«Κολοπετινίτσα»: Ένας προορισμός που…πραγματικά υπάρχει!

«Κολοπετινίτσα»: Ένας προορισμός που…πραγματικά υπάρχει!

Bρίσκεται ανάμεσα στην Ιτέα και το Γαλαξίδι

Πολλοί πιστεύουν πως όταν αναφερόμαστε χιουμοριστικά -ή ενίοτε και υποτιμητικά- για κάποιο μέρος, λέγοντας «Κολοπετινίτσα» ότι δεν πρόκειται για κάποιον υπαρκτό προορισμό. Κι όμως, η «Κολοπετινίτσα» είναι ένα ελληνικό χωριό, το οποίο κάποτε είχε ακριβώς αυτήν την ονομασία αλλά στη συνέχεια μετονομάστηκε, όπως μας πληροφορεί το exploringgreece.tv.

Κολοπετινίτσα, ποιο ελληνικό χωριό είναι 

Οι Έλληνες αναφέρονται στην «Κολοπετινίτσα» όταν θέλουν να μιλήσουν για κάτι που δεν υπάρχει, ή είναι αόριστο ή πολύ μακρινό. Λίγοι, στην πραγματικότητα ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η Κολοπετινίτσα βρίσκεται πολύ πιο κοντά στο αθηναϊκό κέντρο απ’ ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Πρόκειται για το χωριό Τριταία της Φωκίδας. Ένα χωριό που βρίσκεται ανάμεσα στην Ιτέα και το Γαλαξίδι.

Το όνομα Κολοπετινίτσα το διατήρησε μέχρι το 1927 οπότε μετονομάστηκε σε Μονοδένδρι και στην συνέχεια σε Τριταία. Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι η ονομασία Κολοπετινίτσα έχει προκύψει από παραφθορά της λέξης Καλοπετεινίτσας. Αυτή αναφερόταν στο συγκεκριμένο χωριό επειδή σε αυτό υπήρχαν καλοί πετεινοί δηλαδή κοκόρια για κοκορομαχίες.

Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 380 μέτρων και το 2011 η απογραφή είχε δείξει ότι είχε 141 κατοίκους. Πρόκειται δηλαδή για ένα μικρό χωριό αλλά με ιδιαίτερη ιστορία ονόματος. Είναι άγνωστο γιατί και πώς καθιερώθηκε το παλιό του όνομα να χρησιμοποιείται για χιουμοριστικούς λόγους.

Αν βρεθείς σε αυτό το χωριό θα δεις παντού αμυγδαλιές, αμπέλια και ελαιόδεντρα. Σπίτια χαμηλά με κεραμίδια και προσεγμένες αυλές. Το σίγουρο είναι όταν επισκεφθείς αυτό το όμορφο χωριό, τίποτα δε σε παραπέμπει στο παλιό του όνομα. Η Τριταία είναι ένα αυθεντικό και παραδοσιακό ελληνικό χωριό που σε κερδίζει με την απλότητά του και βέβαια με την ιδιαίτερη ιστορία του ονόματός του.

Η διαδρομή για την Κολοπετινίτσα είναι στο μεγαλύτερο μέρος εύκολη, Το μόνο που χρειάζεται είναι να βγεις στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας με κατεύθυνση προς Λιβαδειά και να συνεχίσεις προς Ιτέα. Στο δρόμο θα βρεις την ταμπέλα που θα σε οδηγήσει εύκολα στο χωριό. Μόλις θα έχεις φτάσει στην Κολοπετινίτσα!