Η Αρκαδία έχει τη δική της… Αράχωβα και είναι εξίσου όμορφη

Η Αρκαδία έχει τη δική της… Αράχωβα και είναι εξίσου όμορφη

Ένα μικρό και γραφικό χωριό...

Όταν ακούς τη λέξη Αράχωβα, το μυαλό σου πηγαίνει (όπως και των περισσότερων) στην περίφημη Αράχωβα του Παρνασσού. Κι όμως όπως πιθανόν ήδη ξέρεις δεν είναι η μοναδική της Ελλάδας.

Αυτή τη φορά θα σου μιλήσουμε για μια άλλη, την τρίτη Αράχοβα της Ελλάδας η οποία βρίσκεται στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Αρκαδία. Μπορεί να είναι ένα μικρό και όχι τόσο τουριστικό χωριό αλλά αξίζει να το γνωρίσουμε. Όπως επίσης και να μάθουμε ποιες είναι τελικά αυτές οι… Αράχωβες.

Η όμορφη Αράχοβα της Ελλάδας που όμως βρίσκεται στην Πελοπόννησο

Η Αράχωβα της Γορτυνίας, λοιπόν, είναι ένα μικρό χωριό με πάνω κάτω 200 κατοίκους σε κοντινή απόσταση από τη Δημητσάνα. Χωρίζεται σε μαχαλάδες, όπως και πολλά χωριά της Ελλάδας και από κοιτώντας το από ψηλά θα δεις ότι είναι πνιγμένο μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Στην ουσία το ένα μέρος του οικισμού είναι χτισμένο στην πλαγιά του βουνού ενώ πιο χαμηλά και κοντά στο δρόμο, είναι ο άλλος μαχαλάς. Το παραδοσιακό αυτό χωριό αποτελεί ένα αληθινό ησυχαστήριο και μια κατάλληλη ευκαιρία να έρθεις κοντά στην φύση και την παράδοση.

Όπως κάθε χωριό που σέβεται τον εαυτό του, έχει την κεντρική παραδοσιακή πλατεία του ενώ το καμάρι του χωριού είναι αφενός η πετρόχτιστη αρχιτεκτονική και από την άλλη η εκκλησία του. Ένα κλασικό χωριό, με ένα ξεχωριστό όνομα σε μια πανέμορφη τοποθεσία.

Τι σημαίνει τελικά Αράχωβα

Γιατί όμως τόσα ελληνικά χωριά έχουν πάρει το όνομα Αράχωβα ή Αράχοβα; Θεωρείται, λοιπον, ότι μη λέξη Αράχωβα (που γράφεται και Αράχοβα) προέρχεται από τη σλαβική λέξη «orechova» που σημαίνει καρυδότοπος.

Εκτός από αυτή την εκδοχή, υπάρχουν και άλλες απόψεις. Για παράδειγμα ο Αραχωβίτης συγγραφέας Γεώργιος Θ. Σύρος, η ονομασία αυτή θεωρείται αρκετά πιθανόν να προέρχεται από το παλαιό χωριό Ράχωβο Γρεβενών, από το οποίο ήρθαν κάτοικοι διωγμένοι από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Σύμφωνα με μια τρίτη εκδοχή η λέξη Αράχωβα, με όποιον τρόπο κι αν την γράψεις προέρχεται από την ελληνική «ράχις» και τη σλαβική «ova» που σημαίνει «τόπος», άρα η Αράχωβα ή Αράχοβα σημαίνει «ραχότοπος», όπως αναφέρει το exploringgreece.