Το άγνωστο οχυρό με την σημαντική ιστορία βρίσκεται στην Τροιζηνία

Το άγνωστο οχυρό με την σημαντική ιστορία βρίσκεται στην Τροιζηνία

Ο βράχος όπου οργανώθηκε ο πρώτος Ελληνικός Τακτικός Στρατός - Δείτε το βίντεο

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα, θα διαπιστώσεις ότι η χώρα είναι γεμάτη οχυρά και κάστρα φτιαγμένα αιώνες πριν. Το καθένα έχει τη δική του ιστορία να σου διηγηθεί και αποτελεί δημιούργημα σπουδαίων και συχνά πολύ γνωστών γεγονότων.

Ένα από αυτά είναι η Τακτικούπολη. Ένα άγνωστο σε πολλούς οχυρό με σημαντική ιστορία που αξίζει να γνωρίζεις. Οι εικόνες από ψηλά, μας δίνουν μια εικόνα του μεγέθους αλλά και του τρόπου που είχε κατασκευαστεί.

Η Τακτικούπολη βρίσκεται στην Τροιζηνία. Ουσιαστικά, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv μιλάμε για το κάστρο ενός Γάλλου φιλέλληνα του Φαβιέρου. Ένα σημαντικό κομμάτι από την ιστορία της Ελλάδας των προηγούμενων αιώνων.

Τακτικούπολη: Το οχυρό με την άγνωστη σε πολλούς ιστορία

Οι εικόνες από το βίντεο του καναλιού Haanity στο Youtube, μας κίνησαν την περιέργεια για να γνωρίσουμε καλύτερα αυτό το ιδιαίτερο οχυρό της Ελλάδας, την Τακτικούπολη. Πρόκειται για ένα  μικρό αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακό οχυρό που φτάνει σε ύψος τα 80 μέτρα. Θα το συναντήσεις, στην Τροιζηνία και συγκεκριμένα στο λόφο του στενού των Μεθάνων. Είναι ουσιαστικά η μικρή και στενή λωρίδα γης η οποία συνδέει τα Μέθανα με την Πελοπόννησο. Ο τρόπος κατασκευής  αλλά και η θέση στην οποία έχει κατασκευαστεί αποδεικνύουν την σπουδαιότητα που είχε το κάστρο και τον ρόλο που έπαιξε στην ιστορία.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικές ιστορικές πληροφορίες. Το οχυρό και το κάστρο χτίστηκε το 1826 από τον πολύ φιλέλληνα στρατηγό Νικόλαο Κάρολο Φαβιέρο. Και το όνομα Τακτικούπολη μόνο τυχαίο δεν είναι. Ονομάστηκε έτσι γιατί ο εν λόγω στρατηγός οργάνωσε το πρώτο Ελληνικό τακτικό σώμα στρατού. Έτσι ήρθε το όνομα Τακτικούπολη. Το κάστρο κατασκευάστηκε επάνω στα ερείπια της αρχαίας οχύρωσης η οποία είχε κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, δηλαδή τον 5ο αιώνα π.Χ.

Μπορεί να μην είναι ένα μεγάλο κάστρο και να έχει μέγεθος περίπου 235 τ.μ. αλλά έχει ιδιαίτερη και εντυπωσιακή κατασκευή. Σήμερα μπορεί να δει κανείς την πιο καλά διατηρημένη πλευρά του η οποία είναι η νοτιανατολική πρόσοψή του με μήκος περίπου τα 20 μέτρα. Αυτή, λοιπόν, βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κυλινδρικούς πύργους.

Θεωρείται ότι ο χώρος που βρίσκεται στα βορειοδυτικά ήταν επίσης ένα τμήμα της αρχαίας οχύρωσης που είχε δημιουργηθεί. Είναι πολύ πιθανό, το κυρίως στρατόπεδο του Φαβιέρου να βρισκόταν εκεί.

Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές και μας ταξιδεύουν σε ένα άγνωστο σε πολλούς κομμάτι από την ιστορία της Ελλάδας. Όπως συμβαίνει με πολλά αξιοθέατα και περιοχές της Πελοποννήσου που σε περιμένουν να τα εξερευνήσεις.