Λεπτόποδα Χίου: Το χωριό που ξεχωρίζει για τις…σκεπές των σπιτιών του

Λεπτόποδα Χίου: Το χωριό που ξεχωρίζει για τις…σκεπές των σπιτιών του

Η μοναδική ιδιαιτερότητα και η εξήγησή της

Τα ελληνικά χωριά φημίζονται για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και την μοναδική τους ταυτότητα, που τα κάνουν να ξεχωρίζουν. Μάλιστα, πολλά από αυτά, παίρνουν και την ονομασία τους από κάποιο τέτοιο χαρακτηριστικό. Το exploringgreece.tv, μας ταξιδεύει στη Χίο και μας αποκαλύπτει ένα χωριό που έχει κάτι το...παράξενο. Συγκεκριμένα, στις σκεπές πολλών σπιτιών του, υπάρχει μία τρύπα!

Το ελληνικό χωριό με τα σπίτια που έχουν μια τρύπα στην οροφή

Το ορεινό και όμορφο χωριό Λεπτόποδα έχει μεγάλη ιστορία και σπουδαία αρχιτεκτονική που έχει την εξήγησή της. Όσο περπατάς στα στενά του χωριού και οι κάτοικοι σου διηγούνται ιστορίες, μπορείς να καταλάβεις αυτή την ιστορικότητα. Αν βρεθείς το χωριό αυτό, θα περπατήσεις περνώντας κάτω από στοές και σπίτια με καμάρες. Κτίσματα από την αρχαιότητα και μεσαιωνικά αρχιτεκτονικά διαμάντια. Μια σύνθεση μοναδική και όμορφη.

Αυτό φυσικά που ξεχωρίζει στο χωριό είναι ο τρόπος που έχουν χτιστεί τα σπίτια. Εκτός από το ότι είναι κολλητά μεταξύ τους, είναι με τέτοιο τρόπο χτισμένα ώστε να δημιουργούν ένα εξωτερικό τείχος. Επιπλέον τα τα σπίτια που είναι χτισμένα πιο μέσα  και δεν αποτελούν μέρος του τείχους, δεν είχαν καθόλου παράθυρα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είχαν μια τρύπα στην οροφή για να μπαίνει λίγο φως.

Πού βρίσκεται το όμορφο αυτό χωριό

Αυτό που μπορεί να σε παραξενεύει επίσης είναι η ονομασία του χωριού. Είναι ενδιαφέρον να μάθεις ότι αυτό το όνομα προέρχεται από τις λέξεις «λεπτά πεδία» και αναφέρεται στις μικρές και με ρηχό χώμα πεδιάδες. Το ορεινό χωριό ξεχωρίζει, όχι μόνο για τη φυσική ομορφιά του, αλλά και για την αρχιτεκτονική του.

Το χωριό αυτό βρίσκεται σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου και είναι ένα από τα βορειότερα χωριά του νησιού. Τα Λεπτόποδα είναι κτισμένα σε υψόμετρο 260 μέτρα, ανάμεσα στις βορειοανατολικές πλαγιές του βουνού Αμανή και στις βόρειες πλαγιές του ψηλότερου βουνού της Χίου, του Πεληναίου.