Το μεσαιωνικό χωριό – κάστρο της Χίου ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική και την αισθητική του

Το μεσαιωνικό χωριό – κάστρο της Χίου ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική και την αισθητική του

Ένας μικρός και ιδιαίτερος λαβύρινθος

Τα ελληνικά χωριά χαρακτηρίζονται από την ποικιλομορφία τους και την ιστορία που το καθένα έχει να διηγηθεί. Κάποια από αυτά είναι περισσότερο και άλλα λιγότερο γνωστά.

Κι όμως ακόμη και με τα πιο μικρά, μπορεί να ανακαλύψεις λεπτομέρειες που αγνοούσες. Εξερευνώντας την Ελλάδα, μαθαίνεις όλο και περισσότερο ενδιαφέροντα!

Ένα από αυτά τα χωριά που επέλεξε το exploringgreece.tv να παρουσιάσει είναι στην πραγματικότητα ένα χωριό – κάστρο. Έτσι κι αλλιώς, ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκε ήταν ακριβώς αυτός.

Ο λόγος για το μεσαιωνικό χωριό Ολύμποι στη Χίο το οποίο ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική και την αισθητική του.

Ολύμποι: Ένα πανέμορφο ελληνικό χωριό – κάστρο

Οι Ολύμποι αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα αν και όχι τόσο γνωστά Μαστιχοχώρια. Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο χωριό να ξεχωρίζει είναι ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίο έχει χτιστεί και το κάνει να μοιάζει με ένα μικρό κάστρο. Διατηρεί τη μεσαιωνική του αρχιτεκτονική αναλλοίωτη παρά τα διάφορα γεγονότα της ιστορίας που έχει ζήσει.

Σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από την Χώρα της Χίου, απλώνεται το χωριό – κάστρο το οποίο δημιουργήθηκε βάση συγκεκριμένων προτύπων. Σκοπός ήταν να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ασφαλές που θα προστάτευε από τις συχνές επιδρομές των πειρατών και θα μπορούσε να επιτευχθεί με τον καλύτερο τρόπο η εκμετάλλευση της μαστίχας και ο έλεγχος των κατοίκων. Αν επισκεφθείς κάποια στιγμή το χωριό, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αυτό που θα σου κάνει εντύπωση είναι οι δρόμοι λαβύρινθοι που τελικά διαμορφώνουν αυτό το ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Στη μέση του οικισμού θα δει κανείς τον κεντρικό αμυντικό πύργο ο οποίος έχει ύψος 20 μέτρων. Εκεί επίσης βρίσκεται μία μικρή πλατεία και γύρω εξελίσσεται ο οικισμός ως συμπαγές συγκρότημα. Στην ουσία ο οικισμός περιβάλλεται από τείχος το οποίο στην ουσία σχημάατίζουν οι εξωτερικοί συνεχόμενοι τοίχοι των ακραίων σπιτιών. Σε κάθε γωνιά του έχει έναν οχυρωματικό πυργίσκο.

Όταν δημιουργήθηκε ο οικισμός, η είσοδος γινόταν μόνο από την σιδερένια καστρόπορτα. Οι δρόμοι συχνά – πυκνά σκεπάζονται από βότες, που υποστηρίζουν δωμάτια και από εγκάρσια τόξα για την αντιστήριξη των θόλων των σπιτιών. Η αίσθηση του να χάνεσαι μέσα σε αυτά τα δαιδαλώδη πέτρινα σοκάκια είναι μοναδική και σε ταξιδεύει πίσω στο μεσαίωνα με έναν μαγικό τρόπο. Οι καμάρες και οι περιποιημένες αυτές θα σου κλέψουν την καρδιά.

Αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, αξιόλογο δείγμα της τέχνης του 18ου αιώνα, καθώς και την Τράπεζα των Ολύμπων, ένα διώροφο κτίριο με μακρόστενες αίθουσες που σώζεται από τον Μεσαίωνα σε καλή κατάσταση. Κοντά στο χωριό βρίσκεται το σπηλαιοβάραθρο των Ολύμπων με αξιόλογο φυσικό διάκοσμο από σταλακτίτες, καθώς και η παραλία “Αγία Δύναμη” μία από τις ωραιότερες παραλίες της Χίου με γαλαζοπράσινα νερά.

Δείτε τις εικόνες από το κανάλι Chiosphotos.gr του Youtube: