Αναφιώτικα: Το… νησί κάτω από την Ακρόπολη

Αναφιώτικα: Το… νησί κάτω από την Ακρόπολη

Κάνε ένα ταξίδι... δίπλα σου

Αυτό που κάνει την Αθήνα να ξεχωρίζει, είναι ότι μπορείς να βρεις γωνιές, που να σε ταξιδέψουν και να νιώθεις ότι βρίσκεσαι στην άλλη πλευρά της Ελλάδας!

Αν για παράδειγμα βρεθείς κοντά στην Ακρόπολη για βόλτα, μπορεί αυτόματα να μεταφερθείς σε ένα από τα πιο ωραία… νησιά της Αττικής, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα exploringgreece.tv. Και φυσικά δεν μιλάμε για ένα κανονικό νησί, αλλά για μια συνοικία που μοιάζει με τέτοιο. Ο λόγος φυσικά για τα Αναφιώτικα. Μια γειτονιά γεμάτη χρώμα και όμορφες εικόνες όλες τις εποχές του χρόνου. Η κατάλληλη ευκαιρία να κάνεις ένα ιδιαίτερο ταξίδι χωρίς να έχεις φύγει από την πρωτεύουσα.

Το… νησί κάτω από την Ακρόπολη που μπορείς να επισκεφθείς όλες τις εποχές

Την χαρακτηρίζουν ως τη γειτονιά που γλίτωσε την αντιπαροχή και παρέμεινε ένα κόσμημα και δεν έχουν άδικο. Τα Αναφιώτικα μοιάζουν με έναν ζωντανό οργανισμό που έχει τον δικό του τρόπο να κλέβει την καρδιά όχι μόνο σε όσους ζουν στην Αθήνα αλλά και σε όσους ξένους επισκέπτες βρίσκονται εκεί.

Ο διατηρητέος και πολυφωτογραφημένος αυτός οικισμός δεν είναι άδικα τόσο αγαπημένος σε πολλούς μιας και όταν περπατάς στα στενά του θαρρείς και βρίσκεσαι σε κάποιο νησί. Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Η ιστορία του το εξηγεί πολύ καλά! Η χαμηλή δόμηση, οι πολύχρωμες αυλές, η αισθητική και η αγάπη των κατοίκων σίγουρα έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην εικόνα που έχουμε σήμερα.

Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι για πολλά χρόνια ήταν παράνομος, καθώς από την αρχαιότητα απαγορευόταν το χτίσιμο εκεί.

Τα Αναφιώτικα και η ιστορία τους

Τα Αναφιώτικα, ή αλλιώς το… νησί κάτω από την Ακρόπολη δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1860 και αν βρεθείς εκεί μπορεί να νομίζεις ότι περπατάς στα στενά κάποιου νησιού του Αιγαίου. Πώς προέκυψε αυτό; To 1830 η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους με αποτέλεσμα η εικόνα της να αλλάζει και πολεοδομικά. Μάλιστα είχαν φτάσει χτίστες από όλη την Ελλάδα για να δημιουργηθούν πολλά από τα κτήρια που υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Έτσι ήρθαν και οι κάτοικοι της Ανάφης. Καθώς αυτοί οι μάστορες ήταν εκπαιδευμένοι να κατασκευάζουν τα δικά τους πέτρινα σπίτια πάνω στα βράχια του νησιού τους.

Κάποιοι από αυτούς τους χτίστες αποφάσισαν ότι η Αθήνα τους άρεσε πολύ και τελικά ήθελαν να μείνουν. Ωστόσο δεν έβρισκαν και για την ακρίβεια δεν μπορούσαν οικονομικά να αγοράσουν νόμιμα οικόπεδα. Έτσι κατέφυγαν στη λύση των οικοπέδων εκτός σχεδίου και μάλιστα δίπλα στην Ακρόπολη. Κάπως έτσι, το 1860, από δύο εργάτες χτίστηκαν τα πρώτα σπίτια στη σημερινή περιοχή που είναι τα Αναφιώτικα. Η ιστορία, μάλιστα, λέει ότι οι δύο μάστορες, που κατάγονταν από την Ανάφη, έχτιζαν κατά τη διάρκεια της νύχτας για να περάσουν απαρατήρητοι από τις αρχές. Λόγω της πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής εκείνης της περιόδου, οι κτίστες, οι οποίοι δούλευαν πολύ γρήγορα, δεν έγιναν αντιληπτοί παρά μόνο όταν ολοκλήρωσαν το έργο τους.