Η ιστορική ελληνική Αμμουδιά και ο μύθος των ψυχών

Η ιστορική ελληνική Αμμουδιά και ο μύθος των ψυχών

Η άγνωστη μάχη της Σπλάντζας

Μύθοι, θρύλοι και ιστορίες συνοδεύουν πολλά από τα όμορφα μέρη της Ελλάδας στα νησιά αλλά και την ηπειρωτική χώρα. Μια τέτοια τοποθεσία γεμάτη ιστορία αλλά και μύθους βρίσκεται στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην Πρέβεζα. Πρόκειται για ένα ελληνικό χωριό όνομα και πράγμα Αμμουδιά μιας και βρίσκεται πάνω στις εκβολές του μυθικού Αχέροντα. Δε θα μπορούσε παρά να είναι ένα μέρος, λοιπόν, που συνδυάζει το μύθο και την ιστορία.

Εξάλλου, εκεί έλαβε χώρα η μάχη της Σπλάντζας την οποία κάποιοι δεν γνωρίζουν. Ένα άγνωστο κομμάτι από την ιστορία της Ελλάδας.

Η ιστορική ελληνική Αμμουδιά με τη μάχη της Σπλάντζας

Η μάχη της Σπλάντζας έγινε στο χωριό Αμμουδιά της Πρέβεζας το 1822 και είχε ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων το θάνατο του Μανιάτη οπλαρχηγού Κυριακούλη Μαυρομιχάλη από αδέσποτη σφαίρα. Πρόκειται για μια μάχη που κράτησε 3 ώρες χωρίς νικητή καθώς τελικά και οι δύο οπισθοχώρησαν. Ήταν στα μέσα του Ιούνη όταν ο Μαυρομιχάλης κατέλαβε τη Σπλάντζα. Τον είχαν αναγκάσει να αποχωρήσει από το λιμάνι του Μούρτου, το οποίο είχε επίσης καταλάβει. Έτσι, όταν οι Οθωμανοί έμαθαν για τις κινήσεις του Μαυρομιχάλη και των επαναστατών έστειλαν δύναμη 3.000 αντρών με επικεφαλής τον Μουσταφάμπεη.

Οι κινήσεις των Τούρκων εντοπίστηκαν από έναν κτηνοτρόφο και έτσι ενημερώθηκαν άμεσα οι οπλαρχηγοί. Αμέσως στη Σπλάντζα σήμανε συναγερμός. Παρ’ όλα αυτά οι Έλληνες ήταν απροετοίμαστοι, καθώς δεν περίμεναν τόσο γρήγορη αντίδραση από τους πασάδες Οθωμανούς.

Έτσι, δεν άργησε να έρθει και το μοιραίο για τον Κυριακούλη Μαυρομιχάλη ο οποίος πληγώθηκε και σκοτώθηκε από εχθρικό όπλο. Ο οπλαρχηγός, πριν πεθάνει, έδωσε μια εντολή στον ιπποκόμο του. Του είπε να πάρει την αιματοβαμμένη ζώνη του και να την παραδώσει στην οικογένειά του στη Μάνη. Ο Μουσταφάμπεη πέφτε και εκείνος από ελληνικό βόλι, ενώ Τούρκοι και Έλληνες οπισθοχωρούν.

Η ελληνική εκστρατεία στην Ήπειρο σημείωσε αποτυχία καθώς την ίδια μέρα με τη μάχη της Σπλάντζας οι Έλληνες δέχθηκαν σημαντική ήττα στο Πέτα της Άρτας. Τελικά οι Σουλιώτες συνθηκολόγησαν με τους Οθωμανούς και εγκατέλειψαν το Σούλι για τα Επτάνησα.

Οι μύθοι για την Αμμουδιά

Σε ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός δε θα μπορούσε να λείπει και ο μύθος. Λέει, λοιπόν, η παράδοση ότι η περιοχή της Αμμουδιάς ανήκε στην εξουσία των υποχθόνιων θεοτήτων. Κατοικείτο από τους Κιμμέριους, οι οποίοι θεωρούνταν προσωποποιήσεις των ψυχών. Επιπλέον, το χωριό λέγεται ότι αναδύθηκε από τα σπλάχνα της Αχερουσίας λίμνης, η οποία αποτελούσε την είσοδο της κοινωνίας των ψυχών. Γι’ αυτο το λόγο η Αμμουδιά χαρακτηρίζεται ως το χωριό του «Κάτω Κόσμου». Υπάρχει και ένας μύθος μάλιστα ο οποίος μιλά για δύο στοιχειά του Μπούμπη στο έλος της Σπλάντζας και του Μπούντη στο έλος της Μπούντας. Είναι λέει αυτοί οι νυχτερινοί φύλακες των πυλών του Άδη, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Η μάχη της Σπλάντζας είναι ένα κομμάτι από την ιστορία της Ελλάδας που τελικά ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί…