Το ελληνικό χωριό που είναι βγαλμένο από σκηνικό κινηματογράφου

Το ελληνικό χωριό που είναι βγαλμένο από σκηνικό κινηματογράφου

Ένας αρχοντικός και παραδοσιακός οικισμός με δύο ονόματα

Η Ελλάδα είναι γεμάτη όμορφα και γραφικά χωριά, πολλά από τα οποία άγνωστα στους πολλούς. Ένα από αυτά βρίσκεται στην μαγευτική Γορτυνία της Αρκαδίας, σε υψόμετρο 700 μέτρων. Εκεί θα ανακαλύψεις ένα σχεδόν άγνωστο ελληνικό χωριό, που θα σου κλέψει την καρδιά από την πρώτη στιγμή. Είναι το φυσικό περιβάλλον, το κινηματογραφικό του σκηνικό αλλά και οι κάτοικοι.

Και η γαστρονομία. Μπορούμε να προσθέσουμε πολλά “και” μέχρι να καταλήξουμε τι είναι αυτό που μας αρέσει περισσότερο σε αυτό το χωριό. Χτισμένο επάνω σε τρεις καταπράσινους λόφους, το ελληνικό αυτό χωριό έχει δύο ονόματα αλλά μια ξεχωριστή ομορφιά. Ο λόγος για Ελληνικό Αρκαδίας ή αλλιώς Μουλάτσι, είναι ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της Ελλάδας. Και εκτός από όμορφο, βρίσκεται και μόλις δύο ώρες μακριά από την Αθήνα. Πρέπει να το ανακαλύψεις με την πρώτη ευκαιρία.

Το ελληνικό κινηματογραφικό χωριό με τα δύο ονόματα

Το Μουλάτσι ή αλλιώς Ελληνικό αποκαλείται συχνά ως το κινηματογραφικό της Αρκαδίας και όχι άδικα. Αν περπατήσεις στα στενά του και κάνεις μερικές στάσεις νομίζεις ότι πρωταγωνιστείς σε κάποια ταινία. Όλα είναι τόσο περιποιημένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, θαρρείς και κάποιος σκηνοθέτης έχει φροντίσει γι’ αυτό. Και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το χωριό αποτελεί προστατευόμενο οικισμό ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα ένα άλλο χαρακτηριστικό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι όχι μόνο έχει δύο ονόματα αλλά χρησιμοποιούνται και τα δύο το ίδιο συχνά. Η αυθεντικότητα του και η παραδοσιακή του αισθητική σε κερδίζει και σε κάνει φανατικό επισκέπτη του.

Κάνοντας τη βόλτα στου εκεί θα έχεις την ευκαιρία να περπατήσεις σε λιθόστρωτα καλντερίμια και να φωτογραφηθείς μπροστά σε πετρόχτιστα αρχοντικά. Και φυσικά θα πιεις νερό από τις πέτρινες κρήνες που στολίζουν το χωριό και του δίνουν έναν άλλο αέρα. Σε αυτό το κινηματογραφικό χωριό, θα μυρίσεις τα αρώματα της αρκαδικής φύσης που μπλέκονται συχνά από μυρωδιές παραδοσιακών φαγητών αλλά και τα καπνισμένα τζάκια. Ένα σκηνικό που σου θυμίζει κλασικό ελληνικό χωριό. Με τη διαφορά ότι αυτό βρίσκεται πολύ κοντά σου.

Γι αυτό και τον τελευταίο καιρό το Ελληνικό έχει μετατραπεί σε ιδανικό προορισμό για Σαββατοκύριακα και τριήμερα. Εκεί θα έρθεις κοντά με τη φύση και θα απολαύσεις μια ηρεμία σπάνια. Μια γαλήνη που κάνει την ψυχή σου να αγαλιάζει.

Στην κεντρική πλατεία της Αγίας Τριάδας θα βγάλεις σίγουρα μια φωτογραφία μπροστά στο μεγαλοπρεπές διώροφο διδακτήριο το οποίο κάποτε στέγαζε το τριθέσιο δημοτικό σχολείο του χωριού. Στην ίδια πλατεία βρίσκεται το ηρώο αφιερωμένο στους πεσόντες.

Πώς θα πας στο Μουλάτσι

Το χωριό με τα δύο ονόματα βρίσκεται ανάμεσα στην Στεμνίτσα και την Καρύταινα, δηλαδή στην καρδιά της Ορεινής Αρκαδίας. Για να δεις πού ακριβώς βρίσκεται πάτησε ΕΔΩ.

Σε κοντινή απόσταση από το Ελληνικό, θα ανακαλύψεις όμορφα και γνωστά αξιοθέατα. Φυσικά δεν πρέπει να χάσεις μια επίσκεψη στην Αρχαία Γόρτυνα, καθώς εκεί βρίσκονται τα θεμέλια του ναού του Ασκληπιού και των ιαματικών λουτρών του, η πανέμορφη γέφυρα του Λούσιου ποταμού αλλά και ο αρχαιολογικός χώρος «Ελληνικό». Αυτός είναι και ο λόγος που το Μουλάτσι έχει αποκτήσει και δεύτερο όνομα! Αν προλάβεις, επισκέψου και το μοναστήρι του Προδρόμου, το οποίο είναι ξεχωριστό. Κι αυτό γιατί είναι λαξεμένο σε ένα σπήλαιο στους πρόποδες ενός απόκρημνου βράχου, πάνω από τον Λούσιο, όπως αναφέρει το exploringgreece.