Του Παπά η Λίμνα: Το εντυπωσιακό ελληνικό αξιοθέατο της φύσης

Του Παπά η Λίμνα: Το εντυπωσιακό ελληνικό αξιοθέατο της φύσης

Δείτε τις εικόνες από ψηλά

Με τέτοια ποικιλομορφία και τόσες αντιθέσεις, είναι δύσκολο να κατασταλάξεις ποιος μέρος και ποια γωνιά της Ελλάδας σε εντυπωσιάζει περισσότερο. Το σίγουρο είναι ότι κάποια ξεχωρίζουν και έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας. Το εντυπωσιακό, επίσης, είναι ότι μπορεί να μας γοητεύσουν αυτές οι αντιθέσεις σε διαφορετικές εποχές απ’ ό,τι θα φανταζόμασταν. Οι θάλασσες το χειμώνα και τα βουνά το καλοκαίρι μπορεί να δημιουργήσουν το ειδυλλιακό σκηνικό για να ονειρευτούμε και να ταξιδέψουμε ακόμη και νοητά. Ένα από τα αξιοθέατα της φύσης που έχουμε ξεχωρίσουμε και ανακαλούμε στο μυαλό μας όλες τις εποχές του χρόνου είναι… του Παπά η Λίμνα όπως αποκαλείται. Ένας πανέμορφος φυσικός όρμος στη Μεθώνη, τυπικό δείγμα της ελληνικής ακτογραμμής όπως αναφέρει το exploringgreece.tv.

Ο άγνωστος αλλά εντυπωσιακός αυτός όρμος στη Μεθώνη έχει τη δική του φυσική ομορφιά και την ιστορία που τον συνοδεύει. Εξ’ ου και το παράξενο και ιδιαίτερο όνομά του. Αυτός ο αβαθής κυκλικός όρμος με μια πρώτη ματιά μπορεί να σου θυμίσει σε μικρογραφία τη διάσημη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς. Έχει ένα στενό στόμιο το οποίο είναι το και το πιο βαθύ του σημείο. Και μπορεί να νομίζεις με μια πρώτη ματιά ότι είναι ένα σημείο προσφάτως ανακαλυφθέν και ιδανικό για τα μπάνια σου το καλοκαίρι, αλλά στην πραγματικότητα έχει μεγαλύτερη ιστορία απ’ όσο φαντάζεσαι.

Αρκεί μόνο να σκεφτείς ότι τα πρώτα χρόνια μετά την κατοχή, οι γυναίκες πήγαιναν εκεί γυναίκες κουβαλώντας με τα γαϊδούρια δεμάτια λινάρια και σπάρτα. Τα τοποθετούσαν εκεί για περίπου δύο τρείς μέρες μέσα στο νερό και ξαναγυρνούσαν. Αφού είχαν μουλιάσει, με τον ίδιο τρόπο τα μετέφεραν πίσω στα σπίτια τους για να αρχίσει η επεξεργασία στον αργαλειό και να υφάνουν λινά σεντόνια, ελαιόπανα και άλλα είδη.

Από πού πήρε το όνομά του

Για την ονομασία του όρμου αυτού έχουν διατυπωθεί και διασωθεί δύο παραδόσεις. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή κάποτε ένας παπάς είδε μπροστά του στον όρμο έναν λαγό. Καθώς έτρεξε για να τον πιάσει έφτασαν και οι δύο στο σημείο που είναι το στόμιο. Τον ακολούθησε ως εκεί ο παπάς και όταν έφθασε στο βαθύ μέρος, επειδή δεν γνώριζε να κολυμπά πνίγηκε.

Η δεύτερη εκδοχή από την άλλη, αναφέρει ότι η περιοχή που είναι σήμερα του Παπά η Λίμνα ήταν κάποτε ένα αλώνι στο όποιο, μάλιστα, αλώνιζαν τα σιτηρά. Ένας παπάς κάποτε πήγε μια γιορτινή μέρα εκεί με σκοπό να αλωνίσει και έτσι δεν λειτούργησε στην εκκλησία. Τότε λέει η παράδοση, έγινε σεισμός και γκρεμίστηκε ολόκληρη περιοχή. Από τον σεισμό σχηματίστηκε η λίμνη και η παραγωγή του παπά καταστράφηκε ολοσχερώς.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο από το haanity μερικές εντυπωσιακές εικόνες από το σημείο…

Αν θες να δεις πού ακριβώς βρίσκεται, πάτησε ΕΔΩ.