Κάστρο Βολισσού: Ο θρύλος που το συνοδεύει και η κατασκευή με το ιδιαίτερο υλικό

Κάστρο Βολισσού: Ο θρύλος που το συνοδεύει και η κατασκευή με το ιδιαίτερο υλικό

Το σχήμα του κάστρου και ο σκοπός του

Κάθε γωνιά της Ελλάδας αποτελεί και μια νέα έκπληξη, ειδικά όσον αφορά τα ιδιαίτερα αξιοθέατα και μνημεία της ιστορίας που μπορεί να συναντήσεις. Μερικά από αυτά είναι τα ελληνικά κάστρα που εκτός από την ιστορία τους, συχνά έχουν και θρύλους να τα συνοδεύουν. Κάτι τέτοιο ισχύει και με το Κάστρο Βολισσού στη Χίο. Εκτός από την σπουδαία ιστορία του, υπάρχει και ένας θρύλος που το ακολουθεί. Αν βρεθείς στο νησί, αξίζει οπωσδήποτε να κάνεις μια επίσκεψη και να το γνωρίσεις από κοντά.

Το επιβλητικό Κάστρο Βολισσού και ο θρύλος που το συνοδεύει

Το Κάστρο Βολισσού είναι ένα επιβλητικό κάστρο στη βορειοδυτική Χίο και συγκεκριμένα στην κορυφή του λόφου πάνω από το χωριό Βολισσός. Δημιουργήθηκε για έναν συγκεκριμένο σκοπό όπως και τα περισσότερα κάστρα εκείνη την εποχή. Και μιλάμε για την περίοδο περίπου του 11ου αιώνα. Υπολογίζεται με βάση έρευνες και αξιολογήσεις ότι το κάστρο χτίστηκε αρχικά από Βυζαντινούς και αργότερα ανακατασκευάστηκε.

Και κάπου εδώ είναι και ο θρύλος που το συνοδεύει. Πιο συγκεκριμένα η παράδοση αναφέρει ότι το κάστρο το έκτισε ο στρατηγός Βελισσάριος τον 6ο αιώνα. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο. Ωστοσο, δεν αποκλείεται επί Ιουστινιανού να είχε γίνει μια πρώτη οχύρωση του λόφου. Το σίγουρο είναι ότι τον 15ο αιώνα, το Κάστρο ανοικοδομήθηκε από τους Γενοβέζους όπως αναφέρει το exploringgreece.tv.

Το σχήμα του κάστρου και ο σκοπός του

Σκοπός του ήταν να προστατεύει το βορειοδυτικό τμήμα της Χίου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το κάστρο είναι χτισμένο σε στρατηγική θέση, σε υψόμετρο 230 μέτρων. Όποιος βρισκόταν εκεί θα μπορούσε να δει σχεδόν όλη την βορειοδυτική ακτογραμμή του νησιο. Είναι βέβαιο και αποδεδειγμένο ότι το κάστρο ήταν το επίκεντρο της αμυντικής διάταξης των οχυρώσεων σε αυτή την πλευρά του νησιού.

Όσον αφορά τώρα την κατασκευή και την αρχιτεκτονική του, η πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε είναι ένα τοπικό σκουρόχρωμο πέτρωμα με υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό. Είναι αυτό που προσδίδει ουσιαστικά στο κάστρο αυτή την ιδιάζουσα και ξεχωριστή όψη. Γύρω του το κάστρο είχε έξι κυκλικούς πύργους, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχουν διάφορα χτίσματα όπως δεξαμενές και εκκλησίες, σε ερειπιώδη κατάσταση. Εντυπωσιακό είναι επίσης ένα τούνελ το οποίο συνδέει το κάστρο με την ακτή και την περιοχή του Πύθωνα.

Ένα από τα ελληνικά κάστρα που πρέπει να επισκεφθείς κάποια στιγμή στη ζωή σου…

Δείτε το βίντεο από το κανάλι Chiosphotos.gr του Youtube…