Βιδρονήσι: Το λιμνίσιο ελληνικό νησί που είναι έρημο για καλό σκοπό

Βιδρονήσι: Το λιμνίσιο ελληνικό νησί που είναι έρημο για καλό σκοπό

Πού βρίσκεται και γιατί δεν επιτρέπεται να πάει άνθρωπος σε αυτό

Το πιο γνωστό νησί λίμνης στην Ελλάδα είναι σίγουρα το νησάκι της λίμνης των Ιωαννίνων.

Και μπορεί να είναι το μεγαλύτερο, αλλά δεν είναι το μοναδικό στον ελλαδικό χώρο. Όπως αναφέρει η ιστοσλίδα exploringgreece.tv, υπάρχει ένα νησάκι σε λίμνη το οποίο είναι έρημο και απομονωμένο για καλό σκοπό. Ο λόγος για το Βιδρονήσι, το έρημο λιμνίσιο ελληνικό νησί στις Πρέσπες.

Ένα πανέμορφο και μαγικό μέρος, όπως ολόκληρη η περιοχή των Πρεσπών που αξίζει της προσοχής σου. Αν δεν έχεις ξανακούσει γι’ αυτό το νησί, είναι ευκαιρία να το γνωρίσεις. Το Βιδρονήσι αποτελεί μια νησίδα ζωής, αφού αποτελεί το σπίτι για δεκάδες πουλιά. Εικόνες μαγικές ειδικά αν έχεις την ευκαιρία και τις κοιτάς από ψηλά.

Βιδρονήσι: Το έρημο λιμνίσιο ελληνικό νησί που είναι έρημο για καλό σκοπό

Το Βιδρονήσι θα ακούσεις να το αποκαλούν οι ντόπιοι και Βιδρινέτσι. Η νησίδα αυτή ζωής βρίσκεται μέσα στη λίμνη της μικρής Πρέσπας. Και υπάρχει ένας βασικός λόγος που δεν επιτρέπεται και δεν πηγαίνει άνθρωπος εκεί. Στο ελληνικό άγνωστο αυτό νησί της λίμνης έχουν φτιάξει τη φωλιά τους πολλά πουλιά και με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται τα σπίτια τους. Αν πήγαινε ο οποιοσδήποτε με μια βάρκα, το σίγουρο είναι ότι θα διαταρασσόταν η ηρεμία των πουλιών ενώ μπορεί να κινδύνευαν και οι νεοσσοί.

Ακόμη και το μικρό εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο και βρίσκεται επάνω στη νησίδα, είναι έρημο και μένει αλειτούργητο για χάρη των αργυροπελεκάνων και των κορμοράνων. Εκεί, λοιπόν, που δεν υπάρχει ανθρώπινο στοιχείο, τα πουλιά και τα σπάνια είδη τους μπορούν να μεγαλώνουν ανενόχλητα και με ασφάλεια.

Αν μπορούσες να το επισκεφθείς θα έβλεπες πάνω στα δέντρα φτιαγμένες φωλιές. Το ίδιο σκηνικό και μέσα στις καλαμιές ή ακόμη και σε βράχια. Ένα τοπίο γεμάτο ζωή και ηρεμία. Επίσης, λιγότερο γνωστό είναι ότι στη μικρό λιμνίσιο ελληνικό νησί υπάρχουν τα ερείπια ενός ναού που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος.

Το βίντεο του καναλιού Andreas Koutsothanasis στο Youtube μας δείχνει μερικές πανέμορφες εικόνες από το Βιδρονήσι και μας ταξιδεύει.


Απόδραση στις Πρέσπες

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να επισκεφθείς τις Πρέσπες και να γνωρίσεις τις φυσικές ομορφιές της περιοχής. Οι Πρέσπες αποτελούν έναν υδάτινο παράδεισο που κάθε φυσιολάτρης πρέπει να γνωρίσει από κοντά και να ανακαλύψει τα μυστικά του. Εκεί ζουν περίπου 260 είδη πτηνών και καταφέρνουν να συνυπάρξουν αρμονικά με πάνω από 40 είδη θηλαστικών, 11 είδη αμφιβίων, 15 είδη ψαριών και 20 είδη ερπετών.

Αυτό που δεν πρέπει να χάσεις αν πας στις Πρέσπες είναι μια επίσκεψη στον Άγιο Αχίλλειο. Ο λόγος για το μικρό και πολύ φημισμένο νησάκι της Μικρής Πρέσπας. Θα βρεθείς εκεί περπατώντας πάνω από μια πλωτή πεζογέφυρα η οποία έχει κατασκευαστεί γι’ αυτό το σκόπο. Ένα σκηνικό απόλυτης γαλήνιας και ηρεμίας. Εκεί που κλείνεις τα αυτιά σου και απολαμβάνεις το μεγαλείο της φύσης. Αν σε ενδιαφέρει να παρατείνεις την παραμονή σου, στο νησάκι υπάρχει ξενώνας και εστιατόριο.

Εξίσου δημοφιλής προορισμός στις Πρέσπες είναι και ο Άγιος Γερμανός. Κάποτε αποτελούσε το κεφαλοχώρι των Πρεσπών. Θα το βρεις σε ένα πανέμορφο σημείο στα 1.040 μέτρα υψόμετρο. Πρόκειται για ένα από τα πλέον τουριστικά χωριά της περιοχής.