Ο άγνωστος «πράσινος πλανήτης» που πρέπει να επισκεφτείς

Ο άγνωστος «πράσινος πλανήτης» που πρέπει να επισκεφτείς

Μια σύντομη απόδραση που θα σε ενθουσιάσει…

Βλέποντας από ψηλά την Ελλάδα, πάντα σε γοητεύουν μέρη που δε θα το φανταζόσουν. Όπως συμβαίνει και με ένα μέρος όχι και τόσο μακριά από την Αθήνα. Βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη της Λαμίας και οι εικόνες είναι εντυπωσιακές και καθηλωτικές. Ο λόγος για τον «πράσινο πλανήτη» της Ελλάδας όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν. Εκεί, λοιπόν, βρίσκονται οι εκβολές του Σπερχειού ποταμού, οι πιο εντυπωσιακές αλλά και απόκοσμες εκβολές της χώρας. Μια σύντομη απόδραση που πρέπει να κάνεις αν θες να δεις την ελληνική φύση στο μεγαλείο της.

Ο άγνωστος «πράσινος πλανήτης» της Ελλάδας

Αυτό που θα δεις στον Σπερχειό ποταμό και συγκεκριμένα στις εκβολές του είναι εικόνες τόσο διαφορετικές αλλά και εντυπωσιακές παράλληλα. Από αυτές που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στη γη. Κι όμως εκεί, οι εικόνες από ψηλά μας μεταφέρουν σε έναν άλλο πλανήτη άγνωστο, τον
«Πράσινο Πλανήτη».

Είναι ένα δημιούργημα της φύσης που αποδεικνύει συνεχώς ότι είναι ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης. Η αρμονία των χρωμάτων και του σχήματος των εκβολών είναι χαρακτηριστική. Ένας υδροβιότοπος μεγάλος σε έκταση και ξεχωριστός σε ομορφιά που δημιουργεί τελικώς ένα υπερθέαμα. Οι πτήσεις με drone πάντα βοηθούν να θαυμάσουμε από μια άλλη οπτική τέτοια τοπία, όπως αναφέρει το exploringgeece.

Η σπάνια ομορφιά του Σπερχειού

Από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία που έχει ο Σπερχειός και τον κάνει να ξεχωρίζει στην Ελλάδα είναι οι απέραντες εκβολές του. Αυτές που δημιουργούν το απόκοσμο σκηνικό και σε κάνουν να τον αποκαλείς Πράσινο Πλανήτη. Εκεί που έχει στηθεί από τη φύση ένας σπουδαίας οικολογικής σημασίας υδροβιότοπος. Αλλά ο Σπερχειός δεν είναι μόνο αυτό.

Το σπουδαίο αυτό και ξεχωριστό ποτάμι της Στερεάς Ελλάδας ξεχωρίζει συνολικά για όσα προσφέρει εδώ και αιώνες. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν και δεν συμβαίνει συχνά είναι ότι από τις πηγές στα ψηλά μέχρι τις όμορφες εκβολές του, διατηρεί ακόμα τον αρχαίο του ρου. Κινείται με ορμή όπως υποδηλώνει και το όνομά του («σπέρχω» που σημαίνει «κινούμαι με ορμή») ενώ στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης θα άκουγες να τον αποκαλούν και ως Αλαμάνα.

Το ιδιαίτερο αυτό ελληνικό ποτάμι ξεκινά από τα ανατολικά της κεντρικής Πίνδου και μετά από μια διαδρομή σχεδόν 85 χιλιομέτρων, εκβάλλει στον Μαλιακό κόλπο. Στην πορεία του δημιουργεί την κοιλάδα του Σπερχειού ενώ η πανέμορφη λεκάνη απορροής του ποταμού καλύπτει μια έκταση 1.517 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτό το μοναδικό σκηνικό είναι αποτέλεσμα της ένωσης πολλών μικρότερων ποταμών που κατεβαίνουν απλό την Οίτη. Για παράδειγμα οι άγνωστοι Ίναχος, Μαυρονέρι και Ασωπός αλλά και δεκάδες ακόμη μικρότεροι παραπόταμοι.

Μια σύντομη απόδραση στην πηγή της ζωής
Αν έχεις κάποια στιγμή την ευκαιρία και καταφέρεις να κάνεις μια σύντομη απόδραση στην περιοχή θα διαπιστώσεις με τα μάτια σου κάτι μοναδικό. Ο Σπερχειός είναι ένας «ζωντανός» ποταμός. Ένας ποταμός που αλλάζει συνεχώς με τον τρόπο του την γεωμορφολογία της περιοχής. Από την αρχαιότητα έως και τώρα είναι σε εξέλιξη όλη αυτή η αλλαγή. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι από τα αρχαία χρόνια οι εκβολές του έχουν μετατοπιστεί 8 χιλιόμετρα. μέσα στην θάλασσα. Οι επιστήμονες λένε μάλιστα ότι Μαλιακός κόλπος θα εξαφανιστεί από τις προσχώσεις του Σπερχειού μέσα στα επόμενα χίλια χρόνια.

Ο Σπερχειός αποτελεί έναν από τους κορυφαίους βιότοπους για δεκάδες είδη της ορνιθοπανίδας στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι ένα ποτάμι που εμφανίζεται συχνά στην ιστορία, ενώ στην ελληνική μυθολογία λατρευόταν ως θεότητα.

Αν θες να κάνεις μια εκδρομή φυσιολατρείας, τότε σου προτείνουμε χωρίς καμία δεύτερη σκέψη την περιοχή αυτή. Μια σύντομη απόδραση που θα σε ενθουσιάσει…