Σύρος: Το εκκλησάκι μέσα στο βράχο που δεν έχει ταβάνι και πάτωμα

Σύρος: Το εκκλησάκι μέσα στο βράχο που δεν έχει ταβάνι και πάτωμα

Η ιστορία της μικρής εκκλησίας

Μοναστήρια σκαρφαλωμένα σε πλαγιές και μέρη ορεινά. Εκκλησίες που χρειάζεσαι μία ώρα πεζοπορία για να πας και εξωκλήσια με θέα το απέραντο γαλάζιο. Αυτά θα δεις γυρνώντας τα μέρη ανά την Ελλάδα. Έτσι και η Σύρος έχει το δικό της εκκλησάκι χτισμένο μέσα σε βράχο που κλέβει τις εντυπώσεις. Ο λόγος για τον Άγιο Στέφανο στο χωριό Γαλησσάς.

Η ιστορία της μικρής εκκλησίας

Ένα πραγματικά πανέμορφο και γραφικό παρεκκλήσι χτισμένο ανάμεσα στα βράχια. Η ιστορία του ακόμη πιο ενδιαφέρουσε καθώς πίσω από αυτήν κρύβεται ένας ψαράς και ένα τάμα. Πιο συγκεκριμένα λέγεται ότι ένας ψαράς σώθηκε από τα πλοκάμια ενός χταποδιού ακριβώς τη στιγμή τη στιγμή που έκανε τάμα στον Άγιο Στέφανο. Τότε αποφάσισε να το χτίσει. Πρόκεται για ένα μικρό και λευκό παρεκκλήσι που δεν χρειάστηκε για να φτιαχτεί πάτωμα και ταβάνι. Είναι κυριολεκτικά μέσα στο βράχο και μόλις φτάσεις θα δεις μόνο δύο τοίχους δεξιά και αριστερά όπως αναφέρει το exploringgreece.tv.

Θα το βρεις περίπου 15 λεπτά από την κεντρική παραλία του Γαλησσά απ’ όπου και ξεκινά ένα μικρό μονοπάτι που οδηγεί εκεί. Ακριβώς από κάτω βρίσκεται και η θάλασσα την οποία μπορείς να ατενίσεις χαλαρώνοντας σε ένα σημείο που σου προσφέρει γαλήνη και ηρεμία. Γι’ αυτό το λόγο μπορείς να φτάσεις εύκολα και με βάρκα. Πλήθος κόσμου γιορτάζει στο εκκλησάκι δύο φορές, Μία στις 19 Αυγούστου και μία στις 26 Δεκεμβρίου.

Η θέα από τον Άγιο Στέφανο είναι πραγματικά υπέροχη και σου προσφέρει ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα. Μοναδική εμπειρία και το να δεις το ηλιοβασίλεμα από αυτό το σημείο. Εκτός από το καλοκαίρι, η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι ιδανικές εποχές για να πας σε αυτό το εξωκλήσι.

Ο Γαλησσάς, ιδανικός για οικογενειακές διακοπές

Αν θες να πας στις Κυκλάδες με παιδιά και να περάσεις όμορφα και ξεκούραστα, ο Γαλησσάς είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που σου έρχεται σίγουρα πρώτος στο μυαλό. Ένα χωριό που αρχικά έχει αβαθή θάλασσα. Περπατάς για πολλά μέτρα και το νερό είναι κυριολεκτικά κάτω από το γόνατο. Πράγμα που σημαίνει ότι παιδιά παίζουν χωρίς άγχος στα ρηχά. Θα βρεις επίσης δεκάδες ενοικιαζόμενα δωμάτια με κουζίνα αν θες να μαγειρεύεις καθημερινά για την οικογένεια αλλά και ξενοδοχεία με πισίνα. Έχεις πολλές επιλογές σε ταβέρνες και μίνι μάρκετ αν δε θες κάθε μέρα να μετακινείσαι στην πρωτεύουσα του νησιού, την Ερμούπολη.

Η Σύρος και οι ομορφιές της

Αδιαμφισβήτητα η Σύρος σου προσφέρει αυτό που λέμε ποιοτικές διακοπές και έχει τόσα πράγματα να κάνεις και να δεις. Από το θέατρο Απόλλων – μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου μέχρι την Άνω Σύρο και την γραφική κεντρική πλατεία. Δεν πρόκειται να βαρεθείς όσες μέρες κι αν πας εκεί. Δεν είναι τυχαίο ότι αποκαλείται αρχόντισσα των Κυκλάδων και έχει φανατικούς θαυμαστές όλο το χρόνο. Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν το νησί και για την περίοδο του Πάσχα όπου η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα κατανυκτική.

 Μην ξεχάσεις:

  • Δεν φεύγεις από τη Σύρο αν δε φας λουκούμια και χαλβαδόπιτες.
  • Οπωσδήποτε αξίζει να περπατήσεις στα στενά της Άνω Σύρου και να επισκεφτείς το σπίτι του Μάρκου Βαμβακάρη.
  • Να χωθείς σε ένα μεζεδοπωλείο και να ακούσεις τη Φραγκοσυριανή από ζωντανή ορχήστρα.