Κωλοσούρτης: Η φημισμένη παλιά Εθνική με τις ατελείωτες στροφές

Κωλοσούρτης: Η φημισμένη παλιά Εθνική με τις ατελείωτες στροφές

Εικόνες με τον φιδίσιο δρόμο από ψηλά

Αν είσαι γεννημένος τις λίγο πιο… περασμένες δεκαετίες τότε με τη λέξη Κωλοσούρτης μπορεί να σου έρχονται διάφορες αναμνήσεις στο μυαλό. Και ειδικά αν οι διακοπές σου το καλοκαίρι ήταν στην Πελοπόννησο. Και φυσικά μιλάμε για την παλιά Εθνική οδό Άργους-Τρίπολης η οποία έχει προκαλέσει στο παρελθόν πολλές ζαλάδες με τις στροφές της στους ταξιδιώτες. Και δεν μιλάμε για μία ή δύο στροφές αλλά για περίπου 30 πέταλα και μη τα οποία θα έπρεπε να έχει την εμπειρία και την ψυχραιμία να περάσεις για να φτάσεις στον προορισμό σου. Σήμερα οι εικόνες από ψηλά, σου δίνουν μια άλλη διάσταση του πώς ήταν αυτός ο γνωστός δρόμος μιας και τον είχες ζήσει μόνο μέσα από το αυτοκίνητο.

Ο Κωλοσούρτης, λοιπόν, ήταν και είναι μια από τις πιο γνωστές οδικές αρτηρίες της Ελλάδας. Αποτελούσε τη μοναδική επικοινωνία που μπορούσε να έχει κανείς με την κεντρική Πελοπόννησο. Περνούσε από τον Αχλαδόκαμπο για να καταλήξει στην Τρίπολη. Και το όνομα Κωλοσούρτης μόνο τυχαίο δεν ήταν καθώς δεν ήταν και ο πιο εύκολος δρόμος που μπορούσες να οδηγήσεις. Ένας φιδίσιος δρόμος που χρειαζόταν γερό στομάχι μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου. Η μία στροφή διαδεχόταν την άλλη σε ένα σκηνικό που δεν συναντάς παρόμοιο στην Ελλάδα.

Από την άλλη μιλώντας και για τα θετικά του δρόμου, σου προσέφερε μια μοναδική θέα προς τον Αργολικό κόλπο αλλά και το Ναύπλιο. Μια θέα που δύσκολα μπορούσες να απολαύσεις από αλλού. Ωστόσο το πλεονέκτημα αυτό το είχαν κυρίως οι συνεπιβάτες γιατί ο οδηγός θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με την επικινδυνότητα του δρόμου.

Ο Κωλοσούρτης σήμερα

Τα πράγματα πλέον έχουν αλλάξει. Η συγκεκριμένη οδική αρτηρία μετά από χρόνια διαπλατύνθηκε και βελτιώθηκε. Ταυτόχρονα δόθηκε στην κυκλοφορία η νέα εθνική οδός Κορίνθου-Τρίπολης. Έτσι όλα τα μεγάλα οχήματα αλλά και τα περισσότερα ΙΧ άρχισαν να επιλέγουν αυτό το δρόμο για να κινούνται. Έτσι ο δρόμος του Αχλαδόκαμπου έχει πλέον ελάχιστη κίνηση.

Οι εικόνες από ψηλά που προσφέρει το κανάλι Haanity του Youtube από ψηλά δίνουν μια μοναδική αίσθηση…