημα οι πρώτες αψιμαχίες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Αρχικά το πυροβολικό του Ομέρ άρχισε να βάλει κατά των ελληνικών θέσεων. Στη συνέχεια στη μάχη συμμετέχειχαν και οι γενίτσαροι που είχαν αποβιβαστεί εκεί. Ωστόσο οι Έλληνες τους απέκρουσαν και μάλιστα με σημαντικές απώλειες. Και ενώ η μάχη ήταν δύσκολη και αμφίρροπη, ο Γκούρας προσπαθούσε να ανεβάσει το ηθικό των στρατιωτών του, Τους θύμιζε, λοιπόν, τον άθλο των Αθηναίων κατά τον Περσών στον ίδιο χώρο πριν από 2.000 χρόνια.

Καθοριστική ήταν τότε η εμφάνιση στο πεδίο της μάχης του στρατηγού Διονύσιου Ευμορφόπουλου, ο οποίος ερχόταν από την Κόρινθο. Είχε μάθει για την απόβαση των Τούρκων στην Αττική και έσπευσε με τους άνδρες του να βοηθήσει. Οι Έλληνες τα κατάφεραν και κατατρόπωσαν τους Τούρκους.

Ο Μαραθώνας σήμερα

Περνώντας από την περιοχή του Μαραθώνα σήμερα, θα θυμάσαι πια ότι κάποτε εκεί δεν έγινε μια μάχη αλλά δύο. Μια στην αρχαιότητα και μια για την απελευθέρωση της σύγχρονης Ελλάδας. Εκεί πολέμησαν οι αγωνιστές κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 για να απελευθερώσουν και την τελευταία σπιθαμή της ελληνικής γης και να αναχαιτίσουν τους Τούρκους.

Σήμερα η περιοχή του Μαραθώνα αποτελεί ιδανικό προορισμό για μια εκδρομή όλες τις εποχές του χρόνου και ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι.