Το ελληνικό ιστορικό χωριό με την πλούσια ομορφιά και το σλαβικό όνομα

Το ελληνικό ιστορικό χωριό με την πλούσια ομορφιά και το σλαβικό όνομα

Ένας μικρός οικισμός με ενδιαφέρουσα ιστορία

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της Ελλάδας είναι οι μικροί οικισμοί της που μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστοί αλλά έχουν να σου διηγηθούν ενδιαφέρουσες ιστορίες που έχουν εκτυλιχθεί εκεί. Πολλά από αυτά κρύβουν ακόμη και ιστορίες πίσω από το όνομά τους. Ένα από αυτά είναι η Άμπλιανη, ένα χωριό στην Ευρυτανία με ξεχωριστό και παράξενο όνομα που είναι ταυτόχρονα πολύ όμορφο και γραφικό. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από το Καρπενήσι και δέχεται επισκέψεις από τουρίστες που θέλουν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα και τη βαβούρα της πόλης.

H Άμπλιανη, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv είναι ένα κρυφό διαμαντάκι που αξίζει να βάλεις στη λίστα σου και να το γνωρίσεις κάποια στιγμή από κοντά.

Άμπλιανη: Το ελληνικό χωριό με το παράξενο σλαβικό όνομα

Αρχικά, το χωριό το 1928 μετονομάστηκε Σταυροπήγιον και το όνομα Άμπλιανη το απέκτησε και πάλι το 1984. Το όμορφο και γραφικό αυτό χωριό βρίσκεται στα νότια του νομού και θα το βρεις να στέκεται επιβλητικά σε υψόμετρο 1.220 μέτρων. Αν και τώρα μπορεί να σου φαίνεται ένα μικρό χωριό, πρέπει να ξέρεις ότι αυτός ο οικισμός πριν την Επανάσταση του 1821 ήταν ο μεγαλύτερος της Ευρυτανίας μετά το Καρπενήσι. Ίσως το ακούς πρώτη φορά, έτσι δεν είναι; Εκτός από την Επανάσταση του 1821, είναι για πολλούς λόγους ένα ιστορικό χωριό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κατοχή. Κατά τη διάρκειά της πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις. Είναι από τους κατοίκους της Ελλάδας που πήραν πολύ ενεργά μέρος στην Αντίσταση. Δυστυχώς ήταν ένας από τους οικισμούς που έκαψαν οι Γερμανοί.

Αυτό το όμορφο χωριό που είναι περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από Κρίκελλο άρχισε σταδιακά και από τα τέλη του 19ου αιώνα να έχει λιγότερους κατοίκους. Κι αυτό γιατί αποτελώντας το ορεινότερο χωριό της Ευρυτανίας, είχε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες κατά τους χειμερινούς μήνες.

Από πού προέκυψε όμως το όνομα Άμπλιανη; Το αρχικό τοπωνύμιο, δηλαδή το «Σταυροπήγιο» αναφέρεται σε μια σταυροπηγιακή μονή, η οποία υπήρχε στην περιοχή κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Αργότερα ο οικισμός πήρε το σλαβικής προέλευσης όνομα «Άμπλιανη» το οποίο οφείλεται στους πολλούς αμπλάδες δηλαδή τιςμικρές πηγές με πολύ νερό που υπάρχουν στην περιοχή.

Η Άμπλιανη, βέβαια, σύμφωνα με διάφορα ευρήματα πρέπει να υπήρχε ήδη κατά τη βυζαντινή εποχή. Μάλιστα, σε γραπτά στοιχεία εμφανίζεται το έτος 1454 ως μια φορολογική μονάδα, η οποία ανήκε στο λεγόμενο σαντζάκι των Τρικάλων.

Το βίντεο από το κανάλι Andreas Koutsothanasis του Youtube σε ξεναγεί στην περιοχή και στο όμορφο χωριό Άμπλιανη.